Kako otići kolima na more?

Želite na more ove godine, ali ne autobusom nego kolima? Iako možda niste do sada samostalno išli, ovaj put biste želeli? To je fantastično! Putovanje kolima može biti i najzanimljivije, jer vas ništa ne ograničava u prostoru i vremenu.

Pripremili smo nekoliko osnovnih saveta za bezbedno i uzbudljivo putovanje. Vaše je samo da spakujete u kofer sve što vam treba, da ništa ne zaboravite i da se opustite. 

TO Raška, destinacija Raška

Da li imate dobro društvo za ovo putovanje, putujete sami ili sa porodicom, skoro da je svejedno. Može da bude podjednako zabavno i interesantno. Ako ste odabrali destinaciju i imate kola na raspolaganju, vežite pojaseve, krećemo polako. U nastavku teksta saznajte šta bi sve bilo dobro znati pre polaska na more kolima.

Kako da isplanirate rutu kojom ćete ići?

Prvo što vam padne na pamet je da nema potrebe da planirate rutu, jer najbolji put je i onaj najkraći. Međutim, to nije uvek tako. Put kojim ćete ići može da vam donese brojna druga iskustva koja sâmo letovanje ne može. Ako izaberete rutu kojom ćete prolaziti kroz neka veća ili manja mesta, obići druge turističke lokacije ili jednostavno ići putem koji prolazi kroz predivne prirodne pejzaže to će obogatiti vaše putovanje.

papirna mapa za putovanje
Auto karta za putovanje

Koristite mobilne aplikacije za navigaciju, ali ponesite i papirnu mapu. Kada nemate dometa ili aplikacija ne radi baš najbolje dobro će doći papirna mapa i bićete sami sebi zahvalni što ste je poneli. Držite se pristupačnih puteva, je će vam možda zatrebati podrška na putu u vidu pouzdane šlep službe, da vam pogne u nevolji.

Verovatno najvažnija stvar, isplanirajte koliko sati vam je potrebno da stignete do cilja i da li možda treba negde da odmorite. Budite svesni da vožnja može da se pretvori u noćnu moru ako ste pospani za volanom.

Rezervišite smeštaj unapred

Iako opušteno putovanje bez ograničenja i konkretnih smernica zvuči lepo, značiće vam da ipak rezervišete smeštaj unapred. Čak i ako planirate da kampujete, pozovite i informišite se, pa i rezervišite svoje mesto u kampu. Ako ste poneli sve što vam treba biće vam dobro za koji god tip smeštaja da se odlučite.

U zavisnosti od sezone možete doći u situaciju da jednostavno ne znate gde ćete prenoćiti ukoliko počnete da kružite i da se raspitujete za smeštaj. Možda još gora opcija je da u tom traganju nadđete smeštaj – koji je katastrofa, zato rezervišite smeštaj što pre.

Pregledajte i pripremite vaš automobil

Pre nego što pođete na put, uverite se da su vaše ‘’kočije’’ spremne. Ulje, gume, farovi i klima su neke od najbitnijih stvari koje treba da proverite. Svakako je najbolje da profesionalac tehnički pregleda vozilo pre puta, dok vi možete da se pozabavite proverom rezervnog točka, dizalice, kompleta prve pomoći itd. 

Verovatno imate jedan automobil na raspolaganju, ali ako je družina veća, pa čak idete i sa dva ili tri auta, razmislite u koji auto je najbolje da ‘’uskočite’’. Ponekad se desi da dođe trenutak kad samo čekamo da stignemo, jer nas nešto žulja pri vožnji u kolima ili jednostavno ne možemo da podnesemo sedenje u neudobnom sedištu.

Isplanirajte čime ćete se zanimati u toku vožnje

Morate imati muziku u kolima, putovanje je daleko ugodnije. Da li ćete poneti zvučnik, kablom povezati telefon sa radiom u kolima ili samo slušati radio, bitno je da se čuje muzika. Slušanje podkasta je vrlo korisno i idealno za vožnju jer možete da slušate čak i ako vozite.

društvo u kolima sunce zalazak
Društvo i zalazak sunca

Ako putujete sa decom, verovatno vam neće biti mnogo dosadno, ali u svakom slučaju trebate duge sate gledanja kroz prozor napraviti zabavnim i korisnim. Tu su uvek igre za koje vam je potrebno samo da slušate i govorite (kao na slovo na slovo), naravno, svako ima svoju omiljenu.

Čuvajte sebe i okolinu

U doba korona virusa svi smo prinuđeni od strane tog malog mikroorganizma da se čuvamo malo bolje nego pre. Osnovne mere opreza, pažljivije pranje ruku i držanje fizičke distance na pumpama ili bilo kojim drugim mestima gde stajemo je preporučljivo za sve nas. 

Ne moramo biti strastveni pobornici ekologije ili se zalagati za sprečavanje globalnog zagrevanja, ali svi bi trebalo da čuvamo planetu od sebe samih. Nemojte bacati otpad van kante za smeće ili ostavljati motor automobila da radi ako za to nema potrebe. 

Vozite bezbedno, bez žurbe i lošeg raspoloženja, uvek staloženo i smireno. Pravite pauze za odmor, jer vam mogu spasiti život. Srećan put!