Kampovanje bez stresa – kako dete upoznati sa čarima života i snalaženja u prirodi

Kampovanje i boravak u prirodi važe za omiljene aktivnosti ljudi koji vole avanture i prirodne lepote. Kada se na sve to doda dečija graja, nema sumnje da je reč o nezaboravnom iskustvu. Ipak, kampovanje sa decom iziskuje dosta pripreme i definitivno je izazov za roditelje.

Međutim, jednom kada svog mališana naučite da voli prirodu i da se u njoj snalazi, pomoći ćete mu da stekne veštine vrlo značajne za život. Podsticanje razvitka ovih praktičnih veština podjednako je važno kao i podsticanje kreativnih veština na kojima se radi u okviru različitih radionica za dete. Svestranost u detinjstvu povoljno će uticati na otkrivanje strasti i hobija kojima će se baviti tokom života.

Kopaonik apartman izdavanje

Potrebno je objasniti detetu o kakvom putovanju se radi

Pre nego što spakujete rančeve, vreće za spavanje i šatore, trebalo bi da detetu objasnite zašto se ovo putovanje razlikuje od ostalih. Pre svega, počnite od toga gde ćete spavati, kako će izgledati provođenje noći u prirodi. U zavisnosti od uzrasta, dete će imati različita pitanja na tu temu, sačekajte da ih sve postavi, a onda jasno odgovrite na svako.

Iskoristite prednost koju donosi internet pa pokažite detetu neki video ili fotografiju sa kampovanja, kako bi jasno pred sobom imalo sliku o čemu se radi. Starija deca će možda već imati neke predstave o kampovanju zato saslušajte pažljivo šta imaju da vam kažu.

Ne zaboravite da deca najviše vole da se igraju, pa im i kampovanje predstavite kao svojevrsnu igru, istraživanje i avanturu gde će moći puno toga da nauče. Većina dece će biti oduševljena što će imati priliku da istražuje prirodu, vide jezera i prošetaju kroz šumu.

Kampovanje
Kampovanje

Kako prevazići strah od nepoznatog

Iako su mala deca prilično vezana za roditelje, i u potpunosti im veruju, kada je reč o iskustvu poput kampovanja može doći do ispoljavanja stahova koji će preovladati u odnosu na sigurnost koju daju mama i tata.

Ako znate da se vaše dete plaši mraka, šumova u toku noći, ili životinja pokušajte da predupredite ispoljavanje ovih strahova razgovorom. Kroz praktične primere im objasnite zašto nemaju razloga da se plaše.

Uključite dete u pakovanje potrebne opreme

Vrlo važan faktor uspešnog kampovanja je kvalitetno i sadržajno pakovanje za ovaj tip putovanja. Vama je to već poznato šta je sve potrebno za kamping u prirodi, ali vaše dete toga tek treba da postane svesno. Zato ga uključite u pakovanje. Objasnite mu zašto morate spakujete šator, vreću za spavanje, čemu će služiti stolica na rasklapanje a čemu plinska boca i mali rešo.

Takođe, kada je pakovanje odeće u pitanju objansite im zašto je potrebno poneti garderobu za slojevito oblačenje, i kako noći u šatoru mogu biti prilično hladne bez obzira na godišnje doba. Možete uključiti dete tako što ćete mu reći da ponese nešto što je njemu važno, a što bi bilo korisno na putu. Na taj način ćete dete dodatno uključiti u čitav proces.

Učenje kroz igru – neka vaš mališan postane pravi izviđač

Kada stignete na odredište sledi demonstracija svega onoga o čemu ste već govorili. Ako je vaše dete radoznalo verovatno vas je tokom puta pitalo sve što mu je palo na pamet, a sada će imati priliku da učestvuje u onome o čemu je do sada bilo samo reči.

Pokažite detetu kako se sklapa šator, ukoliko ćete spavati u njemu, kako se postavlja vreća za spavanje. Neka vam dete pomogne prilikom naduvavanja dušeka pumpom. Postoji toliko toga što možete da pokažete svom detetu u prirodi.

Sve ono što izviđači uče, vi možete pokazati svom detetu. Ako kampujete blizu šume objasnite detetu kako izgleda koja vrsta drveta. Objasnite mu koje sve životinje može zateći u šumi.

Zatim, setite se priče koja je vama bila zanimljiva kada ste bili mali, kako godovi na panju pokazuju koliko je drvo staro, ili kako prepoznati otrovnu pečurku. Ako znate da objasnite detetu kako da odredi u kom pravcu duva vetar, ili gde je sever, to će biti posebno zabavno iskustvo.

Napravite logorsku vatru

Prisustvovanje paljenju logorske vatre je uzbudljivo iskustvo i za odrasle koji tome prvi put prisustvuju a kamoli za mališane i njihovu bujnu dečju maštu. U koliko vremenski uslovi dozvoljavaju to bilo bi sjajno da svom mališanu priredite ovaj nezaboravan doživljaj.

Uz logorsku vatru ide i prepričave različitih legendi i anegdota. Ali, vodite računa, nemojte uplašiti vašeg mališana taman kada se prepustio čarima boravka u prirodi.

Da li ste uspeli u svojoj nameri da detetu približite prirodu i sve što ona nosi znaćete vrlo lako – ako vas vaš mališan pita “kad ćemo opet kampovati” znajte da je misija uspešno obaveljna. Ipak, i ako neke stvari ne prođu savršeno, ne brinite, zdrave navike se nešto što se stiče od malena, i kontinuiranim radom na tome.