Putovanje sa decom – kako se organizovati i na šta posebno obratiti pažnju

Putovanje samo po sebi zahteva dobru organizaciju i strpljenje, a sa decom su obe stavke podignute za još jednu lestvicu. Kako biste putovali sa mališanima potrebno je da dobro pripremite i njih, ali i sebe. Zato ovaj tekst govori o tome na šta je sve potrebno da obratite pažnju prilikom putovanja sa decom.

Kako da što boljom organizacijom predupredite nepredviđene situacije, i da uživate u svakom segmentu putovanja sa porodicom? Pročitajte u tekstu koji sledi.

TO Raška, destinacija Jošanička banja

Udobnost na prvom mestu – pripremite opremu za spavanje

Udobnost i prilagođeni kutak za spavanje nalaze se na samom vrhu potreba deteta tokom putovanja, zato je veoma važno da ponesete jastučić, prekrivač, ćebence ili nešto slično kako biste detetu mogli da obezbedite prijatne i udobne uslove da utone u san kada se umori u putu. U kvalitetnom online shopu dečije opreme možete pronaći potrebne stvari za put, pa čak nećete potrošiti ni mnogo vremena za opremanje ove vrste.

Ukoliko putujete svojim autom, sedište za dete je obavezno, pre svega zakonski, a potom i kao vrlo praktično pomagalo koje će omogućiti da vam dete bude bezbedno i udobno smešteno tokom celog puta. Za autobus je vrlo važno da spakujete i jastuke za put, kako za dete tako i za sebe.

Važnost spavanja je za decu neprocenjiva, a svaki nedostatak sna uticaće na to da dete bude razdražljivo, neraspoloženo i da se žali i plače, što će samim tim uticati i na vaše raspoloženje i iscrpljenost tokom puta.

Dete u automobilu
Zabava sa decom u automobilu

Torba sa dečijim stvarima – sve što je potrebno na jednom mestu

Dečije stvari koje će vam biti potrebne tokom puta je najbolje spakovati u odvojenu torbu kako bi sve bile na jednom mestu. Na taj način ćete uštedeti dosta vremena, i bićete znatno bolje organizovani.

U odvojenu torbu možete spakovati presvlaku za dete, dodatni džemperić, čarape, pelene ukoliko su potrebne, kao i različite kozmetičke preparate, vitamine i lekove za dete.

Torba sa dečijim stvarima treba da vam bude pri ruci, te ako ste u kolima, ne ostavljajte je u gepeku, a ako putujete autobusom, odložite je negde gde ćete bez previše pomeranja moći da je uzmete, kada god vam zatreba.

Na putovanje sa omiljenom igračkom – zanimacija tokom puta

Vrlo važan aspekt putovanja sa detetom jeste animiranje mališana kako bi put protekao što brže. Sjajan način da to postignete je da spakujete omiljenu igračku vašeg deteta. Najbolje bi bilo da to bude aktuelna igračka, odnosno nešto sa čim se dete najviše igra u poslednje vreme, i za šta znate da će mu držati pažnju.

Ipak, ukoliko je omiljena igračka vašeg deteta nepraktična za putovanje, ako je oštra, glomazna ili kabasta, pronađite alternativu koja će biti prikladna za put.

Korisan savet za roditelje koji na put vode mališana kome rastu zubići, je da obavezno ponesite glodalicu, koja će mu olakšati put i učiniti ga manje razdražljivim.

Kako se igrati tokom puta?

Ako putujete sa dvoje ili više dece, odlična ideja je da ih animirate tako što ćete osmisliti igre kojima se mogu zanimati tokom puta. Takođe, bilo bi odlično da i sami učestvujete u istima. U zavisnosti od toga kog su uzrasta, deci mogu biti zanimljive različite igre.

Tako ako tek uče reči, možete se igrati “Na slovo, na slovo”, i sličnih pogađalica. Možete odabrati i stari dobri “Kaladont”. Sjajna ideja je da iskoristite ovo vreme da naučite vašu decu starim igrama u kojima ste vi uživali kada ste bili mali. Iskoristite dragocene trenutke sa vašim mališanima, i kreirajte nezaboravne uspomene još tokom puta.

Nemojte davati deci telefon i tablet tokom celog puta

Sasvim je u redu da vam treba predah i trenuci u kojima će vaša deca biti preokupirana nečim, te neće postavljati pitanja, vrpoljiti se u sedištu, i biti nervozna tokom puta. Ipak, dati detetu telefon u ruke tokom čitavog puta nikako nije rešenje.

Pre svega, na taj način će deca potpuno izgubiti osećaj za vreme i prostor, čime im ne činite uslugu, jer treba da znaju šta predstavlja putovanje i koliko transport od jedne do druge lokacije traje. Takođe,  telefoni i ostali uređaji utiču na budnost, zbog čega će dete teže zaspati, i samim tim postati razdražljivo.

Na samom kraju, nešto duži put zaista može biti idealan trenutak da uživate sa svojim mališanima. Da razgovarate sa njima, da se zbližavate i da učite zajedno. Tako im usput možete pričati pored kojih mesta prolazite, možete razgovarati o prirodi, odgovarati na njihova mnogobrojna pitanja, i kreirati nezaboravne anegdote koje će se dugo prepričavati.