Katolički Uskrs 2024 – neradni dani (kako se računa datum)

Godina 2024 nam ne donosi poklapanje katoličkog i pravoslavnog Uskrsa. Razlika je oko mesec dana između dva praznika. Uskrs (Vaskrs) spada u praznike čiji je datum promenljiv i svake godine ili bar skoro svake godine pada na različit datum. Baš zbog toga logično je pitanje koje postavlja većina ljudi: Kada pada katolički Uskrs u 2024 godini?

Katalički Uskrs 2024. godine se praznuje 31. marta u nedelju.

Pored Uskrsa koji je u Republici Srbiji neradni dan a usto je i nedelja, katolici i pripadnici drugih hrišćanskih verskih zajednica praznuju počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Uskrsa, prema njihovom kalendaru. Pa tako u 2024. katolički vernici tokom uskrsnjih praznika imaju neradna 4 dana, i to su:

Pronađite najpovoljniji smeštaj
  • 29. mart – Veliki petak
  • 30. mart – subota
  • 31. mart – Uskrs i nedelja
  • 1. april – Drugi dan Uskrsa – ponedeljak

Četiri slobodna dana pocetkom aprila u 2024 su idealni za neko kraće putovanje i to vam toplo preporučujemo. Rezervišite na vreme smeštaj i prevoz jer će tih dana biti svuda veliki gužva.

Način određivanja datuma Uskrsa

Postoji sličnost između načina na koji vernici rimokatoličke i pravoslavne hrišćanske veroispovesti određuju datum Uskrsa. Ovaj praznik direktno zavisi od jevrejske proslave Pashe, jednog od najvažnijih jevrejskih praznika koji se slavi u krugu porodice. Povezan je s izlaskom Jevreja iz egipatskog ropstva i davanjem Deset Božijih zapovesti. Pasha se slavi 14. dana prolećnog meseca, pri čemu se prvi dan obeležava pojavom mladog meseca.

Načini računanja datuma Uskrsa menjali su se tokom vekova. Za laike, najlakši i najstariji način i dalje je fokusiran na najbližu nedelju Pashe. Međutim, današnji pristup nije tako jednostavan, ali pruža približan odgovor o datumu Uskrsa. Gausov algoritam je matematički pristup koji se koristi za određivanje datuma Uskrsa. U suštini, katolički Uskrs može pasti bilo kada između 22. marta i 25. aprila.

Katolički Uskrs – običaji i značenje

Katolički Uskrs je jedan od najsvetlijih trenutaka u hrišćanskom kalendaru, proslava koja označava tri dana ispunjena dubokim značenjem: Veliki petak, Veliku subotu i Uskršnju nedelju.

Veliki petak nas podseća na Isusovu žrtvu na krstu, dan tuge i preispitivanja koji se posvećuje razmatranju Muke Gospodnje. Vernici se u molitvi i čitanju Biblije prisećaju Isusovog nesebičnog čina spasenja ljudi.

Velika subota je vreme tišine i iščekivanja, dan pripreme za slavlje Uskrsa. Crkve su tihane, stvarajući prostor za unutarnje pripreme za najvažniji trenutak u hrišćanskoj veri.

Uskršnja nedelja je dan proslave Isusovog vaskrsenja i pobede nad smrću. To je vrhunac radosti i slavlja u katoličkoj crkvi. Obredi se odvijaju rano ujutru, dok crkve zrače cvećem i svetlošću, dok porodice okupljaju se u duhu zajedništva i radosti.

Katolički Uskrs, bez sumnje, predstavlja centralni događaj hrišćanske vere – Isusovo vaskrsenje. Ovo je vreme koje donosi radost, nadu i priliku za novi početak. Obredi koji prate ovaj praznik omogućavaju vernicima da se urone u bogatstvo hrišćanske tradicije i da osete povezanost sa dubokom istorijom svoje vere.

Srećan praznik 😉


Creative Commons – image, by ClaudioKapeller / pixabay.com