Kemer – važan turistički centar Turske

Kemer je odmaralište u Turskoj. Nalazi se na svega 42 km južno od Antalije i danas je važan turistički centar i letovalište sa brojnim hotelima i modernom marinom. Ime Kemer na turskom jeziku znači pojas, a ovo mesto je dobilo to ime zahvaljujući reci koja protiče kroz njega i izgleda kao pojas.
Pre samo 20 godina ovde su bila nepregledna stabla narandzi, a na ove plantaže se nastavljala borova šuma.

Bilo je samo par kuća, koje su se jedva uočavale među plantažama. Kako je rastao broj turista, Turska se odmah prilagodila i napravila plan za izgradnju letovališta. Ovo je danas nesumnjivo jako lepo i moderno letovalište, ali je uspelo da sačuva prirodnu lepotu. Naime, pored brojnih hotelskih i poslovnih zgrada, izgrađeno je i dosta parkova, a drvo narandze se može naći na svakom koraku.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Između centra Kemera i plaže je prostor za relaksaciju i uživanje sa brojnim radnjama, restoranima, pozorištem, i bazenčićima. S obzirom da ima borovih stabala. ima dosta prirodne hladovine, pa je prijatno za boravak i tokom vrelih letnjih meseci.
Plaža u Kemeru se zove Mesečeva svetlost i dobila je plavu zastavicu za čistoću vode. Moonlight Beach je peščana plaža.
Druga plaža u kemeru je šljunkovita, gde je voda znatno dublja.
Između dve plaže je marina, gde su obično usidreni brodovi iz svih krajeva Evrope.

Pijačni dani u Kemeru su ponedeljak i utorak i poseta pijaci je za svaku preporuku. Na pijaci se ipak najbolje upozna lokalno stanovništvo i duh samog mesta.
S obzirom da je ovo novoizgrađeno letovalište, pa nema arheoloških iskopina i starih građevina, ljudi dolaze najviše radi uživanja u suncu i moru. Međutim, za sve one koji bi ipak da vide nešto više, u okolini su atrakcije Phaselis, Olympos i Cirali. Phaselis je antički grad do kog se može doći morem ili kopnom, a nalazi se u gradu Tekirova, na 2 km od centra. Prema jednom mitu, ovo mesto je bilo poznato još 690 g. p. n. e. kada se pominje kao jedna od tri luke koje su osnovali kolonisti iz Argosa. Phaselis je bio pod Persijancima 200 godina, do 344 godine p. n. e. kada prelazi u ruke Aleksandra Velikog. Poznato je da je Aleksandar bio oduševljen lepotom ovog mesta pa je i ostao u njemu tokom zime. Grad je bio prilično popularan, naročito za vreme Rimskog carstva, jer je imao dobru lokaciju između Sirije i Grčke. Posetio ga je i Imperator Hadrian. Većina ostataka koji su do danas pronađeni je iz rimskog i vizantijskog perioda. Koliko je Phaselis bilo veliko i popularno mesto, može se zaključiti po antičkom pozorištu. U ovom pozorištu je bilo 200 mesta za sedenje, a imalo je kapacitet da primi 1500 posetilaca.
Druga istorijska atrakcija je grad Olympos, koji je bio grad oblasti poznate kao Lykia. Osnovan je u helenističkom periodu. Olympos je bio veoma popularan grad za vreme 1. i 2. veka nove ere. Ciceron ga je pominjao kao veoma bogat i grad pun umetničkih dela. Bio je jedan od 6 vodećih gradova Likije.  Grad je osnovan na levoj i desnoj obali reke koja se uliva u more, tako da je ova reka bila žila kucavica grada, koja je omogućavala trgovinu i transport sa mora u unutrašnjost. Ovaj grad su uništavali pirati, jer su ga često napadali i pljačkali. Venecija, Đenova i Rodos su se pobrinuli da u narednom periodu gradske zidine budu sve čvršće, kako bi odolevale napadima. Grad je definitivno napušten posle  15. veka.
Treća atrakcija se nalazi na planini Olympos, a to su večni plamenovi. Oni su goreli u prošlosti i gore i danas. Zapravo, glavno božanstvo planine Olympos je bio bog vatre Hefestus (Heaphaestus). Ovi plamenovi gore u susednom selu i nazivaju se Chimaera. Himera je zapravo mitsko čudovište sa glavom lava, telom koze i repom zmije. Danas se naravno zna da je glavni uzrok ovih plamenova prirodni gas koji curi iz pukotina zemlje i zapaljiv je. Ime Olympos zapravo nosi 20 planina i sve su tako nazvane u doba Helenizma.

Kemer mapa

Korisne informacije

Važni telefoni:

Hitna pomoć: 112
Policija: 155
Policijska stanica: +90 242 814 1545
Vatrogasci: 110
Servis za buđenje: 135
Turističke informacije: +90 242 814 11 12
Pošta: +90 242 814 13 32

Mobilni telefoni

Glavni mobilni operateri u Turskoj su Turk cell, Vodafone i Avea. Možete naravno koristiti svoj roming, ali ukoliko planirate da ostanete malo duže u Turskoj i obavite  nekoliko poziva, svakako je isplativije kupiti njihovu SIM karticu. Za kupovinu kartice će vam trebati telefon i pasoš, pa se postarajte da ih i ponesete sa sobom.

Pošta

Turska pošta je prepoznatljiva po žuto – crnom PTT znaku. Velike pošte su otvorene od 8:00h do ponoći od ponedeljka do subote, a nedeljom rade od 9:00h do 19:00h.
Manje pošte rade dvokratno 8:30 – 12:30h i 13:30 – 17:30h. Vikendom ne rade.
U nekim poštama postoje i menjačnice.

Taxi

Vozila taksi službi ćete lako uočiti, jer su sva žute boje. Imajte u vidu da postoje dnevna i noćna tarifa. Noćna tarifa je naravno i skuplja. Ukoliko planirate vožnju van grada, uobičajeno je da unapred dogovorte fiksnu cenu.

Korisni saveti:

Nije preporučljivo nositi sa sobom veliku količinu gotovog novca, niti držati pin kod zajedno sa platnom karticom.
Strogo se kažnjava unošenje, iznošenje iz zemlje, kao i konzumiranje marihuane i narkotika. Ukoliko imate prepisanu terapiju ovim sredstvima u medicinske svrhe, ponesite recept sa sobom.
Preporučljivo je da imate uplaćeno putno zdravstveno osiguranje, jer troškovi lečenja u slučaju potrebe nisu mali.
Iako je voda sa česme ispravna za piće, ipak se za upotrebu preporučuje flaširana voda. Tim pre ukoliko dolazite iz Evrope.


Creative Commons – image, by Arild Finne Nybø / flickr.com