Krf najlepše plaže na ostrvu

Najlepše plaže na Krfu

Krf je ostrvo sa razuđenom obalom i kao takvo bogato je plažama i malim uvalama stvorenim za uživanje u sunčanim letnjim danima. Oko 40 plaža na Krfu je obeleženo plavom zastavom.

Glifada

Glifada jedna od najboljih i najposećenijih plaža na Krfu. Ovo je peščana uređena plaža sa suncobranima i ležaljkama i beach barovima, nalazi se na 15-tak kilometara zapadno od grada Krfa. Od grada Krfa do nje postoji redovna autobuska linija tako da je lako pristupačna čak i za one turiste bez kola. Na svernom delu plaže ima puno stena i podvodnih pećina, uz kristalno čistu vodu ova plaža predstavlja raj za ronjenje. Voda često zna da bude ledeno hladna. U blizini se nalazi i mala plaža Mirtiotisa na kojoj je daleko mirnije i sa manjom gužvom koja je delom i nudustička plaža.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg
Peščana i uređena plaža Glifada
Peščana i uređena plaža Glifada | Creative Commons – image by Prokopis L. / flickr.com

Agni

Agni plaža, je šljunkovita i mirna. Dno je obloženo kamenjem i krupnim šljunkom pa nije bas najpogdnija za decu. Mirna je tako da nije preterano zanimljiva ljudima koji su željni zabave no zato ima odlične taverne u kojima možete uživate na terasama uz obalu mora. Jedna od najboljih taverno u Agni zalivu je Agni taverna, pa pogledajte video na kome se i vidi i sama plaža.

Kouloura

Kouloura je malo i lepo selo sa prelepom lukom, koja je verovatno jedna od najslikanijih luka na čitavom ostrvu. U ovom seocetu nije preterano razvijen turizam, postoji par hotela ali pretežna preokupacija meštana je robolo. Lepa mala plaža se nalazi na suprotnom kraju zaliva koja je idealna za plivanje, vrlo bryo postaje duboka shodno tome nije baš pogodna za decu. Na plaži je moguće iznajmiti suncobrane sa ležaljkama, vodeni sportovi ne postoje na ovoj plaži. Kouloura je najpoznatija po tome što porodica Anjeli ima svoju vilu u selu.

Gardenos

Gardenos je peščana plaža bez prirodne hladovine, poznata je još i pod imenom Vitalades. Ova plaža ima svoj parking ali ju je masovni turizam preskočio. Idealana je za one koje šele mir i tišinu. Prilaz moru sa plaže je otežan jer je prekriven velikim kamenjem.

Kontogialos

Kontogialos je plaža koja se nalazi na zapadu ostrva, iznad nje se nalazi selo Pelekas. Pre 30-tak i više ova plaža je bila raj za hipike. Danas odlično organozovana plaža sa tavernama, barovima na plažama, suncobranima i ležaljkama.

Mirtiotisa

Mirtiotisa najpoznatija plaža Krfu, dobila je ime po istoimenom manastiru koji se nalazi u blizini. Ovo je teško pristupačna plaža i ako niste sa džipom očekuje vas oko 15-tak minuta pešačenja. Leva strana je skoro u potpunosti rezervisana za nudiste dok je sa desne strane iza stena rezirvisana za LGBT osobe. Na njoj se nalaze i suncobrani za iznajmljivanje i svakako je vredi posetiti.

Perulades

Perulades selo sa tradicinalnim tavernama odakle je moguće obići veliki broj plaža a glavna plaža je istoimena Perulades plaža. Ovo plaža je ustvari mala traka peska između litice i mora i poznata je pod imenom Sunset Beach na nekim mapama je obeležena i imenom Longas ili Logas. Do nje se može doći samo brodićima ili strmim stepenicama niz litici. Sunce se na ovoj plaži pojavljuje tek posle podne.

Prasudi

Plaža Prasudi se nalazi na 5km od sela Agios Mateos i 28 km km jugoistočno od grada Krfa. Peščana plaža sa lakim prilazom moru. Pogodna je za decu jer je skoro svuda ulaz u more plitak. Javni prevoz do ove plaže ne postoji.

Porto Timoni

Porto Timoni jedna od najlepših plaža na Krfu, nije pristupačna kolima tako da su mir i tišina zagarantovani. Nalazi se na krajnjem zapadu ostrva u blizina sela Afionas. Sa kolima je moguće doći do ovog sela ili možete da nastavite malo dalje do taverne Dionysos gde postoji organizovani parking za kola. Od kafane se nastavlja putićem, koji po nekad zna da bude vrlo strm, sve do plaže. Ubrzo sa zemljanog putića se vidi Porto Timoni sa desne i Limani sa leve strane. Baš zbog lošeg pristupa ljudi u ova dva zaliva najčeće dolaze brodovima. U blizini Porto Timonija se nalazi i crkva Agios Stylianos koja je izgrađena u kamenoj pećini. Zanimljivo je da je temperatura vode različita u ovim zalivima, toplija ili hladnija izaberite sami.

Sidari

Najpopularnija plaža u severnom delu ostrva je svakako Kanal ljubavi u mestu Sidari. Sidari ima gradsku plažu koja je duga i peščana i punu ljudi, malo dalje se nalazi zaliv Kanal ljubavi sa malom peščanom plažom koja je prepuna zaljubljenih parova. Navodno, par koji zajendo plivajući prođe kroz taj kanal ostaje zauvek zajedno. Voda je nestvarno zelena i hladna i pored toga što utiče na “dugotrajnost veze” kod parova, glina koja se rastapa u vodi ima delotvorno delovanje na kužu.


Creative Commons – image, by Alex Alishevskikh / flickr.com