Šri Lanka – Polonnaruwa – obilazak drevnog grada

Već sam pomenuo da smo u Polonnaruwu i obilazak drevnog grada krenuli direktno iz Anuradhapure, nismo svraćali u naš hotel u Habarani već smo se direktno uputili ka arheološkom nalazištu. Cena karte za obilazak Polonnaruwe i posetu muzuje je 25$ za odrasle i 12,5 za decu. Muzej u Polonnaruwi je dobro mesto za početak vaše ture po drevnom gradu jer se u njemu možete bliže upoznati sa istorijom i arhitekturom drevne Polonnaruwe. Ali ako ste u žurbi možda je bolje da odmah krenete u obilazak jer će vam za tako nešto dobar deo dana. I da budite spremni da se često izuvate jer i ovde ima dosta budističkih svetinja kojima je po pravilu moguće prići jedino bosonog.

Sve počinje sa mapom

Mapa drevnog grada Polonnaruwe

Potgul Vihara

Naša poseta je započeta u južnom delu pod imenom Potgul Vihara ili Potgul Vehera. Na početku nailazite na vrlo lepu statuu za koju se veruje da predstavlja kralja Parakrambahua. Postoje i druge ideje da predstavlja druge vladare, bilo kako bilo ako nastavite napred nailazite na zanimljive građevine u obliku malih stupa koje su najverovatnije bile deo biblioteke koja se nalazila u njihovom centru. Zanimljivo je da je i krov ove zgrade bio od cigli i da su unutrašnji zidovi bili u freskama.

Kopaonik apartman izdavanje
 Najstarija biblioteka na Šri Lanki
Potgul Vihara – Najstarija biblioteka na Šri Lanki

Administrativni kompleks zgrada

Dalje vas put vodi na kompleks zgrada koja se usko bile vezana za kralja i u kojima je kralj sa svojim najbližim saradnicima provodio dosta vremena.

Kraljeva palata

Ovo je takođe građevina od cigli i nju je takođe izgradio kralj Parakrambahu. Zgrada je bila visoka 7 spratova (što je i za današnje standarde u većem delu sveta visoko) i nosila je ime Palata Boga Sakra. Njije loše sveremena na vreme izaći sa konceptom da su bog i kralj jednaki za njihove podanike ;). Ova zgrada je najverovatnije bila uništena u plamenu.

Kraljeva palata
Kraljeva palata – Sedmo spratna zgrada

Dvorana za prijem je zgrada koja je dobro očuvana. Na ulasku se i dalje nalazi moonstone a u njenom centru i dalje stoje kameni stubovi koji prkose vremenu. Ovde se jasno vidi uticaj Hindiuzma na budističke vladare sa Šri Lanke. Pogledajte malo bolje i skor svuda ćete videti isklesane krave koja j sveta životinja kod hindu vernika.

Dvorana za prijem – Dobro očuvani stubovi

Kumara Pokuna ili kraljevsko kupatilo je još jedna dobro očuvana zgrada. Ako malo upotrebite maštu vrlo videćete nekadašnji sjaj ovih zgrada. Ostaci zgrada u neposrednoj blizini su služili kao prostorije za presvlačenje.

Kraljevsko kupatilo – Naš vodič se sprema za “ulazak” u kupatilo

Religiozni kompleks zgrada

Kada obilazite Polonnaruwu imajte na umu da je to grad i da je bio dobro organizovan tako da ne čudi da su zgrade slične prirode i namene grupisane u celine. Tako nailazimo na religiozni kompleks zgrada.

Kako prilazite centralnom delu ovog dela Polonnaruwe prvo nailazite na kameni stub položen horizontalno koji se naziva “Kamena knjiga” ili Galpota. Kamena knjiga je nastala u doba kralja Nissankamalla (1187 – 1196). Ovo je do sada najveći pronađeni natpis na kamenom bloku na Šri Lanki. Na njemu piše da je kamen donešen sa Mihintalea koji je stotinak kilometara udaljen odavde a na njemu se je ispisan rodoslov kao herojska smrt pomenutog kralja.

Kamena knjiga – Galpota najduži natpis na kemenu na Šri Lanki

U blizini se nalazi i neobična četvorougaona i stepenasta stupa (sve ostale stupe koje smo videli bile su kružnog oblika u osnovi).

Kada dođete do centralnog dela dolazite do razloga zašto se posećuje ovaj deo Polonnaruwe. I za neuko oko nekog zapadanjaka vidi se da je ovde sve posvećeno Budi. Tu se nalaze zgrade koje se slično zovu ali su skroz različite u nameni. Tu je Hatadage: najstarija zgrada u ovom verskom kompleksu; u blizini ove zgrade nalazi se natpis na tamilskom koji kaže da je Budina relikvija bila u ovoj zgradi i da je poverena na čuvanje kraljevoj gardi. Vatadage: to je vrsta zgrade koja se obično podiže oko budističkih stupa, u ovom slučaju se nalazi oko 4 statue bude u sredini.

Vatadage u Polonnaruwi – Simbol Polonnaruwe

U blizini se nalazi na prvi pogled ne tako spektakularna zgrada Thuparama ili kuća slika. Ali ako malo bolje pogledate ovo je jedno fascinatnijih zdanja u Polonnaruwi. Ko je i kada je izgradio nije poznato, najverovatno je izgrađena za vreme kralja Parakrambahua ili kralja Vijayabahua, negde oko 1100 godine. Krov ove zgrade je u potpunosti napravljen od cigle a zidovi su debeli oko 2 metra. Zgrada je nekim čudom preživela, skoro netaknuta, oko 900 godina.

Ovo je pravi trenutak da napravite pauzu i da se malo odmorite i osvežite. U blizini se nalaze prodavci osvežavajućih napitaka. Probajte Kraljevski kokosov orah, tj vodicu iz njega. Prava stvar za letnje osveženje.

Postoji još dosta zgrada u ovom drevnom gradu. Ali jedna među njima se ističe. To je Lankathilaka hram, ogromno zdanje skoro u potpunosti izgrađeno od cigala. U njegovom centralnom delu se nalzi velika statua Bude koja je takođe izgrašena od cigala. Budina statua je visine preko 12 metara (nešto kao Zevsova statua u Olimpiji). Na ulasku se nalaze dva masivna stupa visine nešto ispod 20 metara za koje se zna da su pre uništenja bili bar duplo viši.

Hram Lankathilaka – Najimpresivnija zgrada u Polonnaruwi

4 statue Bude uklesane u kamen

Prava umetnička dela su ove statue u Gal Viharaya hramu. Sve statue su izgrađene za vreme kralja Parakrambahua i one prekizaju Budu u različitim pozicijama za meditaciju. Sve osim poslednje, na poslednjoj je prikazan Buda kako leži ali ako pitate nekog učenog budistu on će vam objasniti da ta statua predstavlja mrtvog budu. To se vidi po palčevima koji nisu jednako postavljeni na obe noge.

Gal Viharaya hram u kamenu – 4 Budine statue