Kasandra najlepša mesta, zapadna obala (Sani, Siviri, Furka, Nea Skioni…)

Zapadna obala Kasandre nije toliko bila posećena do skoro, bar od strane naših turista. Naime, mnogi koji su se zasitili gužvom u Kalitei, Haniotiju, Pefkohoriju i Polihronu, pribegavaju ovom znatno mirnijem delu. Prvo naselje na zapadnoj obali Kasandre na Halkidikiju, idući od Soluna je na 70-tom kilometru. To je naselje Sani, mogima poznato po komplesku luksuznih Sani hotela. Pesak je prelep, jako je čisto, a voda je plitka, tako da je idealna destinacija za porodice. Sani je i luka u kojoj su pre svega usidrene brojne luksuzne jahte. Sani opravdano nosi i naziv grčki Monte Karlo. Za one koji žele da budu malo izolovani na svom odmoru, Sani je idealna destinacija. Naravno, dosta je dobro snabdeveno, pa vam, osim možda noćnog života, neće skoro ništa nedostajati.

Sani resort - Monte Karlo Halkidikija
Sani resort – Monte Karlo Halkidikija | Creative Commons – image by Sofia Orfanelli / flickr.com

Siviri je malo letovalište koje takođe posećuju turisti. Nalazi se na oko 95km od Soluna i izuzetno je mirno. Plaža u Siviriju je peskovita i duga i na njoj ima dosta taverni, restorana i barova. Ovo je izuzetno prijatno mesto za odmor, naročito jer je okruženo zelenom šumom. U južnom delu Sivirija plaže su peskovite, ima dosta izolovanih, ali kamenje i morska trava vam mogu praviti problem.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg
Gradić Siviri - Plaža
Gradić Siviri – Plaža | Creative Commons – image by Tilemahos Efthimiadis / flickr.com

Od Sivirija vodi put ka unutrašnjosti do Kasandrie, glavnog grada Kasandre, koje turisti takođe posećuju.

Južno od Sivirija, na 103km od Soluna je Furka. Duž obale je u stvari Skala Furka, jer je selo Furka 2km od obale u unutrašnjosti. Plaža u Furki je dosta mala, ali je pesak bele boje, tako da je izuzetno lepa. U Furki postoji veliki broj kafića, barova i restorana i gotovo svi su namenjeni turistima. Ovde čak ima i diskoteka, tako da odgovara i mlađima koji se mogu lepo provesti do zore.

Greece Halkidiki Kassandra Fourka
Plaža | Creative Commons – image by fourkas / flickr.com

Nekada manje poznato, ali danas sve poznatije odmaralište je Posidi. Posidi je namenski građeno naselje za turiste, tako da je na samoj obali mora. Plaža u Posidiju je peščana i okružuje je borovo drveće.

Još jedno mesto na zapadnoj obali Kasandre je Nea Skioni, odmaralište koje je sagrađeno oko luke. Plaža u ovom letovalištu je peskovita i kamenita. Ovde je 2006. godine bio požar, koji je uništio okolne šume, ali su njime bile zahvaćene i neke vile i kuće.