Turizam na obroncima Kopaonika i Golije

Golija a naročito Kopaonik su već izgrađeni turistički centri. Ali njihovi obodi i obronci su još uvek nepoznati većini turista. Seoski turizam u opštini Raška je još uvek u povoju ali veliki potencijal pa vam ovom prilikom predstavljamo neke ne tako poznate lokalitete.

Selo Badanj

Badanj je tipično brdsko planinsko selo na samim obroncima Kopaonika, koje se nalazi sa njegove zapadne strane ispod planinarskog vrha Kukavica. Selo se nalazi na oko 850 metara nadmorske visine a od Raške je udaljeno 12 kilometara.

TO Raška, destinacija Raška

Čim dođete u Badanj pred vama se pruža pogled ka obližnjem selu Semeteš koje je najpoznatije po dubokom Semeteškom jezeru. Preko Ibra prema Goliji vide se sada već skoro napušteni zaseoci i pašnjaci i livade na kojima su se nekada napasala stada ovaca i krava. Stočarstvo još uvek nije u potpunosti utihnulo pa na jelovniku u domaćinstvima se i daje nalaze proja od domaćeg brašna, masna cicvara i kombinaciji sa sirom i naravno uvek pratećom čašicom ljute rakije. Svake godine u julu mesecu u Badnju se održava tradicionalna manifestacija „Kosidba u Badnju“.

Selo Semeteš

Semeteš se nalazi na zapadnim obroncima Kopaonika ispod Jadovnika i Velike Čukare. Selo se nalazi stotinak metara severno od jezera na nadmorskoj visini od oko 900 metara. Glavni put koji vodi do sela se u Kaznoviću odvaja od Ibarske magistrale odakle se nastavlja uz Radošićku reku sve dok ne dođete do mesta pod imenom Dren. Tu se put račva, gledano odozgo, levo se ide za Badanj a desno za Semeteš. Već smo pomenuli da je glavna turistička atrakcija u selu Semeteško jezero. Jezero je ovalnog oblika ali ono što ga karakteriše i zbog čega je poznato jesu prirodna ploveća ostrva koja se stalno kreću od jedne do druge obale, u zavisnosti kako vetar duva.
Jezero, lepota prirode kao i položaj sela, blizina Kopaonika, veliki broj manastira koji su centar kulturnog života srpskog naroda u srednjem veku, daju Semetešu veliku šansu za razvoj seoskog turizma.

Selo Brvenica

Brvenica se nalazi na putnom pravcu Brvenik Gradac i udaljena je od Ibarske magistrale oko 5 kilometara. Selo je tipičnog brdsko-planinskog tipa i nalazi se na padinama planine Golije granično sa rekom Brvenicom (po kojoj je i dobilo ime). Dobar prirodni i geografski položaj, reka Brvenica, prelepa priroda čine ovo selo pogodnim mestom za odmor. U blizini Brvenice se nalaze i tri bisera srednjevekovnog duhovnog života. Manastir Gradac, Stara i Nova Pavlica se nalaze u krugu od 15-tak kilometara. Manastir gradac se nalazi u istoimenom selu i zanimljivo je da se u njemu nalazi izvor vode koji ljudi od pamtiveka koriste za umivanje jer ima lekovito dejstvo za očne infekcije. Pored toga poznati brend flaširane vode Iva se puni baš u ovom mestu.

Ako vas je bilo šta od ovoga zainteresovalo i imate želju da posetite ove predele kontaktirajte turističku organizaciju iz Raške oni bi trebalo da vas uputu po pitanju smeštaja u ovim ili nekim drugim okolnim selima.


Creative Commons – image, by OLJA / commons.wikimedia.org

One thought on “Turizam na obroncima Kopaonika i Golije

  • 05/08/2016 at 06:08
    Permalink

    Selo moje lepse od Pariza.

Comments are closed.