Sitonija – Nikiti lepo mesto za odmor

Nikiti, glavni grad na Sitoniji i dobro poznata turistička destinacija. Nikiti ima jednu od najdužih plaža na Sitoniji, gradsku plažu u Nikitiju. Za većinu turista ova plaža predstavlja samo pomoćnu plažu jer na Sitoniji, pa i u blizini Nikitija, postoji veliki broj baš lepih plaža koje vredi posetiti. Severno od marine u Nikitiju gradska plaža je šljunkovita ali što idete dalje na jug šljunak postaje sve sitniji i ubrzo prelazi u pesak. Od marine na jug pa sve do kraja šetališta je uređena plaža sa ležaljkama suncobranima i barovima na plaži. Od mesta gde prestaje šetalište plaža nije urešena, gde slobodno možete da postavite svoj peškir i/ili suncobran. Gradska plaža u Nikitiju u tom delu je verovatno najlepša (za onoga ko vili pesak). U junu se održava plivački maraton koji počinje na Kasandri a završava se na Sitoniji u Nikitiju. To je internacionalni maraton i takmičara preplivaju oko 26km preko zaliva Toroneos.

Nikiti parking

U Nikitiju postoji luka gde se nalazi i jedini organizovani parking u naselju. Ako pak tražite besplatni parking u blizini kafane Marina iznad apartmana “Hatzis house” se nalzi veliki parking gde skoro uvek ima mesta za parkiranje.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Nikiti šetalište

U blizini luke se nalazi pešačka zona sa velikim brojem kafana na obali mora, dok kafića i noćnih klubova nema puno. Generlano Nikiti nije mesto za zabavu i noćni provod i više je porodično mesto. Šetalište je tokom sezone zatvoreno za saobraćaj što i te kako olakšava šetnju sa decom. Od 15-tog septembra šetalište ne postoji, tj. otvoreno je za saobraćaj. Na šetalištu postoji 4-5 radnji koje prodaju suvenire koje imaju manje više sličnu ponudu sa sličnim cenama. Postoji i tri ili četiri zabavna parka za decu sa razno raznim igračkama (automobilima, konjićima i svemirskim brodovima…). Ako vas zanima giros bez brige i on se prodaje na ovom šetalištu.

Marketi u Nikitiju

U Nikitiju postoji viliki broj mini marketa i takođe postoji 3 super marketa. Naravno cene proizvoda su niže u super marketima. Ti veliki marketi se nalaze na glavnom putu. Lidl je jedan od ta tri supermarketa i on se nalazi malo izvan grada, ima svoj parking i njemu je najveća gužva. Na sve to čini mi se da je sa cenama Lidl najjači ali je i najsnabdeveniji.

Nikiti istorija ukratko

U antičkom dobu Grčke veliki broj manjih naselja je postajalo na ovoj lokaciji. Verovatno najvažnije naselje je bilo Galipsos, koji je bio lociran na jugu od današnjeg grada Nikiti. Ta naselje ubrzo bilo razoreno od strane Persijanaca. Posle 6. vega n.e. sve do 13. veka ne postoje dokazi da je na ovim prostorima postajalo neko naselje. Negde u tom periodu je nastao dnašnji grad Nikiti.

Nikiti šta videti?

Bazilika Sofronios

Izgrađena u 5. veku nove ere, jedna od najstarijih crkava u Makedoniji. Vredi je posetiti jer pod ukrašen mozaikom je doslovno netaknut. Ovo nalizište je u procesu restauracije i zbog toga su neki delovi ograđeni ogradom. Na ovom lokalitetu nikada nema puno turista i verovatno je jedna od najmanje posećenih atrakcija u Nikitiju.

Stari grad

Stari deo grada je još uvek naseljen. Ako popijete kafu na na starom trgu dobićete prilično dobar utisak kako je život izgledao pre 100 godina. U centru grada je crkva svetog Nikite koja je izgrađena 1867. godine.

Pijaca

Teradicionalno Nikiti je centar prodaje meda u čitavoj Evropi u poslednjih 500 godina, dokaz tome možete potražiti na lokalnoj pijaci svakog petka od 8:30 do 13:00 časova.

Plaže u blizini Nikitija

Može se reći da su plaže glavno obeležje Sitonije a u okolini Nikitija se nalazi sijaset vrlo dobrih plaža. Gradska plaža, Agios Ioannis, Kalogria, Lagomandra su samo neke koje treba posetiti. Kompletan spisak plaža na zapadnoj obali potražite ovde.