Atina šta posetiti i videti

Premda je Atina veliki grad ono šta je najzanmljivije turistima se nalazi u strogom centru grada. Tri dana je sasvim dovoljno da se poseti ove turističke atrakcije. Neke od tih turističkih atrakcijama vam predstavljamo u textu ispod a ako vas zanima evo i našeg putopisa u poseti Atini.

Akropolj u Atini

Atinsko uzvišenje Akropolj sa Partenonom na vrhu je ikona ne samo grčke već čitave zapadno evropske civilzacije. Kada prvi put ugledate Akropolj kako se uzdiže iznad atinskih zgrada miks utisaka prožima skoro svakakog čoveka. Akropolj je izuzetna pojava, mistična i strana a opet vam se čini poznatom, kao da ste je vidili nebrojano puta. Većina grčkih gradova je je imala svoje akropolje. I u suštini akopolj je naviša tačka u gradu, koja se lako brani i koja ima pristup vodi. Atinski Akropolj je je danas centar Atine, sve se vrti i dešava oko njega.

Kopaonik apartman izdavanje

Prvi podaci o naseljima na Akropolju datiraju iz neolitskog perioda, oko 6000. godina pre nove ere. On je uvek bio svete mesto i spočetka su na njemu građeni drveni hramovi. Prvi kameni hramovi su napravljeni oko 6. veka pre nove ere. U isto vreme Akropolj je bio i tvrđava koja je štitila ljude u teškim trenucima ali je često bio i osvajan. Većina spomenika koje vidimo danas na Akropolju potiču iz zlatnog doba Atine, takozvanog Perikleovog doba oko 460 do 429. godine pre nove ere. Većina artifakta pronašenih na Akropolju se čuvaju u Akropoljskom muzeju pa vam toplo preporučujemo da posetite ovaj muzej.

Partenon

Partenon, verovatno najpoznatija graševina na svetu. Ostavila je ogroman uticaj na arhitekturu evropske civilizacije. Današnji ostaci potiču od hrama koji je igrađen na mestu predhodnih hramova. Izgrađen je od mermera u dorskom stilu a posvećen je boginji Atini. Izgradnja hrama je trajala 15. godina od 447 do 432. godine pre nove ere.

Hram Atine Nike

Ovaj hram je izgrađen u 5-tom veku pre nove ere, posvećen je Atini Nike i to u čast pobede na Persijancima. Boginja je ovde prikazana bez krila, simbolika pobednice bez krila leži u želji atinjana da ih boginja nikada ne napusti. Ovaj hram se nalazi se desne strane ulaska u Akropolj i na njemu su isklesane neke scene iz bitaka protiv Persije.

Erehtejon

Erehtejon je hram koji izgrađen na mestu gde su se sukobili Atina i Posejdon zarad toga ko će biti zaštitinik grada. Atina je odnela pobedu u tom sukobu a jedan od glavnih razloga pobede je maslinovo drvo koje je poklonila stanovnicima grada. Ovo je mali hram sa stubovima u obliku mladih sveštenica koje podupiru krov hrama.

Odeon Heroda Atičkog

Ovo je tipično rimsko pozorište izgrađeno u drugom veku nove ere, od strane Herodota Aičkog. Ovaj odeon je izgradio kao simbol ljubavi i sećanja na svoju ženu Pegilu. Pozorište je renovirano posle II Svetskog rata i ima kapacitet od oko 5000 mesta. Dans je ovo jedno od najvažnijih atinskih pozorišta i tokom leta ovde se održavaju razni koncerti, performansi i predstave. Ako ste u prilici ovakav događaj ne bi trebalo propustiti u poseti Atini.

Dionisov amfiteatar

Dionis je bio jedan od poštovanijih bogova u Atini. U prilog tome govore i Dionisove svetilište i Dionisov amfiteatar koji se nalazi na jugu u podnožju Akropolja. U ovom amfiteatru su izvodila dela Sofokla, Euripida, Aristofana… Inicijlano sedišta su bila drvena ali su zamenjena kamenim od 342 do 326. godine pre nove ere i mogao je da primi oko 20 000 posetilaca. Rimljani su takođe obnavljali ovaj amfiteatar i u njemu se održavale gladijatorske borbe. Simulacije pomorskih bitaka nisu bile redak događaj u ovom amfiteatru.

Istorijske oblasti

Atina je vešto inkorporirala neke istorijske u svakidađnji i moderan život. Plaka, Thissio i Monastiraki su neke od njih, nalaze se u blizini akropolja u njima se vidi kako je život tekao kroz vekove, drevne ruševine iz klasičnih vremena, obnovljene zgrade i kuće sa kraja 19. veka, restorani, prodavnice sa suvenirma.