Kasandra najlepša mesta, istočna obala (Nea Potidea, Polihrono, Hanioti, Pefkohori…)

Poluostrvo Kasandra počinje naseljem Nea Potidea. Zapravo u ovom delu  je oko 300.g. p. n. e. prokopan kanal, tako da je od poluostrva veštačkim putem nastalo ostrvo. Nekada je ovde bio pontonski most, ali je danas sagrađen standardni most. Bilo kako bilo, kada se kod nas kaže “prvi prst Halkidikija”, svi znaju da je u pitanju Kasandra. Prvo mesto na Kasandri je od Soluna udaljeno 60km. Ovo je jedno od najlepših mesta, odnosno sela na Halkidikiju. Nea Potidea ima peščane i nešto šljunkovitih plaža. Ovde leti zna da bude jako velika gužva, ali se na svega 1 – 2km mogu naći prelepe peščane plaže gde praktično nema ljudi.

Nea Potidea - Kanal koji je od Kasandre napravio ostrvo
Nea Potidea – Kanal koji je od Kasandre napravio ostrvo | Creative Commons – image by vasiliskritos / pixabay.com

Idući od Nea Potidee istočnom obalom Kasandre ka jugu, postoji dosta apartmana usput, ali prvo mesto na koje nailazite je Nea Fokea. Mesto je manje, ali je izuzetno posećeno tokom letnje sezone. Ima puno smeštaja različite kategorije, od luksuznih hotela do kamp naselja. Noćnog života ovde baš i nema, ali ima značajnih istorijskih lokaliteta poput vizantijskog tornja i tvrđave koja datira s’ početka 15. veka, zatim crkva apostola Pavla, koja je u stvari pećina za koju se veruje da se apostol Pavle u njoj skrivao od progonitelja. U blizini je i močvara sa prirodnim rezervatom. Brojni kulturni događaji se održavaju tokom letnjih meseci, tako da možete kvalitetno ispuniti svoje vreme na odmoru.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Nakon Nea Potidee, dalje na jug, je naselje Afitos. Afitos je među turistima poznato letovalište, ali je u dobrom delu zadržao tradicionalne karakteristike. U jednom delu Afitosa su još uvek ulice kaldrmisane, brojne stare kamene kuće su renovirane, ali svakako odiše tradicionalnim grčkim duhom. Ima i nekoliko crkava koje vredi posetiti. Plaža u Afitosu je peskovita, mada u nekim delovima i stenovita. Ako birate Afitos za destinaciju za odmor, imajte u vidu da je prilično strmo od obale ka unutrašnjosti mesta, tako da nije preporuka, naročito za porodice sa manjom decom i starije osobe.

Plaža Afitos - Pogled iz ptičije perspektive
Plaža Afitos – Pogled iz ptičije perspektive | Creative Commons – image by Marco Verch / flickr.com

Kalitea je još jedno naselje na istočnoj obali Kasandre na Halkidikiju. Kalitea u prevodu znači lep pogled i izuzetno je popularno letovalište. Od Soluna je udaljena 85km. Kalitea se nalazi na padini, tako da treba voditi računa prilikom izbora smeštaja, ukoliko niste previše mobilni. Ovde je izgrađeno mnogo luksuznih hotela i apartmana. Ima dosta i privatnog smeštaja, tako da svako može odabrati upravo ono što mu odgovara. Mnogi apartmani su izgrađeni i na samoj plaži. Tu je naravno i mnoštvo restorana, taverni i barova. Noćni živote je bogat, jer ima i dosta diskoteka i kafića koji su puni tokom cele letnje sezone. Ovde se mogu upražnjavati i mnogi sportovi na vodi. Plaža u Kalitei je peščana, a more je izuzetno čisto i plitko. U okolini su i arheološki lokaliteti poput Zevsovog svetilišta i svetilište Dionisu i Ninfama, tako da je i kulturno bogata oblast.

Pet kilometara južnije od Kalitee je Kriopigi, naselje koje je takođe izgrađeno na strmoj padini. U Kriopigiju je izgrađeno 12 većih hotela i mnoštvo apartmana za izdavanje. Tu je kamp naselje za sve one koji žele da budu skroz slobodni na svom odmoru. S’ obzirom da je dosta strmo od hotela do plaže, postoji turistički vozić, ali za ranoranioce to i nije neka prednost jer vozić kreće od 9h ujutru, a poslednji polazak sa plaže je u 17:45h. Inače, plaža u Kriopugiju je peščana, a ulazak u vodu je postepen, tako da nema naglog povećanja dubine.

Dalje južno, na nekih 95km od Soluna je Polihrono, popularno letovalište, naročito za turiste iz Srbije. Plaža u polihronu je peskovita, mada je pesak malo krupniji, a more je čisto. Obala ima blagi pad, tako da je idealna za malu decu. Polihrono je fino mesto i za šetnju, jer je šetalište između mora i niza taverni i barova.

Hanioti je sledeće mesto, koje je takođe popularno među našim turistima. Ovo je namenski građeno odmaralište. Ima dosta modernih i lepih apartmana, tako da je omiljen među porodicama i parovima. Ako idete autom, imajte u vidu da je u centru Haniotija uveče zabranjen prolaz. U Haniotiju ima dosta parkova i malih trgova. Glavni trg je pun kafića i restorana, a uveče je i centar noćnog života. Plaža u Haniotiju je peskovita, sa krupnijim peskom, a ulazak u more je nešto strmiji. Ne bi bilo loše da budete obuveni prilikom kupanja u moru, jer svuda ima i pijavica. Hanioti nudi i veliki izbor sportova na vodi. Kao i u većini mesta u Grčkoj, i u ovom delu Halkidikija, ležaljke sa suncobranom ćete dobiti na korišćenje ukoliko poručite piće.

Hanioti - Fontana
Hanioti – Fontana | Creative Commons – image by Драган Цветковић / wikipedia.org

Dalje, na stotom kilometru od Soluna je Pefkohori. Još jedno letovalište popularno među našim turistima. Plaža u Pefkohoriju je uska i dugačka, peščana i šljunkovita. Ono što je nedostatak je to što je uz plažu prometan put, tako da često biva bučno od automobila i motora. Iza plaže je borova šuma, tako da ćete se i nadisati čistog vazduha. Plaža u Pefkohoriju je dosta popularna i kod samih Grka, tako da naročito vikendom zna biti velika gužva. Pefkohori ima jako dugo šetalište pod palmama. Svuda duž šetališta ima picerija, hamburgerija, taverni i kafea. Pefkohori ima i solidan noćni život, jer u severnom delu ima diskoteka.

Južniji deo Kasandre je prilično nezanimljiv. Ima dosta uvala, ali je more dosta uzburkano i plivanje može biti opasno, jer su jake morske struje. Ako bi nastavili dalje putem posle Pefkohorija naišli biste na naselje Paliouri. Ovo je u stvari hotelski kompleks sa nekoliko vila i radnji. Plaža je mala, peskovita i kamenita. Ovo mesto može biti zanimljivo zaljubljenicima u prirodu, jer postoji dosta staza i puteva za šetnju. Paliouri je poznat po medu i maslinovom ulju.