Alternativne turističke atrakcije u Italiji

Ako bilo koga pitate svako će vam reći da je Italija na popisu njihovih “zemalja za posetiti” upravo radi njihove umetnosti, kulture i hrane. No, Italija je velika, i često zna biti pravi izazov za one koji je prvi put posećuju. Posebno zato što imaju na listi mnogo toga za videti i upravo time upadaju u precenjene turističke zamke. Donosimo vam mesta koja trebate izbegavati i mesta koja biste trebali posetiti kao alternativu, a koja ispadnu često mnogo jeftinija i zanimljivija.

Kupovina Murano stakla u Veneciji vs. Poseta Muranu

Venecija je gotovo jednako poznata po svojim proizvodima od Murano stakla kao što je po svojim zamršenim venecijanskm maskama, tako da sve prodavnice prodaju staklene figurice koje su precenjene, pogotovo oko turističkog područja Rialto Bridge. S obzirom da nećete videti Italijane da kupuju staklene predmete u tim prodavnicama i samo ih turisti kupuju, cene su bukvalno dvostruko više nego što bi trebale biti, a neki od proizvoda čak nisu ni autentični već proizvedeni u Kini?! Zašto ne biste otišli u sam izvor proizvodnje? Murano staklo je dobilo ime po Muranon ostrvu koji je poznat po izradi staklenih proizvoda od 1291. Godine. Do tamo imate 20-ak minuta vožnje vodenim autobusom od Venecije i ovaj izlet omogućiće vam lutanja po autentičnim prodavnicama, pa čak i razgledavanje fabrike i gledanja kako se duva staklo. Murano takođe ima poznata skijaška odmarališta, stoga ako planirate na skijanje u Italiju ovo vam je odlično mesto za odsesti.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Krivi toranj u Pizi vs. Kule u gradu San Gimignano

Umesto da se razočarate krivim tornjem u Pizi, posetite srednjovekovne kule u gradu San Gimignano. Kada bismo vam rekli da odete videti neki nakrivljeni toranj koji nije u Pizi (i ne uživa toliku popularnost kao ovaj) biste li ga posetili? Verojatno ne. Slično je i sa ovim. Previše izvikana građevina, iznenađujuće mala te pomalo razočaravajuća. Ako želite videti stare kule posetitie San Gimignano, predivno turističko utočište u Toskani koje je poznato po svojoj srednjovekovnoj arhitekturi i savršeno očuvanim antičkim kućama sa predivnim kulama i tornjevima, još nazivan i “srednjovekovni Manhattan”. Ako vam ovo nije dovoljno, gradić je također poznat po svom Vernaccia di San Gimignano belom vinu kojeg prati svetski glas.

Krivi toranj u Pisi – Skoro je nemoguće napraviti sliku bez turista u kadru | Creative Commons – image by Mariamichelle / pixabay.com

Gondola vs. Traghetto

Umjesto vožnje u precenjenoj gondoli u Veneciji, provozajte se lokalnim traghettom. Traghetto je gondola-trajekt za koju nećete morati izdvojiti mnogo novaca (oko 1 evro), a videt ćete sve što biste videli i u vožnji gondolom. Plaćanje precenjene gondole koju vozi neko ko je odeven upravo onako kako stranci zamišljaju Italijane da izgledaju je jedna od najbanalnijih stvari koje nijedan turista (osim ako zapravo umire od želje da potroši ogromnu sumu novaca) ne bi trebao učiniti. Ako želite da vam gondolijer i zapeva e to će vas extra koštati. Umesto toga, provozajte se mnogo jeftinijim traghettom, koji je u osnovi samo manje ukrašena gondola koju meštani koriste za prelazak preko kanala. Jedina stvar koju morate znati je da umesto krstarenjem po kanalima gore-dole, traghetto prelaze kanale gde nema mostova, no doživljaj je sličan.

traghetto venecija - Javni transport Venecija
traghetto venecija – Javni transport Venecija | Creative Commons – image by Gary Houston / commons.wikimedia.org

Duomo, Firenca vs. Piazzale Michelangelo

Duomo je jedna od najpoznatijih i najposećenijih mesta u Firenci, i svakako ga vredi posetiti. Međutim, ako želite da spasete sami sebe od 463 stepenice koje morate proći da bi se uspeli do vrha (ne, nema lift!) gde ćete se gurati sa desetinama drugih turista za malen i kratak pogled na grad posetite Piazzale Michelangelo. Za jednako zapanjući pogled, minus uspon, sa Piazzale Michelangelo ćete dobiti odlične slike 😉


Autor: Maja Horvat
Creative Commons – image, by Kevin Poh / flickr.com