Manastir Gradac osnovne informacije i slike

Pravoslavni manastir Gradac se nalazi u istoimenom selu na obroncima planine Golije. Udalјen je oko 12 km od Brvenika i Ibarske magistrale i 22 km od Raške. Zadužbina je Jelene Anžujske, žene kralјa Uroša I. Nema pisanih podataka o vremenu gradnje manastira, ali se veruje da je završena u poslednjoj četvrtini XIII veka. Osnovan je kao veliki muški manastir. Ktitorka ga je bogato opremila i o njemu se posebno starala i po rečima arhiepiskopa Danila za zidanje „izabrala najbolje umetnike“. U manastirskom kompleksu nalazile su se građevine: velika Bogorodična crkva i manji hram Sv. Nikole Čudotvorca Mirlikijskog na steni, iznad ulaza u manastir. Od prve trpezarije, konaka i zidina koje su opasivale manastirski kompleks sačuvani su temelјi. U velikoj crkvi posvećenoj Bogorodici (Blagovesti) bilo je položeno telo kralјice Jelene po njenom upokojenju 1314. godine.

Krajem XVI veka manastir je kratko obnovlјen, međutim, samo nekoliko godina kasnije, oko 1600. godine, za vreme austrijsko-turskog rata je opusteo. Tom prilikom monasi su sakrili mošti svete kralјice na mesto koje do danas nije poznato. Tek sredinom XX veka manastir je potpuno obnovlјen.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Unutrašnji prostor Bogorodičine crkve u Gradcu je jedan od najlepših u srpskoj srednjevekovnoj arhitekturi. Uz jedan od kamenih, masivnih zidova srednjevekovnog konaka, podignut je novi konak, koji je osvećen krajem 1990. godine kada je i obnovlјen monaški život. Mali hram Svetog Nikole, smešten je na jugoistočnoj periferiji manastirske porte. Gradac je danas ženski manastir i jedan od najaktivnijih srpskih srednjevekovnih kulturno-istorijskih spomenika koji tokom godine poseti veliki broj turista. U manastiru Gradac postoje ikonopisačka i tkačka radionica.

Uživajte u prelepim slika iz manastira Gradac