Kipar – ostrvo boginje Afrodite

Kipar je ostrvo koje se nalazi u istočnom delu Sredozemnog mora, 65 km  jugoistočno od Turske  i oko 100 km zapadno od sirijske obale, na raskršću puteva između Evrope, Azije i Afrike i treće je po veličini ostrvo u Evropi posle Sicilije i Sardinije. Glavni grad je Nikozija a služebeni jezik je grčki i turski a broj stanovnika je nešto veći od 1 000 000. U geološkom Kipar predstavlja deo Male Azije, od koji se u prošlosti odvojio. Kipar je inače najtoplije ostrvo Sredozemlja, sa oko 340 sunčanih dana godišnje, i svakako je najtoplija zemlja u ovom delu Sveta. Na toj relativno maloj teritoriju je prisutna ezuzetna raznolikost prirodnih osobina, koja se ne bi očekivala na ovako malom području. ostrvo je izdužen u pravcu zapad istok.

Dužina ostrva je oko 225 km, a dužina je oko 121 km a dužina obalnog pojasa je 648 km. Centralnim i južnim delom ostrva  dominira planina Troodos s najvišim vrhom Olympus (1,953 m). Na planini postoje znamenite pravoslavne crkve i manastiri koji su upisani na listu svetske baštine UNESCO-a.

Kopaonik apartman izdavanje

Dve trećine stanovništva čine kiparski Grci, 18% su kiparski Turci, a ostatak čini stanovništvo koje se posljednjih godina u većem broju doseljava na Kipar. Kao neprijatno inenađenje na Kipru je procenat nepismenih ljudi oko 50%.

Poreklo imena

Kipar se i danas naziva Afroditino ostrvo, tako da što se nas tiče, legenda da je Kipar dobio ime po Afroditi nekako najromantičnija. Druge teorije su da je dobio ime grčke reči za čempres ili bakar. Tačno je da je u antičko doba Kipar bio poznat kao veliko nalazište bakra tako da teorija vezana za bakar zvuči nekako najrelanija.

Postoji nekoliko teorija o nastanku ovog imena. Jedna je da nastao od grčke reči za čempres. Druga teorija je ta da je drugo ime boginje Afrodite, (Kipar se inače još naziva i Afroditino ostrvo). Ipak, najverovatnija teorija, koja je danas prihvaćena, je ta da ime potiče od grčke reči za bakar. Naime, u antičko doba Kipar je bio poznat kao jedno od većih, ako ne i najvećih nalazišta bakra na Mediteranu. Pa je tako latinsko ime hemijskog elementa bakar (Cuprum) dobilo ime po nepravilnom čitanju naziva ovog ostrva.

Istorija Kipra

Većina teritorija na Balkanu i na istoku Medditerana voli za sebe da kaže da se nalazi na raskrnici puteva i na strateški važnom mestu. Takva je situacija i Kiprom. U davnoj prošlosti često je menjao vladare i  ta praksa se nastavila i danas. Tako da imamo severni deo Kipra koji je priznat samo od strane Turske i južni deo koji je država Evropske Unije.

Istorija Kipra seže do oko 7000 godina pre nove ere, to je doba neolita i ostaci iz tog perioda se nalaze u unutrašnjosti ostrva. Bronzano doba donosi jak uticaj Mikene čak na ovako udaljenom ostrvu. Najpoznatiji gradovi iz doba Mikene su: Pafos, Kurion i Kition… Za razliku od sotalih delova Mediterena ovde su istorjiski igrači malo drugačiji. Persija se sukobljava sa Rimskim carstvom oko ovog ostrva a kasnije se arapi skuobljavaju sa Venecijom, Turskom i Engleskom. Engleska od srednjeg veka imala jako prisustvo na ovom području da godine 1878 dobila Kipar na upravu od strane Turske u zamenu za pomoć u ratu sa Turskom. Čak i danas Engleska ima svoju bazu na Kipru. Početkom 20tog veka Kipar je postao i formalno deo Engleske (aneksija 1914. godine), 1960. godine stekao nezavisnost a godine 1974 Turska je izvršila invaziju na severni deo Kipra gde se i danas nalazi veliki broj turskih vojnika. Čak i sa takvim problemima Kipar je postao deo Evropske Unije.

Kipar mapa

Gastronomija na Kipru

Miks kultura koji je bio na ovom ostvu doveo je do toga da se oseća i u ishrani. Dominantne kuhinje su Grčka i Turska a Kipar nekako predstavlja savršeni miks ove dve kuhinje. Ako ste na Kipru obavezno probajte haloumi, loklani sir.

Kiparska kuhinja predstavlja kombinaciju grčke i turske kuhinje (kao i većina drugih stvari), bazirane pre svega na mesu, salatama i voću. Lokalni sir se zove haloumi. Roštilj je veoma popularan način spremanja mesa i ribe, a meze je tradicionalni obrok sačinjen od 20 različitih manjih jela.

Lokalna pića

Kiparska kafa (jaka crna kafa), Zivania (rakija od grožđa, datira iz 14. veka),  Vina (proizvod od domaćih sorti vina sa tradicijom koja datira iz antičkih vremena. U Pafosu postoji mozaik u Dionisovoj kući koji prikazuje proces pravljenja vina), Komandaria (specijalna vrsta desert vina)

Prevoz na Kipru

Autobuski prevoz

Najjeftiniji oblik transporta na Kipru. Postoje gradski, međugradski i autobusi koji prevoze putnika sa aerodroma iz Larnake i Pafosa (cena je od 8 € do 10 €)

Larnaka aerodrom
Pafos aerodrom

Taksi prevoz

Svakako skuplji oblik prevoza ali daleko komforniji.

Cene međugradskih usluga (godina 2013)

Tarifa I: U jednom pravcu 0,63 €/Km.

Tarifa II: U jednom pravcu 20:30 – 06:00 0,715 €/Km.

Tarifa III: U oba pravca 0,49 €/Km.

Tarifa IV: U oba pravca 20:30 – 06:00 0,63 €/Km.

Cene gradski usluga (godina 2013)

Od 06:01 – 20:30:

Start 3,42 €

Po km 0,73 €

Od 20:31 – 06:00:

Start 4,36 €

Po km 0,85 €

Vreme i praznici na Kipru

Vreme u Kipru je GMT+2

Praznici na Kipru

1. januar (Nova Godina)
6. januar (Bogojavljenje)
Zeleni ponedeljak (50 dana pre pravoslavnog Uskrsa)
25. mart (grcki nacionalni dan)
01.april (grcko-kiparski nacionalni dan)
Veliki petak
Uskršnji ponedeljak
01.maj (praznik rada)
15.avgust
01. oktobar (dan nezavisnosti)
28. oktobar (grcki nacionalni dan)
25. /26. decembar (Badnje vece i Božic)

Telekomunikacije

Pozivni za Kipar je 00357 i osmocifreni broj.

Izlaz za pozive iz Kipra 00 praćen sa kodom za zemlju.

Broj za hitne slučajeve 112

Wireless Internet hotspots

Rent a car Kipar

Na Kipru se savetuje dodatni oprez zbog vožnje levom stranom. Na celom ostrvu rent a car vozila imaju posebne tablice, tako da su lokalni vozači pažljivi i fleksibilni prema turistima koji voze iznajmljene automobile koji se lako primete.

Većina kompanija će da iznajmi vozačima od 25 do 70 godina bez problema, u slučaju da imate manje od 25 morate da posedujete dozvolu duže od 3 godine.

Posete Severnom delu ostrva kao i putovanje ne asfaltiranim putevima za većinu renta car agencija ne prihvatljivo.

Rent a car agencije

www.ctt-carhire.com – besplatna dostava na aerodrom (od 10€)

www.yourway-carhire.com

www.cyprusvillascypruscars.com

www.elephantrentacar.com

www.prime-car-rentals.com


Creative Commons – image, by CTO Zurich / flickr.com