Pregled kulturno umetničkih manifestacija u Raški (godina 2022)

Raška je grad raznovrsnog i bogatog kulturno-umetničkog života. Materijalna i duhovna kultura izražena kroz programe za decu, predavanja i tribine iz raznih oblasti kulture, nauke i umetnosti, izložbe, koncerte, književne i pozorišne programe tokom godine dovodi brojnu publiku u Dom kulture i galeriju Centra za kulturu. U Raški se prepliću prošlost i sadašnjost, sadašnjost i budućnost, kroz razne manifestacije koje godinama čuvaju tradiciju i kulturu.

Najznačajnija kulturna manifestacija raškog kraja je Raške duhovne svečanosti koja se svake godine održava od 15. do 19. avgusta. Prvog dana manifestacije je otvaranje izložbe radova nastalih na Međunarodnoj likovnoj koloniji „Akademija Jelena Anžujska“, a ostali dani su predviđeni za raznovrstan kulturno-umetnički program. Na manifestaciji su, svih ovih godina, učestvovali vrhunski umetnici, pisci, filozofi, duhovnici, muzičari, naučnici, filmski i pozorišni stvaraoci. Prvi put je održana 1993. godine, a od 2000. godine na Raškim duhovnim svečanostima dodeljuje se priznanje „Stefan Prvovenčani“ za izuzetan doprinos srpskoj kulturi.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg
Dani kraljice Jelene - Raška
Dani kraljice Jelene – likovna kolonija – Raška

Manifestacija „Dani kraljice Jelene“, koja je od 2006. godine sastavni deo bogate kulturne ponude opštine Raška, posvećena je kraljici Jeleni koja je bila supruga srpskog kralja Uroša I i majka kraljeva Dragutina i Milutina. Nizom kulturno-umetničkih događaja poput likovnih izložbi, promocija knjiga, radionica, pozorišnih predstava, muzičkih programa, dečijih programa, manifestacijom „Dani kraljice Jelene“ želimo da podsetimo na značaj velike srpske kraljice i prosvetiteljke, koja je negovala pismenost, kulturu, tradiciju i stvaralaštvo i na originalan način predstavimo kulturu i istoriju raškog kraja. Program se održava u Raški i porti manastira Gradac. Ove godine, manifestacija će se održati od 17. do 19. juna.

Dani kraljice Jelene - Raška
Dani kraljice Jelene – Raška

Tradicionalni Vašar u Raški, jedan je od najstarijih vašara u Srbiji. Svake godine, u vreme praznika Pokrova Presvete Bogorodice, 13. i 14. oktobra, Raška je domaćin brojnim trgovcima, ali i gostima iz različitih krajeva Srbije. Turistička organizacija Raška od 2013. godine za dane vašara otvara „Ulicu dobrih domaćina – Domaćinsku“ i pored izložbeno-prodajnog programa brojnih izlagača i udruženja, koja prezentuju domaću radinost, stare zanate i tradicionalne gastronomske specijalitete, organizuje i kulturno-zabavne sadržaje.

Vašar u Raški
Vašar u Raški

Manifestacija ,,Dani Milunke Savić“, posvećena Milunki Savić, održaće se 7. i 8. oktobra u Jošaničkoj Banji. Prvi put je održana 2016. godine sa ciljem da zaživi i postane značajna kulturno-turistička manifestacija ovog kraja. Manifestacija se održava u Domu kulture u Jošaničkoj Banji a deo manifestacije je pešačka tura do Milunkine rodne kuće u selu Koprivnica, 8 km od Jošaničke Banje. Kulturnim programom (pozorišne predstave, dečiji programi, tribine, izložbe, koncerti) manifestacija podseća na lik i delo Milunke Savić.

milunka savic rodna kuca ulazna vrata
Stara kuća pokrivena slamom

Kopaonik je domaćin manifestacije „Dani borovnice“ koja ima za cilj da okupi sve ljubitelje prirodnih lepota, čistog vazduha i šumskih proizvoda. Ove godine održaće se od 29. do 31. jula, u centru Kopaonika, u Konacima. Turisti mogu uživati u šetnji planinskim stazama izletom do staništa borovnica, degustaciji specijaliteta od borovnica, izložbi domaćih proizvoda, rukotvorina i suvenira.

Dani borovnice - Raška /Kopaonik
Dani borovnice – Raška /Kopaonik

Manifestacija „Dani vrganja“ održaće se od 2. do 4. septembra. Okuplja zaljubljenike u prirodu, planinarenje i gljive. Učesnici se takmiče u berbi i spremanju jela od vrganja koje ocenjuje stručni žiri u nekoliko kategorija Za vreme trajanja manifestacije postavlja se izložba gljiva sa Kopaonika i proglašava najteži vrganj, uz prisustvo predstavnika udruženja gljivara.

Dani vrganja - Raška / Kopaonik
Dani vrganja – Raška / Kopaonik