Santorini – top 10 aktivnosti na ostrvu

Posmatranje zalaska sunca

Posmatranje zalaska sunca jedna je od glavnih atrakcija na Santoriniju. Prizor zalaska sunca veličanstven je sa svih sela sa Kaldere, ali svakako najzanimljivije je posmatrati zalazak iz živopisnog sela Oia. Pogled na crveno narandžaste zrake sunca koji potanjaju u vode egejskog mora zauvek će ostatati u vašem sećanju. Još ako posmatrate sunce sa pravom osobom tek tada je ugođaj kompletan. 🙂

Šetnja po selima na Kalderi

Sela izgrađena na samoj ivici Kaldere poznata sa mnogih razglednica. Tradicionalne kuće sa belom i plavom bojom na liticama su prava poslastica za oči i foto aparate. Fira i Oia su svakako najlepša sela i šetnja njihovim uskim i vijugavim ulicama je pravi ugođaj. Pogled na Egejsko more i čuveni vulkan uz kaficu je pun pogodak.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Vožnja brodom do vulkana

Tokom letnje sezone brodovi svakodnevno isplovljavaju iz Fire i voze turiste do vulkana i njegovih toplih izvora. Šetnja po toplom vulkanskom zemljištu i u ovom slučaju pogled na Santorini je nešto što ne bi trebalo da propustite. Narvno da se kupanje u termalnim vodama oko vulkana podrazumeva.

Posetite Akrotiri

Drevni minojski grad Akrotiti otvoren je za posetioce od 2012, posle godina restauracije. Jedno je od najznačajnjnijih arheoloških lokaliteta u Grčkoj. Iskopavanja su otkrila da je postojalo vrlo razvijeno društvo sa jakom trgovinom. Grad je doživeo svoje zlatno doba tokom Minojskog perioda a uništen je oko 1650. godine p. n .e.

Kupanje na Crvenoj plaži

Ovo svakako nije najudobnija plaža na Santoriniju zbog krupnog šljunka, ali je sigurno najimpresivnija na ostrvu. Crvena plaža okružena je liticama crvenkaste boje i na njoj tokom turističke sezone je prilična gužva. Druge zanimljive plaže na Santoriniju su Crna plaža ili Kamari plaža sa mekim vulkanskim peskom kao i Bela plaža koja se nalazi odmah pored Crvene plaže. Posetićete ih sigurno sve, tako da spremite se da uživate.

Vinska tura

Santorini je poznat po vrhunskim vinima i na njemu postoji veliki broj vinarija. Santo Wines koja se nalazi u blizini sela Pirgos najpoznatija je vinarija na Santoriniju, kako zbog odličnog kvaliteta vina tako i zbog pogleda na kalderu sa svoje terase. Ova vinarija organizuje vinske ture na ostrvu, na kojima je moguće kupiti mnoge tradicionalne proizvode. Terasa i dobro vino su preduslov za dobro veselje tako da se na ovoj lokaciji često organizuju venčanja na Santoriniju.

Kupanje na Rtu Colombo ili Eros plaži

Santorini ima veliki broj lepih i poznatih plaža naročito na južnoj strani ostrva, ali postoje i druga fantastična mesta za plivanje koja nisu toliko poznata posetiocima. Eros plaža nalazi se 9 km južno od Fire. Ovo je lepa i mirna plaža okružena prelepim liticama i najčeće je posećuju lokalci. Rt Kolombo je najizolovanija plaža na Santoriniju i nije uređena. Nalazi se u blizini Oiae na 10 km od Fire. Aktivni podvodni vulkan se nalazi u blizini plaže tako da je voda vrlo topla. Zbog svoje izolovanosti i tople vode 🙂 nije neobično da sretnete nudiste na ovoj plaži.

“Fabrika” umetnosti na Santoriniju

Novootvoreni muzej i kulturni centar na Santoriniju otvoren je 2014. godine nalazi se u staroj fabrici kečapa. Izložba u ovom muzeju u stvari je proces proizvodnje koji datira iz 19. veka. No, tokom leta ovde se održava veliki broj koncerata, predavanja kao i pozorišnih predstava.

Megaron Gyzi festival

Najzabavnije dešavanje koje na žalost mnogi propuste kada su na Santoriniju je Megaron Gyzi festival u Firi. Festival se održava svake godine tokom prve tri nedelje avgusta. Ako već planirate put na Santorini imajte na umu ovaj festival. Mnogi grčki umetnici učestvuju na njemu a muzika je fokusirana na jazz i klasičnu sa primesama tradicionalne muzike. Pored muzike tu su pozorišne predstave. Ulaz je besplatan 😉