Lefkada – jedno od najlepših jonskih ostrva

Lefkada je jedno od jonskih grčkih ostrva i jedna od najpopularnijih letnjih destinacija kod Srba, Makedonaca, Rumuna i ostalih naroda sa balkanskog poluostrva. Do Lefkade se lako dolazi iz Prevezea i verovatno je jedino ostrvo na koje je moguće doći a da se ne koristi brod ili trajekt. Prelaz na ostrvo je pokretni most koji spaja Lefkadu sa glavnim kopnom. Sa ostalim jonskim ostrvima, sa kojma deli istorijsku prošlost je i danas usko povezana, tako da postoje redovne trajektne linije između Lefkade i Kefalonije, Itake, Meganisija i drugih. Glavna veza Kefalonije sa glavnim kopnom je preko Lefkade, trajektom iz grada Vasiliki.

Laka pristupačnost kolima omogućava ljudima sa naših prostora da na Lefkadu putuju automobilom a udaljenost Lefkade i Beograda iznosi nešto više od 1000km. Put do Soluna je manje više isti za bilo koju letnju destinaciju a od Soluna do jonske obale ide dobar autoput koji pritom nije ni skup (putarine su oko 10 evra). Ostrvo je najpoznatije po svojim prelepim plažama i po jednom od boljih grčkih vina Bertzami a utisci o hrani sa Lefkade su izmešani kao i sama hrana, jer predstavlja miks italijanske i grčke kuhinje. Ime Lefkada potiče od grčke reči Leukos što znači beo zbog belih stena na zapadnom delu ostrva. Upravo te bele stene daju neverovatno lepu bolju plažama i moru na Lefkadi.

Lepe plaže, jedne od najlepših u čitavoj Grčkoj, koje su praćene kristalno čistom morem, relativna blizina i laka pristupačnost kao i pozitivni utisci skoro svih koji si posetili Lefkadu garant su dobrog letnjeg provoda. Ostaje vam samo da se na pravi način upoznate sa Lefkadom i da se dopro pripremite za predstojeće letovanje.

Lefkada osnovni podaci

Lefkada se nalazi na zapadu Grčke, severno od  Kefalonije i Itake i od kopna je odvaja uski kanal. Preko tog kanala se nalazi plutajući most od oko 50m dužine. Zanimljivo je da je ovaj most pokretan tako da omogućava brodovima da prođu. Lefkada ima površinu od oko 300 kvadratnih kilometara i dužinu obale od oko 115km. Na Lefkadi trenutno živi oko 25000 stanovnika. Devet manjih ostrva okružuje Lefkadu i među njima je najpoznatije Skorpis, ostrvo koje je u vlasništvu grčke porodice Onazis. Lefkada dugo nije znala za masovni turizam. Tek po otvaranju aerodroma u Prevezi turizam na Lefkadi počinje brže da se razvija, no i danas postoje autentični delovi ostrva. Glavni grad ostrva je Lefkada i ovaj grad je centralni deo dešavanja tokom cele godine, dok drugi delovi ostrva ožive tek tokom letnje sezone.

Lefkada turistički vodič, šta videti i posetiti

 


Public Domain – image, by totevera / flickr.com