Lezbos – bašta egejskog mora

Ostrvo Lezbos je nekada bilo omiljeno letovalište starih Rimljana. Za vreme turske vladavine zbog bogate i guste šume na jugu kao i zbog velikih voćnjaka bio je poznat kao „Bašta Egeja“. Ostrvo je 1462 bilo osvojeno od strane Turaka i tada je skoro čitavo stanovništvo bilo deportovano u Konstantinopolj a vizantijski kao i ostaci iz doba vladavine Đenove su porušeni od strane Turaka. To uništenje drevnih spomenika se ne prepisuju samo Turcima već i zemljotresima jer je ova oblast ima jaku seizmičku aktivnost. Ostrvo Lezbos je tokom vremena imalo i veliki broj umetnika ali verovatno najpoznatiji među njima je pesnikinja Safo, koja je živela u 7. veku p. n. e.

Lezbos prirodne karakteristike

Lezbos je ostrvo koje se nalazi na samo 15km od turske obale, ali je u sastavu Grčke. Ovo ostrvo ima vrlo razuđenu obalu, ukupne dužine preko 320km a u centru ostrva se nalazi zaliv Kolonis u kome dubina ide i do 20km. Lezbos je vulkanskog porekla. Čak i danas vidimo propratne vulkanske aktivnosti, gejzire i tople izvore. U središtu ostrva se nalaze dve planine,  Lepetimnos i Olimp, sa nadmorskom visinom manjom od 1000m.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Klimatski uslovi na Lezbosu

Klima na Lezbosu je mediteranska, sa toplim, dugim i suvim letima i blagim zimama, ali samo u priobalnim oblastima dok je u planinskim oblastima klima oštrija. Prosečna godišnja temperatura je 18 °C a prosečna količina padavina je 750 mm po metru kvadratnom. Blizina kopna daje ostrvu bogatstvo podzemne vode, što je omogućilo razvoj bujnog zelenila na Lezbosu. Ovo je i razlog što ostrvo nazivaju i “smaragdnim ostrvom“. Na Lezbosu raste čak 11 miliona stabala maslina, pod kojom je oko 40% ostrva, dok na šume zimzelenog hrasta i bora pada 20%. Ostatak čine kameniti predeli, peščane plaže, građevinsko zemljište. Zanimljivost ostrva su i fosilni ostaci drevnih sekvoja.

Istorija Lezbosa

Ostrvo Lezbos, kao i većina drugih grčkih ostrva, je naseljeno još u bronzano doba. Prvi put je spomenuto u zapisima Hetita kao „Lazpa“. Važniji događaj vezan za ostrvo je bilo osvajanje ostrva od strane Persije tokom Grčko-persijskog rata (546-480. godine p. n. e), dok je u kasnijem razdoblju ostrvo je bilo u atinskom savezu. Kasnije, u antičko doba je bilo u sastavu Makedonskog carstva sve do 79. godine p. n. e kada je osvojeno od strane Rimljana.

Tokom najvećeg dela srednjeg veka Lezbos je bio deo Vizantije. Iz ovog razdoblja preostalo je mnogo visoko vrednih crkava. 1355.god. ostrvo su pridobili Đenovljani, da bi ga na kraju preoteli Turci 1462.god. Ostrvo je tada bilo poznato pod nazivom Midili. Ostrvo je ponovo postalo deo Grčke tek 1912.godine.

Lezbos mapa

Prevoz do Lezbosa

Avionom do Lezbosa

Olympic Airways i Aegean Airlines imaju skoro svakodnevne letove od Atine i Soluna do aerodroma u Mitileneu na Lezbosu.
Obližnja ostrva Rodos, Samos, Ios su takođe povezana Olympic Airways-om sa Lezbosom.
Tokom letnje sezone i nekih evropskih zemalja se organizuju sezonski letovi do Lezbosa. FlyNiki organizuje letove iz Beča, Air Berlin iz Dizeldorfa i Minhena, Transavia iz Amsterdama a Minoan Air organizuje letove sa Krita (aerodrom u Herkalionu)

Sa aerodroma Mitilene do centra grada moguće je doći autobusom. Karta za odrasle košta nešto više od 2€. Više informacija potražite kod KTEL prevoznika na telefonu + 30 22510-46436

Sa aerodroma je moguće doći i taksijem a cena je oko 25€, cena do ostalih većih gradova je od 50 do 70€ u zavisnosti od blizine. Poziv i rezervacije su moguće kod Padiotaxi. tel: +30  22510-25900, 23500

Brodom do Lezbosa

Kao i sva druga Grčka ostrva Lezbos je povezan sa glavnim kopnom trajektnim prevozom. Iz luke u Pireusu kreću trajekti koji povezuju Lezbos sa Limnosom, Iosom, Rodosom, Solunom, Kavalom, Samosom…

Kompanije koje se bave trajektnim prevozom do Lezbosa su:

Lesvos Maritime Company – www.nel.gr
Piraeus: Tel: 210-4123185
Mitilene: Tel: 22510 – 28480 / 22220

Hellenic Seaways – www.hellenicseaways.gr
Glavna kancelarija: Tel: 210-4199100
Mitilene: Tel: 22510 – 20716

Saos Ferries – www.saos.gr
Glavna kancelarija: Tel: 210-5250000
Mitilene: Tel: 22510 – 40802

Rent a car na Lezbosu

Lesvos Rentals, tel: +302251037337, email: info@lesvos-rentals.com, web site: www.lesvos-rentals.com

PayLess car rental, tel: (+30-22510) 43555, 43558, email: automoto@otenet.gr

Kosmos carrental, tel: +30 210 9234696-8, email: info@kosmos-carrental.com, web site: www.kosmos-carrental.com

Billy’s rent a car, tel: +30-22510-20006, email: autobillis@otenet.gr, web site: www.billys-rentacar.com

Lesvos Carrentals, tel: +30-22510-27825, email:  info@lesvos-carrentals.com, web site: www.lesvos-carrentals.com

Imperial Lesvos, tel: +30 22520 32898, email: imperial_lesvos@yahoo.gr, web site: www.imperial-lesvos.gr

Homerus Rentals, tel: +30 22530-41577, email: info@homerus-rentals.com, web site: www.homerus-rentals.com

Rentacar Lesvos, tel: +30 22520 32469, email: info@rentacar-lesvos.gr, web site: www.rentacar-lesvos.gr

Dimitris Rent a Car, tel: (+30) 22530 23422, email: kalloni@dimitrisrentacar.gr, web site: www.dimitrisrentacar.gr

Lesvos Car: tel: +30 22510 27825 – 6932896712, email: info@lesvoscar.com, web site: www.lesvoscar.com

Plaže na Lezbosu

Peščane, šljunkovite ili stenovite plaže, Lezbos je prepun svih tipova plaža. Tirkizno plavo more, upečatljivi pejzaži mir i tišina ili pak dobra zabava na plažama sa puno sadržaja, Lezbos Vam nudi široku lepezu turističke ponude.

Plaže u Mitilene oblasti

Za one koji žele da provedu više vremena u gradovima i koji ne žele da puno istražuju, plaže Vareia, Vigla, Neapoli i Kratigos, nalaze se na putu ka aerodromu, su pravo rešenje. Još jedno zanimljivo mesto, nalazi se iz „Kipa Slobode“, je Blokia. Ova plaža je idealna za ronjenje na dah. Plivanje u plićacima u Apeilima, koji se nalaze iz Tsamikai plaže, su zanimljivo iskustvo i tamo nema puno turista već najviše domaćeg stanovništva.

Za romantike i ljude koji nadasve žele mir, tišinu i opuštanje na plažama. Okolne uvale i zaseoci su idealno mesto za ovakav način uživanja. Plaže koje spadaju u ovu kategoriju su: Haramida, Agios Ermogenis, Kanoni, Petalidi, Skala Mistegni, Skala Baltziki (blizu Kidoniesa), Pedi, Tsonia, Kajia, Eftalou…

Ako želite da budete sami na plažama, probijete neke od sledećih netaknutih plaža: Ftelia, Ligonari, Tsilia, Mersinia, Drota, Agios Fokas, Ahladeri, Apothika, Podaras, Hrousos, Ancient Antissa, Tsamour Limani, Mikri and Megali Tsichranta, Palios, Agios Stefanos…

Plaže u blizini Mantamadosa

U ovaj oblasti postoji nekoliko dobrih oblasti za plivanje: Pedi, Palio, Aspropotamos, luka Kapi i Tsonia. Tokom letnje sezone mnogobrojne taverne za svežom ribom i domaćim mesom i sirevima su idealno mesto za ručak ili večere uz domaće vino.

Plaže blizu Petre

Petra ima odlične peščane plaže sa hotelima, sobama, restoranima u blizini ovih plaža. Ovo je živahno i uređeno mesto, idealno za porodičan odmor. Većina plaža je u potpunosti uređena sa suncobranima i ležaljkama kao i svim ostalim propratnim pogodnostima za turiste.

Zaliv Gera

Zaliv Gera ima izobilje plaža a najlepša i najuređenija plaža je Tarti. Tarti plaža nalazi se u podnožju brda i ima kristalno čistu, tirkiznu vodu. Obilje sveže ribe je garant dobre večere u nekom od restorana na plaži.
U Gera zalivu postoje i termalna kupatila koja su otvorena čitave godine i koje godišnje posete desetine hiljada turista.

Plaže u Plomariju

Plaža Drota i Melinta su šljunkovite plaže i imaju jedinstvene pejzaže. Ove plaže su teško dostupne ali svakako vredne putovanja. Ako ste na ove plaže došli brodom obavezno idete na Krifti Pnagija koja se nalazi na stenama.

Vatera plaža

Ova plaža se pruža 9 kilometar a širina plaže je od 10 do 30 metara. Zanimljiva plaža koja kombinuje prirodne lepote sa turističkim sadržajem, tavernama, barovima i ostalim pogodnostima.

Skala Eresos

Plaža koja je obeležena plavom zastavicom.


Public Domain – image, by Marie-Lan Nguyen / commons.wikimedia.org