Kos – Hipokratovo ostrvo

Drugo po veličini u grupi ostrva Dodekaneza. Ostrvo Kos je poznato po prijatnoj klimi, plodnom zemljištu i nadasve po proizvodnji čuvene zelene salate sa Kosa. Kos je privlačio doseljenike još od 3000 godina p.n.e. a Hipokratova učenja su samo doprinela renomeu ostrva. Do 4. veka p.n.e Kos je bio snažna trgovinska sila a njegov rapidni pad kreće od dolaska Rimljana 130. godine p.n.e. Vitezovi Svetog Jovana su vladali od 1315 a Turci od 1522 do 1912. godine. Italijanska odnosno nemačka okupacija je usledila sve do ujedinjenja sa Grčkom 1948.

Upoznajmo Kos

Kos je za razliku od većine drugih grčkih ostrva ravan i plodan, poznat je pod imenom “Plutajuća bašta”. Pored toga Kos je bogat arheološkim nalazištima iz helenskog, rimskog, vizantijskog i mletačkog perioda. No i pored toga većina posetilaca dolazi na Kos zbog njegovih peščanih plaža. Plaže na jugozapadnoj obali su jedne od najlepših na Dodekanizima a uvale na severozapadu su savršene za sportove na vodi. Veliki deo obale je razvijen i moderno opremljen dok se u unutrašnjosti na pojedinim mestima mogu videti ostaci tradicionalnog života na Kosu.

Kos grad

Stari grad je većinom bio uništen u zemljotresu 1933, godine, ali gradom i dalje dominira Zamak vitezova. Ovaj zemljotres je otkrio mnoge ruševine iz antičkog perioda koje su Italijani iskopali i obnovili. Tokom turističke sezone luka je načičkana sa brodovima a kafei su prepuni turistima. Pored obale postoje bašte kojima dominira jasmin, palme i borovi. Stare, antičke građevine i moderne stoje jedne pored drugih i svakako predstavljaju čudan sklad. Nafklirou, ulica barova, se prostire pored drevne agore a drevna agora je noću često obasjana laserima i ostalim svetlima iz okolnih diskoteka. Hipokratov drevni platan, Plateia Platanou, po verovanju je zasađena pre 2400 godina ali je verovatnije da je trenutno drvo potomak tog drveta i da je zasađeno pre nešto više od 550 godina. Obližnja fontana je izgrađena 1792. godine od strane turskog upravnika Hadži Hasana i služila je kao izvor vode za za džamiju.

Zamak vitezova

Zamak vitezova je izgrađen u 16. veku, u ulazu su urezane grgolje kao i stari grb Fernandeza de Heredia, Velikog majstora od 1376 do 1396. Spoljno utvrđenje izgrađeno između 1450 i 1478 od kamena i mermera, uključujući i blokove iz Askleiona. Tvrđava je bila važna za odbranu Vitezova svetog Jovana od Osmanlija.

Drevna agora

Ova lokacija se sastoji od niza ruševina, počevši od drevnih antičkih do vizantijskih ostataka. Preko ovih ostataka Vitezovi reda svetog Jovana su podigli svoje građevine, zemljotres iz 1933 je otkrio ove drevne ostatke. Najznačajnije građevine su svakako hram iz 3. veka p.n.e posvećen Heraklu, mozaik sa prikazom Orfeja i Herakla, ruševine hrama posvećene Afroditi kao i ranohrišćanska bazilika koja se nalazi u blizini rimske agore.

Arheološki muzej

Ovaj muzej ima izvanrednu zbirku grčkih i rimskih artifakta pronađenih na ostrvu. Zvezda muzeja je statua Hipokrata iz 4. veka p.n.e. Mozaik iz Asklepija kao i statue Dionisa i Pana, veliki broj statua iz rimskog perioda kao i dosta pronalazaka iz helenskog perioda govore i bogatstvu i prosperitetu ostrva kroz vekove.

Arheološka nalazišta iz doba Rima

Najznačajniji među njima su Casa Romana koja je izgrađena u pompejskom stilu. Imala je 26 soba i 3 bazena, dvorište prekriveno hladom i okruženo Jonskim i Korintskim stubovima. U njoj se nalazi mozaik delfina, lava i leoparda. Trpezarija ima ukrašene mermerne zidove a i zidovi mnogih ostalih soba su bili ofarbani. Glavni rimski put kao i rimska kupatila su takođe iskopani a nedaleko odatle se nalazi i drevni rimski amfiteatar. U amfiteatru će te primetiti u prvim redovima mermerne klupe, koje su bile namenjene za značajne goste, dok su klupe od krečnjaka bile namenjene za obične ljude (plebs). Na zapadnom delu nalazišta se nalaze mikenske grobnice i rimske kuće i verovatno najimpresivniji ostaci od 17 stubova izgrađenih u Dorskom stilu.

Asklepieon

Nalazi se na 4 km severozapadno od Kos grada. Asklepion je u 4. veku p.n.e. bio izabran kao mesto za odmor i rekreaciju, njegove bele mermerne terase su uklesane u brdo prekriveno borovom šumom i danas predstavlja vazdušnu banju i mesto mira i tišine. Pogled sa ovog svetilišta oduzima dah i što se tiče grčke klasične istorije ovo je jedno od najvažnijih mesta. Na ovom prostoru se nalazio medicinski centar, škola, hram posvećen Asklepiosu (bog medicine u drevnoj Grčkoj) koji su izgrađeni posle Hipokratove smrti. Doktori, sveštenici sa Asklepiona su praktikovali Hipokratove metode a simbol ovog kulta je bila zmija koja je danas simbol zapadnjačke medicine. Postoje 3 nivoa na ovoj lokaciji:

 • Najniži gde se nalazi trem iz 3. veka p.n.e. i rimska kupatila iz 1, veka n.e.
 • Na srednjem nivou se nalaze oltar i hram posvećen Apolonu iz 2. i 3. veka n.e.
 • Na najvišem nivou se nalazi dorski hram iz 2. veka p.n.e.

 

Asfendiou sela

Nalaze se na 14 km zapadno os Kos grada. Asfendiou sela Zia, Asomatos, Lagoudi, Evengelistria i Agios Dimitrios su slikoviti zaseoci na šumovitim obroncima planine Dikaios. Ova sela uspela da zadrže tradicionalni izgled sa belim kućama i zanimljivim vizantijskim crkava.

Tigkaki

Nalazi se na 12 km zapadno od Kos grada. Tigkaki je popularno odmaralište sa belim peščanim plažama idealnim za vodene sportove. Od Tigkakia do Pserimosa, i obratno, se organizuju izleti brdom. U blizini je i Alikies Saltpans, močvara, to je idealno mesto za posmatranje ptica.

Palaio Pili

Napušteni vizantijski grad nalazi se na grebenu 4 km od poljoprivrednog sela Pili. Blaženi Hristodulus, pre nego što je otišao u Patmos,  u 11. veku je sagradio crkvu na ovom mestu. U blizini Pilija se nalazi grobnica mitskog kralja Charmilosa a takođe i 12 podzemnih grobnica koje se nalaze ispod crkve Stavros.

Kardamena

Nekada mirno ribarsko mesto, danas je najveći turistički centar na ostrvu, prepun mladih britanskih i skandinavskih turista. Ovo mesto je poznato po keramici, peščanim plažama od zlatnog peska i bogatom noćnom životu. Nalazi se 26 km jugozapadno od Kos grada. Od istorijskih znamenitosti u njemu se nalaze vizantijska crkva i ostaci helenskog pozorišta

Antimahia

Je selo kojim dominira venecijski zamak i vetrenjače. Nalazi se 25 km zapadno od Kos grada, blizu aerodroma i osnovan je od strane Vitezova sa Rodosa kao zatvor u 14. veku. Tokom istorije je bio konstantno bombardovan od strane pirata tako da danas dvorac i ne liči puno na zamak ali na unutrašnjim prolazima se još uvek vidi grb Velikog majstora Pierra d’Aubusson a takođe postaje i dve kapela unutar zidova.

Kos Mapa

Hipokrat

Prvi holastički iscelitelj i otac savremene medicine, Hipokrat je rođen na Kosu 460. godine p.n.e. a umro je u Tesaliji 375 p.n.e. Njegovo poreklo se mitološki vezuje za polubogove iscelitelje a on je naučio da leči od svog oca i dede. Njegov otac je bio direktan potomak Asklepiosa, boga medicine, a majka je bila potomak Herakla. On je bio prvi lekar koji je klasifikovao bolesti i uveo nove metode lečenja. On je predavao na Kosu pre nego što je Asklepieon bio osnovan, napisao je Hipokratovi zakletvu, kojom se i danas zaklinju lekari širom sveta.

Prevoz do/na Kosu

Kos ima svoj aerodrom i do njega postoje letovi sa atinskog i sa aerodroma u Solunu. Tokom turističke sezone mnogi čarter letovi lete do Kosa.

Do Kosa je moguće doći i brodom i on je povezan trajektnim linijama sa lukom u Pireusu, sa Rodosom, Ikariom i Samosom i naravno sa Turskom. Više informacija potražite na sledećim linkovima:

Piraeus luka: Tel. +30 210 414-7800

Kos luka: Tel. +30 22420 26594-6

Blue Star Ferries: Tel. +30 22420 28914

Autobuski javni transport na Kosu postoji i sa njim je moguće stići i do najudaljenijih sela na ostrvu.

Taxi je takođe dobar izbor za obilazak ostrva ali svakako skuplji. Cene, zakazivanje i ostale informacije potražite na sajtu www.kostaxi.eu.

Rent a car na Kosu

Holiday autos – tel: +30 2242022997 – mobilni: +30 6944591414

Alweys best – tel: +30 22420 41598 – mobilni: +30 69367 8433, email: info@alwaysbest.gr

Nancy rent a car – tel: +30 22420 68696 mobilni: +30 22420 68696

Kastri holidays – tel: +30 22420 71755-7 mobilni: +30 22420 7145

Trust rentals – tel: +30 22420 41300, mobilni: +30 693 12 29 99, email: info@trustkos.com

Plaže na Kosu

Najpoznatija plaža na Kosu je Pardise beach, prelepa peščana plaža idealna za porodice sa decom. Agios Stefanos plaža je dobro organizovana plaža koja se na lazi na zapadu 40km od Kos grada. Elia je izolovana plaža a Ammos je duga peščana plaža na severu… Postoje i mnoge druge plaže:

 • Therma (jedinstvena plaža jer na njoj postoje tople vode)
 • Psalidi (Agios Fokas)
 • Lambi
 • Tigaki plaža
 • Marmari
 • Mastikari
 • Kardamena
 • Agios Theologos
 • Limnionas

Lokalni proizvodi i kupovina

Ostrvo Kos je turistički razvijeno ostrvo i kao takvo ima veliki broj trgovinskih radnji u kojima se prodaje najrazličitija roba. Prodavnice nakita, suvenira, kožne galanterije ili prodavnice sa domaćim rukotvorinama su vrlo čest deo ponude na ostrvu.

U tradicionalnim selima moguće naći prodavnice koje prodaju lokalne proizvode med, vina, keramičke proizvode, goblene i ostalo. Sela Antimahia i Asfendou su posebno poznata po ručno tkanim radovima.

Kuhinja na Kosu

Karakteristična domaća jela su:

svinjetina sa pšenicom,

„Karasotiri“ – sir kuvan sa vinom,

„Xinomitzithra“ – domaći stari sir,

“Galomitzithra” – domaći mladi sir

Kao posebna poslastica se izdvaja divlji zec sa lukom.

Slatkiši na Kosu

Baklava i ostalih Grčko-turskih kolača ima u izobilju a od drugih karakterističnih slatkiša tu su:

Loukoumades – kolač od meda

Kourabiedes – keks sa bademom

Sela Kefalos i Antimahija su naročito poznati po proizvodnji meda.


Public Domain – image, by kallerna / en.wikipedia.org