Turska egzotična zemlja u našoj blizini

Turska je smeštena u jugoistočnoj Evropi i jugozapadnoj Aziji, pa se samim tim proteže na dva kontinenta. Uvek je bila most između Istoka i Zapada i “melting pot” desetine fantastičnih civilizacija. Od prvog poznatog urbanog gradskog naselja “Çatalhöyük”, preko Troje i hetitskog carstva, prepletanja rimske i persijske kulture, snažnog vizantijskog i hrišćanskog uticaja praćeno mongolskim, osmanskim i nadasve islamskim uticajem, prošli su milenijumi.

Danas Turska stoji na raskršću Istoka i Zapada gradeći svoju budućnost na temeljima slavne prošlosti.

TO Raška, destinacija Jošanička banja

Danas se mogu videti brojni ostaci slavne prošlosti ovog dela planete. Upravo se, kada odete na letovanje u Tursku i organizuju takve ekskurzije. Pored brojnih arheoloških lokaliteta, na obali je izgrađen veliki broj hotela, kako luksuznih, tako i standardnih. Tako da, ukoliko birate Tursku kao svoju sledeću destinaciju za letovanje, sigurno ćete pronaći ono što vam odgovara, u smislu novca koji planirate da potrošite ali i usluge koju želite da dobijete. Bilo da želite odmor u luksuznom hotelu ili da budete okruženi borovom šumom, ili možda pre svega noćni provod i žurke do jutarnjih sati, ili da spoznate istoriju ovog dela sveta, Turska sve to ima da ponudi i mnogo više od toga.

Pored letovanja, Turska važi i za idealni destinaciju za City break. Poseta Istanbulu je svakako nezaobilazna barem jednom u životu. Istanbul se posećuje u proleće, leto, jesen i zimu. Nevezano od godišnjeg doba, očaraće vas svojim šarmom. Ovde ljudi dolaze kako u nezaobilazni shopping, tako i radi posete mnogim lokalitetima od svetskog značaja.

Geografske karakteristike Turske

Turska (zvanično ime Republika Turska) je zemlja od oko 800 000km2 i oko 75 miliona stanovnika u kojoj možete doživeti sva godišnja doba istovremeno. Okružena kristalno čistim vodama, Turska velikodušno nudi  8.000 km duge obale pred vašim očima a takođe je bogata florom i faunom.

Podela na sedam geografskih regiona u Turskoj, zasnovana je na sličnim klimatskim uslovima. Samim tim, regije su geografski slične, a razlikuju se uglavnom po klimi i privrednoj i ekonomskoj raspodeli. Regije su: Egejska regija, Marmara, Sredozemna regija, Istočna Anadolija, Crnomorska regija, Jugoistočna Anadolija i Središnja Anadolija. Najveći deo zemlje smešten je na poluostrvu Anatolija, između Crnog i Sredozemnog mora. Graniči se na istoku sa Gruzijom, Jermenijom, Azerbejdžanom i Iranom, na jugu sa Irakom i Sirijom na zapadu sa Grčkom, Bugarskom i Egejskim morem i njegovim ostrvima.

Klima Turske

Iako je geografski položaj Turska pre svega mediteranski, gde su klimatski uslovi prilično umereni, mikroklimatski (lokalni) uslovi su jako izraženi i rezultiraju raznolikošću priodnog i životinjskog sveta u predelima koji se nalaze na malim razdaljinama. Priobalna područja uživaju u blagoj klimi ali već  unutrašnja Anadolija ima  iskustva sa  krajnostima: vrućim letima i hladnim zimama sa ograničenim padavinama. Turska dobija većinu padavina u zimskoj sezoni tako da se nameće kao idelana destinacija za letovanje.

Turske regije imaju različitu klimu zbog nepravilne topografije. Brojne planine, blizu obale,  drže kišne oblake, čime je široko područije pod uticajem kontinentalne klime sa dugim i vrlo hladnim zimama. Minimalne temperature od -30 ° C do -38 ° C dešavaju se u planinskim područijma na istoku, a sneg se u pojedinim područjima održava i do 120 dana godišnje.

Ono što je najbitnije, Marmara, Egej i Mediteranska obala imaju tipičnu mediteransku klimu sa vrućim letima i blagim, kišnim zimama. Usled ovakve klime u ovom delu zemlje Turska predstavlja idealnu destinaciju za letovanje.

Istok države je brdovit sa toplim letima i vrlo hladnim snežnim zimama.

Stanovništvo Turske

Najbrojnija demografska grupa u Turskoj su svakako Turci. Turci čine više od 80% stanovništva koje broji oko 60 miliona ljudi. Pored Turaka Tursku naseljavaju i druge etničke grupe kao što su: Kurdi, Krimski Tatari, Azeri, Bugari, Grci i mnogi drugi. Većina stanovništva je muslimanske veroispovesti i to sunitske frakcije. Zvanični jezik u Turskoj je turski, pored turskog kurdski, arpaski i zazački su vredni pomena.

Istorija Turske

Pročitajte više o istoriji turske.

Mapa Turske

Kako putovati u tursku?

Prevoz u Turskoj

Feri (trajekt)

Lokalni trajekt servisi voze iz Istanbula preko Mramornog mora. Za detaljnije informacije posetite www.ido.com.tr . Drugi trajekt servisi i rute su: Između Turske i Turske Republike Severni Kipar:

Alanya – Girne;

Mersin – Gazimagosa (Famagusta).

Taşucu – Girne (Kyrenia);

Između Turske i Grčke:

Ayvalık – Lesbos;

Bodrum – Kos;

Çeşme – Chios;

Datça – Symi.

Kuşadası – Samos;

Marmaris – Rhodes

Između Turske i Italije:

Çeşme – Ancona

Çeşme – Brindisi

Autobus

Svaki grad, svaki veći grad, u Turskoj ima autobusku stanicu ili “otogar” kako se zove na turskom jeziku. Putovanje autobusom je najjeftiniji ali najpopularniji način prevoza. U Turskoj radi na stotine kompanija koje se bave prevozom, evo spiska autoprevoznika sa istanbulske stanice. Kvalitet autobusa i uslug u njima je različit od usluge koja bi se mogla okarakterisati sa kultnim filmom “Ko to amo peva” do luksuznih autobusa sa konobarom i posluženjem na samom putu. Imajte na umu da većina autobusa u Turskoj nema WC stoga vam preporučujemo da iskoristite stanične usluge :). Rezervacija i kopovina karata je moguća na autobuskim stanicama ali online (nažalost ovaj sajt je samo na Turskom).

Dolmuš

Pored autobusa kao vrlo jeftino prevozno sredstvo u čitavoj Turskoj postoje i zajednički taksiji. U Turskoj s oni nazivaju Dolmaš, što znači “napunjen”. Za njih ne postoji vozni red, već čim budu “dolamaš” kreću na put. Vozila koja služe za ovakava prevoz su obično mini busevi i veća putnička vozila. Luksuz nije nešto što možete da očekujete u ovim vozilima, već pre svega jeftin prevoz.

Voz

Vreme Orijent Ekspresa je davno prošlo ali veliki gradovi Ankara , Istanbul i Izmir  imaju podzemnu železnicu sa stanicama blizu svakog aerodroma kao i brze vozove. Veliki broj gradova je povezan sa tradicionalnim prugama, ovaj saobraćaj jeste sporiji ali zato je moguće iznajmiti spavaća kola tako da putovanje može biti prilično udobno. Rezervacija karata je moguća na sajtu Turske železnice koji ima prevod na Engleski jezik. Turska železnica je povezana sa Evropom sa Bosfor Ekspresom koji kreće iz mesta Halkalı koje udaljeno oko 30km od Istanbula. Sudeći po sajtu “The Man in Seat 61” putovanje iz Rumunije ili Bugarske sa ovim vozom je prijatno i udobno. Iz Turske postoji konekcija ka Iranu i to može da bude zanimljivo i jeftino putovanje. Voz kreće iz grada Van i ide do Tabriza u Iranu. Ovo putovanje traje oko 10 do 11 sati. Ako se udlučite da putujete iz Ankere do Teherana budite spremeni da izdvojite dva dana za takvo putešestvije.

Za više informacija o vozovima u Turskoj posetitte sajt www.trainsofturkey.com.

Kola

Ako ste iskusni vozač onda je i vožnja automobila u Turskoj izvodljiva. Ovo je svakako najskuplji oblik prevoza ali vam zato daje nejviše mobilnosti. Na ovom linku možete preuzeti detaljnu mapu puteva u Turskoj.


Creative Commons – image, by Moyan Brenn / flickr.com