Kanarska ostrva – sunce sija tokom cele godine

Kanarska ostrva, ili jednostavno Kanari, su španska ostrva, koja se nalaze u Atlantskom okeanu, naspram afričke obale, tačnije 100km zapadno od južne granice Maroka. Ovo je skupina od 12 ostrva. Idealna su destinacija za letovanje, jer sunce sija tokom cele godine. Najvažnija su Tenerife, Gran Kanaria, Fuerteventura i Lancarote. Ostrva imaju suptropsku klimu, sa dugim i toplim letima i umereno toplim zimama.

Tenerife

Tenerife je najveće kanarsko ostrvo, koje tokom cele godine ima prijatnu toplu klimu i fantastične plaže. Poznato je kao ostrvo “večitog proleća”. Ove odlike ga svrstavaju u omiljene turističke destinacije. U ne tako davnoj prošlosti, Tenerife je ostrvo koje je bilo sinonim za zabavu, žurke i provod, ali je danas, pored toga i mesto za porodične odmore i romantične parove. Tenerife je ostrvo na kome treba maksimalno da se opustite i uživate u njegovim čarima, od sportova na vodi i uživanja na suncu do posete vulkanu.

Kopaonik apartman izdavanje

Ako se na ovom ostrvu nađete u februaru, definitivno treba da posetite karneval u Santa Kruzu, glavnom gradu ostrva. Ovo je drugi najpopularniji karneval na svetu, odmah posle Rio de Ženeira. Da biste što bolje upoznali kulturu ostrva, najbolja opcija je da iznajmite auto i posetite brojne istorijske gradove, kojih ima po celom ostrvu. U obaveznu posetu spada i poseta Teide nacionalnom parku i vožnja žičarom do vrha planine kako biste maksimalno uživali u neverovatnim pejzažima.
Jedna od glavnih karakteristika ostrva su svakako plaže koje ga okružuju. Prirodne peščane plaže su sa crnim peskom koji je nastao od mnogih vulkanskih aktivnosti u prošlosti. Naspram njih, tu su i plaže stvorene ljudskom rukom, sa savršenim zlatnim peskom.
Tenerife će vas sigurno razmaziti izborom restorana koji su u ponudi, gde možete uživati u španskoj i tradicionalnoj kanarskoj kuhinji. Mnoštvo morske hrane i tapasa je dostupno po veoma prihvatljivim cenama, dok se mnogi internacionalni restorani nalaze u okviru brojnih rizorta. Nezaobilazno piće ovde je sigurno sangrija.
Najpoznatije letovalište na ostrvu je Playa de Las Americas sa brojnim rizortima i prelepim plažama. Plaža sa akvamarin plavom bojom mora je Playa del Camison, koja je veštačka. Ovde ćete se sigurno najbolje izležavati na suncu. Sa druge strane, ukoliko želite da surfujete na vodi, za vas je Playa de Guincho. U ovom rizortu ima takođe vrhunske zabave i za decu. Obližnji akvalend će maksimalno zaokupiti njihovu pažnju, naročito predstave sa delfinima, koje su zanimljive za sve uzraste. Nakon toga, tu je karting staza ili golf tereni. Ovo je definitivno žila kucavica celog ostrva. Uveče ovde sve oživi.Tu je mnoštvo restorana za svačiji ukus, mada je zastupljen zapadnjački šmek sa mnoštvom kazina, klubova i barova irskih, engleskih i mnogih drugih. Za one koji preferiraju španski i kanarski način provoda tu su Santa Cruz i Puerto de la Cruz.
Na ostrvu ima dva aerodroma, severni i južni. Južni je frekventniji, ali nekada znaju biti povoljnije avio karte za severni aerodrom, pa uvek treba proveriti obe opcije.

Lancarote

Lancarote je još jedno ostrvo u nizu kanarskih. Ako imate želju da hodate po mesecu, ovde možete imati veoma slično iskustvo. Naravno bez umanjene Zemljine ravnoteže 🙂 Ovakav doživljaj podrazumeva posetu nacionalnom parku Timanfaya, koji je izgrađen radom vulkana u prošlosti, tako da je sada ispresecan mnogim kraterima i zanimljivim stenovitim formacijama. Nacionalni park se nalazi u centralnom delu ostrva, tako da je lako dostupan sa svih strana.
Za one koji bi radije da iskuse zemaljske stvari na ostrvu Lancarote, plivanje, ronjenje ili jednostavno uživanje na suncu će učiniti da se osećate kao da ste hiljadama kilometara daleko od kuće.
Za nešto aktivniji odmor, najbolji je Puerto Del Carmen u južnom delu ostrva, gde postoji čak i teren za golf. Aerodrom je na samo 15 minuta, a nedaleko je i glavni grad ostrva Arrecife sa mnoštvom barova, klubova i restorana.Za porodice koje žele miran odmor, idealna je Playa Blanca, koja je takođe u južnom delu ostrva.

Fuertaventura

Fuertaventura je drugo po veličini kanarsko ostrvo, sa kilometrima peščanih plaža. Na severu je vetroviti El Cotillo, koji je omiljen među surferima. Plaže Janide su popularne za ronjenje. Za kupanje je popularni rizort Corralejo ili plaža Caleta De Fuste, dok je za nudiste plaža Costa Calma. Ovo ostrvo je pravi raj za sve one koji uživaju u morskim plodovima. Takođe, pravi lokalni specijalitet je Queso Majorero, tradicionalni sir od kozjeg mleka.

Kanarska ostrva mapa

Tenerife karneval

Karneval na kanarskom ostrvu Tenerife se održava svake godine u februaru. Ovaj karneval je po svojim spektaklima drugi u svetu, odmah nakon karnevala u Rio de Ženeiru. Karneval se održava u svakom gradu i u svakom selu na ostrvu. Naravno, najspektakularniji su u glavnom gradu Santa Cruz i u letovalištu Puerto de la Kruz. Iako je Tenerife najpopularnija destinacija za letovanje u Španiji, mnogi i ne znaju koliko je ovaj karneval poseban. Baš kao i u Brazilu, i ovde su ritmovi Salse i Sambe praćeni brojnim karnevalskim procesijama. Početna procesija je odabir kraljice karnevala. U nekim mestima se čak najpre bira dečja kraljica karnevala, a tek potom i kraljica odraslih. Ovo podrazumeva igranje i zabavu tokom nekoliko sati. Biti kraljica karnevala nije ni malo lak zadatak. Kraljica će obući najskuoplju haljinu koja zna biti teška oko 60 kg i ima ram kako bi podupro sve delove kostima. Zatim, tu je i parada koja najavljuje početak karnevala, pa Ritual Matar la Culebra, odnosno ritualno ubijanje zmije, zatim Mascarita Ponte Tacon, odnosno, muški maraton u štiklama i mnoge druge atrakcije. Na kraju se održava Entierro de la Sardina.Tokom ove ceremonije veliku sardinu napravljenu od papira spaljuju, kako bi označili kraj zime. Ova sardina sadrži ogroman broj vatrometa koji eksplodiraju tokom ceremonijalnog spaljivanja. Koreni održavanja karnevala sežu čaj do 16. veka, a kraljica karnevala je bila glavna atrakcija tokom ovog davnog događaja. U Santa Cruz-u se karneval održava više od 200 godina i održavao se i u vreme gladi, mnogih epidemija, pa i tokom španskog građanskog rata. Karneval je bio zabranjen za vreme Generala Franka tokom 36 godina njegove vladavine. Stanovništvo je ipak našlo načina da i dalje održava karneval, samo ne pod tim imenom i ne tako pompezno. Danas ovaj karneval donosi neverovatno mnogo prihoda ostrvu, pa srećom nikome ne pada na pamet da ga ukine.

Vreme održavanja:
8. – 22. februar 2015.
31. januar – 4. februar 2016.

Ovaj karneval je nešto što ne treba propustiti, nešto što treba videti i doživeti za života!


Creative Commons – image, by Simon Turkas / flickr.com

2 thoughts on “Kanarska ostrva – sunce sija tokom cele godine

  • 02/11/2015 at 02:02
    Permalink

    Excellent information material. Just what I ended up being looking for!

  • 25/12/2016 at 12:15
    Permalink

    Korisne informacije. Dečko i ja planiram da idemo na Tenerife početkom aprila, nadam se da će moći da se kupa tada.

Comments are closed.