Formentera malo ostrvo blizu Ibice [slike]

Ostrvo Formentera je malo i pripada grupi Balearskih ostrva u Mediteranskom moru. Ovo ostrvo se nalazi naspram Ibice, ali za razliku od nje, prilično je tiho. Ostrvo je ravno sa prelepim peščanim plažama. Plaže su neiskvarene, autentične, kakve su bile i pre masovnijeg dolaska turista.

Formentera je savršeno za biciklizam, šetnje, ronjenje i jedrenje. Malo ima istorijskih atrakcija tipa muzeja, zamkova, crkvi i galerija. Ako se zaželite odmora od svakodnevnih zabava na Ibici, ostrvo Formentera je savršena destinacija.
Što se klime tiče, možete ga posetiti tokom cele godine, ali je top sezona u letnjim mesecima, tj. u julu i avgustu. Tokom ovih meseci ne oslanjajte se na to da ćete pronaći smeštaj par dana pred put ili na licu mesta. Preporučujemo da obavezno rezervišete smeštaj pre odlaska na ostrvo, po mogućstvu par meseci ranije. Iako špansko, ostrvo najviše posećuju Italijani. Preovlađuju hoteli sa 1 ili 2 zvezdice, tako da ne možemo govoriti o luksuzu. Takođe, postoji veliki broj apartmana koji se izdaju. Važna informacija za kampere je to da ovde nije dozvoljeno kampovanje.

Pronađite najpovoljniji smeštaj

Kako do ostrva Formentera

Na ostrvu Formentarea ne postoji aerodrom. Ipak na obližnjoj Ibici postoji, tako da u tom smislu za naše putnike nema ozbiljnih prepreka. Od Ibice se možete transportovati trajektom koji u letnjoj sezoni saobraća na svakih pola sata. Vožnja traje oko pola sata a cena je 17 do 24 € po osobi po pravcu. Takođe postoje i žuti brzi trajekti koji voze za 30 € po osobi za povratnu kartu. Ovi žuti trajekti voze od Platja d’en Bossa blizu Figueretesa. Ako se odlučite na duži put i zaputite se autom do Španije, do ovog ostrva možete trajektom jedino iz Denie direktno. Iz Barselone i Valensije možete trajektom do Ibice pa trajektom do Formentaree.
Još jedna zanimljivost vezana  za ovo ostrvo je to da sve više njegovih delova postaje zaštićeno i samim tim zadržava svoj prirodni sjaj i lepotu.


Creative Commons – image, by unminueto0 / pixabay.com