Parga – lep grad na zapadu Grčke

Parga je vrlo lep grad koja se nalazi u zapadnom delu Grčke na polovini puta između Krfa i Lefkade. U Pragu je lako doputovati kolima jer je udaljena od Soluna oko 380km a čitavom dužinom ide odličan autoput koji usput nije ni skup. Moguće je doći i brodom iz Italije ili iz drugih obližnjih zemalja jer je od Igumenice udaljen 50km. Takođe je moguće doći i avionom postoji aerodrom u Prevezi gde tokom letnjih meseci leti veliki broj čarter letova. Priroda je bila vrlo darežljiva kada je Parga u pitanju. Vegetacija bilo to šume ili maslinjaci je inpresivna, more sa kristalno čistom vodom i mirnim uvalama je čini idelanim odmarilištem za porodice sa decom. Imajte na umu da gradks plaža nije baš najčistija.

Parga i neposredna okolina Parge obilije kulturno istorijskim spomenicima. Mikenske grobnice, tvrđava na ostrvu Panagija, Ali-Pašina tvrđava, brojne crkve i manastiri: crkva svetog Sotisa, manastir Vlaheron garantuju dobar odmor ljubiteljima istorije i ljudima koji vole malo aktivniji odmor.

Kratka istorija Parge

Već smo pomenuli mikenske grobnice i to jeste vreme kada se Parga prvi put pojavljuje u istoriji. Parga nikada nije bila jaka regionalna sila i uvek je pratila istoriju svojih suseda. Posle antičke Grčke na ovim prostorima dolaze na vlast Rimljani koje po propasti rimskog carstva menja Vizantija. Vozantija vlada ovim delom grčke obale sve do 15. veka kada Venecija preuzima primat. Ostaci vizantijske i vladavine Venecije su vidljivi i danas u tvrđavi koja i dan dans dominira zalivom gde se nalazi Parga. Jonsko more u 18 veku postaje igralište velikih sila: Astrija, Engleska, Francuska pa i oslabljena Turska se bore za prevlast u ovoj oblasti. Zanimljivo je da je 1817 godine Engleska prodala turskoj Pargu i tada čitavo hrišćansko stanovništvo beži na oblišnji Krf. Grčka država obnvalja upravu nad ovim oblastima posle blakanskih ratova koji su vođeni s početka 20tog veka.

Parga danas

Danas je parga moderni turistički centar. Dobri hoteli i lepo more privlače sve više turista. Ostale usluge naročito one koje se odnose na vodene sportove su takođe prisutne. Scuba Diving ili surfovanje na otvorenom moru kao i paraglajding spadaju u redovnu turističku ponuda. Blizina ostalih jonskih ostrva je čini još zanimljivijom jer iz Parge možete posetiti Lefkadu, Kefaloniju, Itaku, Zakintos ili krenuti na krstarenje oko jonskih ostrva.

A ukoliko ste rešili da svoj odmor posvetite iskljucivo aktivnostima na vodi, i tu imate više mogucnosti kao sto su: Scuba Diving Club, gde možete naučiti da ronite ili se otisnuti u ove dubine sa instruktorima, takođe možete sebi priuštiti i let paraglajderom, ili sufovati na otvorenom moru…Ukoliko volite ekskurzije, onda je i za Vas ovo prava destinacija: obiđite Lefkadu, Zakintos, Kefaloniju, Krf, Paxos, Antipaxos, Albaniju.

Restorana i taverni ima u izobilju. Tradicionalna grčka muzika i hrana (posebno preporučujemo jagnjeće specijalitete) su idalni za smiraj dana. Uživaj te!!

Parga mapa

Valtos plaža

Najlepše plaže Parge

Valtos plaža je drgaulj Parge. Ona je jedna od najpopularnijih plaža Parge, kristalno čista i prozirna voda je nešto što osvaja na prvi pogled. Ona je peščana i šljunkovita plaža, nalazi se pored Venecijske tvrđave i nekih 15tak minuta pešačenja od samog grada.
Na plažu je moguće doći brodom, kolima, motorom, biciklom pa čak i peške. Plaža je dobro organizovana tako da postoji veliki broj aktivnosti na vodi: skijanje na vodi, surfovanje, škole ronjenja i mnogi drugi.
Na Valtosu je moguće i iznajmljivanje pedalina pa čak i manjih brodova sa kojima možete da istražite obližne obale.

Sarakiniko plaža

Sarakino plaža je udaljena nekih 12km od Parge, pristupna je kako kolima tako i brodovima, i na njoj će te pronaći mir i tišinu, kristalno čistu vodu i pesak i sitan šljinak na većem delu plaže. Maslinjaci u njenoj pozadini doprinose lepoti ovog predela i iako nije populana kao neke druge plaže, plaža Sarakiniko predstavlja savršen izbor za porodice i parove. Sportovi na vodi, ronjenje, iznajmljivanje kanua i pedalina uz taverne koje služe tradicionalnu grčku hranu doprinse njenoj atraktivnosti. Postoji zanimljiva legenda vezana za ime Sarikano plaže. Naime ona nosi ime po piratu Sarikanu koji je usled letnje oluje nasukao sa svojom posadom u ovaj zaliv. Meštani ga nisu identifikovali kao pirata i pozvali su ih na venčanje. Sarikano i njegovi prijatelji su prihvatili poziv meštana i došli su na svadbu ali su sa sobom poneli i zle namere. Oni su planira da otmu mladu i da opljačakaju meštane, mešutim u skobu koji je nastupio meštani su ih pobedli i oterali iz zaliva. Od tada Sarikano plaža nosi to ime.

Liknos plaža

Liknos plaža se nalazi 4km južno od Parge, na nju je moguće doći kolima i brodom. Ona je jedna od najlepših plaža u Epiru i svakako najpoznatija plaža Parge. Liknos plaža je najvećim delom peščana ali ima i većeg šljunka njene vode su duboke i čiste. Sportovi na vodi, iznajmljivanje pedalina i kajaka sa kojima je moguće istražiti lokalne pećine kao i organizovano pecanje su nešto što će upotpuniti vaš odmor. Afrododtina pećina se nalazi vrlo blizu plaže ali ju je moguće posetiti jedino brodom i pedalinama. Po legendi Afrodita je koristila ovu pećinu kao svoje kupatilo.

Krioneri i Piso Krioneri plaža]

Krioneri plaža je gradska plaža i sa nje se pruža pogled na obližnje ostrvo (Panagija ostrvo) na koje možete doći čak i plivajući. Krioneri plaža se nalazi nedaleko od centra Parge i ona je polovično šljunkovita i peščana plaža. U njenoj blizini se nalazi i Piso Krioneri koja je okružena visokim stenama. Ona se nalazi iza uzvišenja sa crkvom na vrhu. Piso Krioneri je veća od Krioneri plaže i na njoj lako možete pronaći mesto čak i na vrhunce sezone.


Creative Commons – image, by Jaroslav Kuba / flickr.com