Jošanička banja, neiskorišćeni turistički kapaciteti

Jošanička Banja nalazi se u podnožju Kopaonika, na 245 km od Beograda i 75 km od Kraljeva. Do banje se iz Beograda može doći autoputem do Kragujevca, pa se isključiti prema Kraljevu i nastaviti dalje prema Raški ili ibarskom magistralom.

U samoj banji i njenoj okolini ima dosta borove šume, tako da je pored njenih lekovitih izvora i sam vazduh lekovit. Takođe, nalazi se na nadmorskoj visino od 550 m tako da ima karakteristike klimatskog lečilišta. Ova banja je kao i mnoge druge kod nas neopravdano nedovoljno iskorišćena. Naime, najtopliji njen izvor ima temperaturu 78 ºC tako da se voda može upotrebljavati kako u zdravstvene i rekreativne, tako i u industrijske svrhe za zagrevanje npr. hala za gajenje cveća, povrća i voća. Smem da se kladim da u vom trenutku dok čitate već imate neku ideju kako bi se ovo moglo iskoristiti. Znači ideje nisu problem što nas direktno vodi na drugu strunu stranu, tj. na novac ili nečiji interes. Kada je u pitanju lekovitost vode, ona se može piti i kombinovati sa kupanjem. Pomaže u lečenju više vrsta reumatskih oboljenja, steriliteta, ekcema, psorijaze, zatim za oporavak posle operacija na lokomotornom sistemu, u prevenciji karijesa,…
O turističkom potencijalu banje se odavno zna ali se na žalost ništa ili vrlo malo radi!

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Ona je na svega 25 km od centra Kopaonika. Dakle, većina ljudi koja ne ide preko Brusa na Kopaonik upravo prolazi kroz banju. Samim tim, ona bi bila idealna za spa uživanje posle skijanja. Zamislite skijanje na Kopaoniku sa odmorom u nekom spa centru, pravo uživanje zar ne? Takođe, u njenoj blizini su srednjevekvni manastiri poput Studenice, Žiče, Graca, Pavlice. Sve ovo govori u prilog tome da Jošanička Banja ima ogroman turistički potencijal i da i te kako može privući domaće ali i strane turiste.

Kupatilo u banji postoji, međutim ono je već odavno zrelo za renovirnje. Do sada su postojali razni planovi oko renoviranja koji do danas nisu ispunjeni. Najnovija saznanja su da je Turističko-sportska organizacija Raške, kojoj ovo kupatilo i pripada, obezbedila sredstva renoviranje istog. Nadamo se da će se ovo ostvariti i da će možda izgradnjom nekog luksuznijeg hotela Jošanička Banja početi da liči na prelepe slovenačke banje kao i da će njen potencijal stvarno biti iskorišćen.