Kako putovati u Tursku

Turska je ogromna zemlja koja se najvećim delom prostire na tlu Male Azije. Ljudi sa naših prostora i dalje najčeće putuju autobusima (postoji veliki privatnih linija naročito iz Novog Pazara). Drugi omiljeni vidi transporta je avionom ali pored toga do Turske je moguće stići i nekim drugim vidovima transporta.

Aerodromi i aviokompanije

Turski najprometniji međunarodni aerodrom  je u Istanbulu Atatürk International Airport (www.ataturkairport.com), 23 km zapadno od Sultanahmeta (srce starog Istanbula). Međunarodni (DIS hatlar), a domaći terminal (ic hatlar) su rame uz rame.

Kopaonik apartman izdavanje

Istanbul takođe ima manji aerodrom , Sabiha Gökçen International Airport  (www.sgairport.com), nekih 50 km istočno od Sultanahmeta i Taksima na azijskoj strani grada. Sabiha Gökçen ima dobre ponude za letove iz Evrope, naročito iz Nemačke, a sada i iz Srbije, jer leti Pegasus Airlines, koji je low cost kompanija. Tokom cele godine, a naričito tokom letnjih meseci, takođe možete uhvatiti međunarodne letove od i do Antalije (www.aytport.com), Bodruma, Dalamana, Izmira.

Turski nacionalni prevoznik Turkish Airlines, ima letove iz Istanbula za većinu glavnih gradova širom sveta. Turkish Airlines je sigurna aviokompanija, a usluga je uvek odlična. Nema puno razlike u cenama aviokarata iz različitih delova Evrope. Većina evropskih nacionalnih aviokompanija  nudi karte do Istanbula  od 180-200 EUR. Jeftiniji povratni letovi mogu se naći za oko 160 EUR,  ali obično uključuju presedanja, pa ako letite Istanbul – Pariz sa Lufthansom, leteli biste preko Frankfurta svaki put.

Iz Beograda leti Pegasus Airlines, aviokompanija koja je niskobudžetna. Ukoliko možete, najbolje bi bilo da svoje putovanje isplanirate par meseci unapred, kako biste rezervisali kartu koja može biti nekoliko puta jeftinija u odnosu na komercijalne aviokompanije.

Više informacija na www.airserbia.comwww.thy.com i www.flypgs.com.

More

Trajekt servisi saobraćaju  između italijanskih, grčkih i nekoliko turskih luka, ali ne u Istanbul. Tu je i nekoliko ruta preko Crnog mora. Ferrylines (www.ferrylines.com) je dobra polazna tačka za informacije o trajekt putovanjima u regiji.

Grčka – Privatni trajekti povezuju Tursku obalu  Egejskog mora i grčkih ostrva, koji su  povezani avionskom linijom ili brodom do Atine.

Italija – Marmara Lines (www.marmaralines.com) trajekti povezuju Brindisi i Ancone u Italiji s Cesme. I turske pomorske linije dva puta nedeljno saobraćaju  između Brindisi i Cesme.

Brodske luke

Glavne luke u Turskoj su: Antalya, Bandirma, Cesme, Istanbul, Marmaris i Mersin. Postoje redovne brodske linije koje povezuju Tursku sa Italijom, Kiprom, Grčkom i Ukrajinom.

Kopno

Granični prelazi

Prelaz vozom ili autobusom je uobičajen, ali se očekuju kašnjenja od jednog do tri sata. Prelazak granice vlastitim prevoznim sredstvom trebalo bi takodje biti jednostavan. Nema posebnih uslova za ulazak u zemlju automobilom za boravak do šest meseci.

Voz

Turska je železničkom mrežom povezana sa svim zemljama Evrope, naročito sa Bugarskom, Grčkom, Gruzijom, Nemačkom i Srbijom. Za više informacija obratite se Turkish Railways (TCDD) u Istanbulu (tel: (0212) 527 0050 ili 520 6575 (rezervacije)).

Istanbul – Beograd

Za red vožnje iz  Beograda ka Istanbulu, posetite zvaničnu prezentaciju Turske železnice www.tcdd.gov.tr

Autobus

Red vožnje zavisi od autoprevoznika. Pre planiranja polaska, proverite red vožnje u njihovim zvaničnim agencijama . Možete pronaći detaljne informacije o redu vožnje i njegovim slobodnim mestima, cenama karata i rezervacijama mesta na internet prezentaciji BAS ili pozivom na broj  +381 11 263 6 299. Novi Pazar – Istanbul, za detaljnije informacije o voznom redu raspitajte se na telefon +381 20 318 354 (Autobuska stanica u Novom Pazaru).