Kasandra najlepša mesta od Soluna do Kasandre

Posle Soluna, kada produžite prema Kasandri, smeštena su letovališta na Halkidikiju. Odnosno, nalaze se na obali, pre same Kasandre. To su Nea Kalikratia, Plagia, Dionisos, Nea Moudania i druga.

Prvo letovalište na koje nailazite na putu prema Kasandri je Nea Kalikratia. Nalazi se na Halkidikiju, svega 35km od aerodroma u Solunu, tako da je odlična opcija i za one koji žele avionom da putuju. Ovo je letovalište sa dobrim plažama, od kojih je najpoznatija Vargia. Plaže su peščane i prilično popunjene tokom letnje sezone. Ukoliko želite plaže gde nije gužva, lako ćete ih pronaći u okolini. Plaža koja je omiljena među mlađom populacijom je na potezu Geoponika – Mikoniatika. Peščana je i duga oko 1km. U zaleđu ove plaže je borova šuma, pa je savršena za odmor. Samo mesto Nea Kalikratia je dosta živo, tako da vam ovde sigurno neće biti dosadno. Plaže su savršene za odmor, a opet uveče imate gde da prošetate i kako da ispunite svoje vreme, jer ima dosta kafića, restorana, radnjica sa raznim suvenirima i sl.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg
Nea Kalikratia - Panoramski pogled na apartmane
Nea Kalikratia – Panoramski pogled na apartmane | Creative Commons – image by Ilya Schurov / flickr.com

Sledeća je Nea Plagia, mesto koje je možda manje popularno kod naših ljudi. Ovo je manje mesto, koje ima duge i široke plaže sa plitkom vodom, pa je idealno za porodice sa malom decom. I ovde postoji niz restorana, kafića, taverni i raznih radnji i supermarketa.

Nakon Nea Plagie sledi takođe manje odmaralište Nea Flogita. Ovo mesto je odličan izbor za porodice sa malom decom. Naime, plaže su peskovite i čiste, a u moru, na nekih 50m od obale je greben zahvaljujući kojem je more mirno. U zaleđu je  prirodna hladovina od brojnih palmi.

Gradić Nea Flogita - Šetnja uz obalu
Gradić Nea Flogita – Šetnja uz obalu | Creative Commons – image by Tilemahos Efthimiadis / flickr.com

Dionisos je sledeće naselje u nizu, koje je namenski građeno kao letovalište. Ovde postoji niz taverni i barova koje se nalaze uz same plaže. Plaže su duge i peščane, gde se smenjuje deo gde je nešto veća gužva sa mirnijim delom idući ka jugu. Dionisos je mesto sa više većih hotela i velikim brojem apartmana. Tu je i sportski centar za one koji žele malo aktivniji odmor. Sportski centar je opremljen bazenima, terenima za košarku, tenis, fudbal, a ima i karting stazu.

Sledeće u nizu letovališta je Nea Moudania, koje je ujedno i luka. Samim tim, ovo je nešto veće mesto od prethodno navedenih. Ono što turiste koji žele kupanje i sunčanje pretežno, najviše zanima je plaža. Ukoliko baš ovo želite od odmora, potrudite se da izbegnete Nea Moudaniu. Naime, plaža je ovde uzana i ne baš naročito lepa. Nea Moudania, sa druge strane, nudi brojne druge vidove zabave kao što su sportovi na vodi. Grad je krcat barovima i restoranima, a tu je i pozorište na otvorenom, tako da se možete zabaviti. Nea Moudania je luka koja je feribotima povezana sa Skijatosom, Skopelosom, Alonisosom i Solunom.

Nea Moudanja - Velika ulica
Nea Moudanja – Velika ulica | Creative Commons – image by Hombre / commons.wikimedia.org