Sousse – omiljeno letovalište Tunižana

Sousse ili Sus kako ga kod nas zovu je grad sa nešto manje od 300 000 ljudi (podatak iz 2014. godine), on je treći grad po veličini u Tunisu. On je pravi mediternaski grad sa velikim arapskim uticajem. Sam gard nije baš čist a i prašine zbog blizine Sahare ima puno. Inače ovo je imiljeno letovalište samih Tunižana tako da su plaže prepune mnogobrojnih porodica.

Grad je prilično užurban, za arapske standarde, i bučan pa stoga nije preporučljiv za one koje traže miran odmor. No pored toga u njemu ima puno zanimljivih stvari da se vidi. Medina, koja je na UNESCO listi, Rabat, muzeji, katakombe, definitivno gard koji vredi posetiti.

Sousse, kratka istorija

Grad je osnovan od strane Feničana u 11. veku pre nove ere pod nazivom Hadrumetum. Zanimljivo je da je grad bio saveznik Rima u tokom Punskih ratova i tako je izbegao unišetnje i što je najvažnije ušao je u miran period koji je trajao oko 7 vekova (Pax Romana).

Tokom 7. veka nove ere Hadrumetum je osvojen od strane Arapa i time se arapska kultura utkala u ramove rimske i hrišćanske kulture. Po osvajanju Arapi su mu promenili ime u Sûsa i kroz nekoliko decenija grad je posto glavna luka Aghlabidske dinastije. Kada su Aghlabiti krenuli u osvajanje Sicilije Sûsa je bila početna pozicija.

U vekovima koji su dolazili Sûsa je pratila evropske trendove u Mediteranu. U 12. veku je nakratko bila osvojena od Normana a kasnije i od Španaca. U 18. veku je pretrpela bombardovanje od strane Venecije i Franciza koji su je i nazvali Sousse.

Sousse znamenitosti

Današnja ekonomija svakako ima akacenat na turizmu ali pored toga može se pohvaliti kao regija maslinjaka administrativno je središte i glavna ribarska luka.

Duge peščane plaže i festivalske svečanosti su svakako prva asocijacija kada kažemo Soussa.

Stara četvrt Medina takođe privlači puno pažnje sa svojim uskim ulicama podseća najviše na lavirint. Ovde se na svakom koraku primećuje zanimljiva kombinacija istorijskih i religioznih spomenika. Ulice su prepune tradicinalnih radnji sa suvenirima i naravno kožom. Ako želite nešto da kupite ovo je pravo mesto ali budite spremni na cenkanje.

Toranj na Rabitu je najprepoznatljiviji deo Soussa. Rabit je nekada bio deo lanca od oko 800 utvrđenja koja su bila igrađena u vreme Aglabid dinastije. Danas je samo nekoliko ovih utvrđenja ostalo a Rabit u Soussu je najočuvaniji.

Najveći spomenik u Sousse ke Kasbah, vizantijska tvrđava koja je izgrađena 859. godine. Toranj Khalef el Fata je visok 30 metara i predstavlja jedan od najstarijih tornjeva u čitavoj Africi.

Koga zanima istorija ne bi trebalo da propusti Arheološki muzej, koji veliku antičku kolekciju. Ovo je drugi po veličini muzeju odmah iz Bardo muzeja koji se nalazi u glavnom gradu.

Velika Džamija iz 9. veka, lavirint prolaza u katakombama iz 4. vela, pijaca ili Port el Kantaoui čekaju na vas da ih istražite.

Sousse Mapa


Creative Commons – image, by Tony Hisgett / flickr.com