Katolički Uskrs 2023 – neradni dani (kako se računa datum)

Godina 2023 nam ne donosi poklapanje katoličkog i pravoslavnog Uskrsa. Razlika je oko nedelju dana između dva praznika. Uskrs (Vaskrs) spada u praznike čiji je datum promenljiv i svake godine ili bar skoro svake godine pada na različit datum. Baš zbog toga logično je pitanje koje postavlja većina ljudi: Kada pada katolički Uskrs u 2023 godini?

Katalički Uskrs 2023. godine se praznuje 9. aprila u nedelju.

Pored Uskrsa koji je u Republici Srbiji neradni dan a usto je i nedelja, katolici i pripadnici drugih hrišćanskih verskih zajednica praznuju počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Uskrsa, prema njihovom kalendaru. Pa tako u 2022. katolički vernici tokom uskrsnjih praznika imaju neradna 4 dana, i to su:

TO Raška, destinacija Raška
  • 07. april – Veliki petak
  • 08. april – subota
  • 09. april – Uskrs i nedelja
  • 10. april – Drugi dan Uskrsa – ponedeljak

Četiri slobodna dana pocetkom aprila u 2023 su idealni za neko kraće putovanje i to vam toplo preporučujemo. Rezervišite na vreme smeštaj i prevoz jer će tih dana biti svuda veliki gužva.

Način određivanja datuma Uskrsa

Ono što je slično za vernike Rimo-katoličke kao i pravoslavne hrićanske veroispovesto je način kako se računa datum Uskrsa. Uskrs, ili uskršnja nedelja direktno zavisi od jevrjskog praznika Pashe. To je jedan od najvažnijih jevrejskih praznika i proslavlja se u krugu poridice. Povezan je izbavljenjem Jevreja iz egipatskog ropstva a takođe je povezan i sa dobijanjem Deset Božijih zapovesti. Pasha pada na 14 dan prolećnog meseca dok je prvi dan je onaj kada se po prvi put pojavljuje mlad mesec.

Načini računanja Uskrsa tokom vekova su se menjali. Za laike je i dalje najlakši i najstariji način a to je najbliža nedelja Pashi. No danas to nije tačno ali će vam dati bar približni odgovor kada pada Uskrs. Danas postoji matematički algoritam za dobijanje uskršnjeg datuma, to je Gausov algoritam. Sve u svemu katolički Uskrs može da padne na neki od datuma između 22. Marta i 25. Aprila.

Katolički Uskrs – običaji i značenje

Katolički Uskrs je jedan od najvažnijih hrićanskih praznika, koji se slavi u znak sećanja na Isusovo uskrsnuće. To je praznik radosti i nade, koji obilježava tri dana: Veliki petak, Veliku subotu i Uskršnu nedjelju.

Veliki petak je dan Isusove smrti na krstu, koji se obeležava kroz obrede Muke Gospodnje. Vernici se prisećaju Isusove žrtve za spas ljudi, kroz molitvu, čitanje Biblije, obrede…

Velika subota je dan tišine i čekanja. To je dan kada se pripremaju svečanosti Uskrsa. Crkve su prazne i tihe!

Uskršna nedjelja je dan koji slavi Isusovo uskrsnuće i pobedu nad smrću. To je najvažniji dan katoličke crkve, dan radosti i slavlja. Obredi se održavaju u rano jutro. Crkve su ukrašene cvećem i svetlom, a slavi se i porodičnim okupljanjima.

U svakom slučaju, katolički Uskrs je praznik koji obeležava najvažniji događaj hrišćanske vere – Isusovo uskrsnuće. To je vreme radosti, nade i novog početka, a obredi koji ga prate pružaju vernicima priliku da se povežu s bogatstvom hrišćanske tradicije i istorije.

Srećan praznik 😉


Creative Commons – image, by ClaudioKapeller / pixabay.com