Italijanski gradovi: slike najlepših malih gradova

Većina ljudi putuje u Italiju da bi posetili velike gradove i dobro poznate turističke centre: Rim, Firenca, Milano, Venecija… Ali neki malo poznati gradovi i sela koja se ne nalaze na mapama top turističkih destinacija nude odmor iz snova. Ovom prilikom vam predstavljamo top 10 najlepših malih gradova u Italiji. Najbolje od svega je to što se oni nalaze u neposrednoj blizini glavnih turističkih destinacija u Italiji.

Raspitajte se malo, proverite koji gradići u Italiji su vredni posete. Gresku je nemoguće da napravite, mir i tišina i prelepi predeli malih gradova a uz sve to blizina glavnih turističkih destinacija čine ove gradove idealnim destinacijama. Mi vam predsavljamo list (top 10) najlepših malih gradova.

Pronađite najpovoljniji smeštaj

Atrani (Kampanja)

Gradić Atrani nalazi se u blizini dobro poznatog turističkog grada Amalfi, Sorento i Positano. Ušuškan je između dve strme litice sa prelepim izlaskom na more i u njega ne svraća veliki broj turista.

Atrani - Tipičan italijanski grad na moru
Atrani – Tipičan italijanski grad na moru | Creative Commons – image by NH53 / flickr.com

Sluzzo (Pijemont)

Ovaj prelepi gradić, u kome vreme kao da je stalo, nalazi u blizini Torina (još jedne italijanske top turističke atrakcije). Srednji vek je ovde vidljiv na svakom koraku. Stari krovovi prekrivini crvenim crepom, tornjevi koji se nadmeću sa obližnjim vrhovima Alapa, zvonik koji se oglašava sporim ritmom srednjeg veke. Jednom rečju: idila. Ako se već nađete u ovom prelepom italijanskom gradiću obavezno posetite: dvorac La Castiglia, muzej Casa Cavassa.

Saluzzo - Tradicionalni gradić
Saluzzo – Tradicionalni gradić | Creative Commons – image by Eric Borda / flickr.com

Collodi (Toskana)

Ovo je gradić (selo) u Toskani za koga vrlo verovatno niste čuli ali sigurno znate za njegovog najpoznatijeg stanovnika (doduše fiktivnog). Pisac Karlo Kolodi je iz ovog sela. U slučaju da još niste pogodili on je autor čuvene priče o Pinokiju. U ovom gradu se nalazi najviša drvena statua Pinokia. Pored ove u gradu postoji veliki broj renesansnih statua, fontana i trgova.

Collodi - Gradić u kome je nastao Pinokio
Collodi – Gradić u kome je nastao Pinokio | Creative Commons – image by Dan Noon / flickr.com

Castelluccio (Umbrija)

Ovaj gradić se nalazi na vrhu strmog brda na nadmorskoj visini od oko 1500 metara. Ljubitelji prirode i pejzaža jednostavno moraju da posete ovaj grad. Ispod grada se pružaju zelene livade sa šarenim cvećem a u pozadini se nalaze planine prekrivene snegom. Sam gradić je miran i idelano je mesto za odmor od gradske buke.

Castelluccio - Grad iz bajke
Castelluccio – Grad iz bajke | Creative Commons – image by Leonardo Angelini / flickr.com

Monte Isola (Lombardija)

Neobičan gradić koji je teško dostupan. Nalazi se na jezeru Iseo na istoimenom ostrvu. Da bi se došlo do njega mora da se korisi fery (Sulzano – Peschiera Maraglio), oko 20 minuta. Gradić Monte Isola je pravljen za uživanje, prepun je odličnih hotela, B&B, apartmana, pa oko vas zanimaju cene proverite ovde.

Monte Isola
Monte Isola | Creative Commons – image by Sailko / commons.wikimedia.org

Alberobello (Pulja)

Ovaj gradić je jedan od najprepoznatljivijih gradova u Italiji. Kupaste bele kuće po malo podsećaju na košnice prekrivene snegom i sigurno nema drugog sličnog grada na svetu. Baš zbog toga grad je 1996. godine uvršten na UNESCO listu svetske baštine. Ako se nalazite u Bariju obavezno posetitite i Alberobello.

Alberobello - Karakteristične bele kućice
Alberobello – Karakteristične bele kućice | Creative Commons – image by pululante / flickr.com

Belluno (Venecija)

Ako se nalazite u Veneciji na samo sat vožnje možete pronaći najslikovitiji grad severne Italije. To je Belluno. Dolomiti se nalaze u pozadini ovog malog grada čije je centar mali muzej pod nebom. Palate, crkve i druge zgrade iz renesansnog perioda čekaju na vas da ih otkrijete.

Mali grad sa planinama u pozadini | <em>Creative Commons - image by <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Auronzo_cadore_dolomiti_belluno_estate.JPG" target="_blank">Kufoleto / commons.wikimedia.org</a></em>
Belluno – Mali grad sa planinama u pozadini | Creative Commons – image by Kufoleto / commons.wikimedia.org

Pietrapertosa (Bazilikata)

Ovaj gradić se nalazi na jugu Italije i ovde se već oseća muslimanski (saracenski) uticaj. U gradu se nalazu tvrđava iz saracenskog perioda (IX vek) . Grad se nalazi na visini od oko 1000 metara na strmini obližnje planine. Napulj i Bari su u relativnoj blizini.

Pietrapertosa - Gradić na litici planine
Pietrapertosa – Gradić na litici planine | Creative Commons – image by Vito G. / it.wikipedia.org

Ćefalu (Siclija)

Ovo je verovatno najpoznatiji mali grad u Italiji. Nalazi se na Sicliji na samo sat vožnje od Palerma. Slike ovog gradića ste sigurno viđali. Kada neko traži slike italijanskog mora, slike plaže ovog gradića i njegove promenade se nalaze u top 10 rezultata pretrage. Ovo jeste mali grad ali je takođe top letnja turistička destinacija pa ako vas interesuje smeštaj proverite ovde.

Sicilija - Prelepi gradić Cefalu
Sicilija – Prelepi gradić Cefalu | Creative Commons – image by MemoryCatcher / pixabay.com

Sperlonga (Lacio)

Sperlonga je bilo i jeste utočište Rimljana. Nalazi se na samo sat vremena vožnje od Rima a karakterišu ga: odlične plaže i netaknuto zelenilo. Ako baš ne možete bez istorije i arheoloških nalazišta u ovom prelepom gradu postoji i muzej (Museo Archeologico di Sperlonga) koji se nalaze između ruševina vila cara Tiberija.

Gradić Sperlonga - Utočište Rimljana
Gradić Sperlonga – Utočište Rimljana | Creative Commons – image by Paolo Macorig / flickr.com