Najveće države u Evropi (lista i zanimljivosti)

Evropa je kontinent sa bogatom istorijom i kulturom, a ujedno i dom najvećim državama u svetu. Ove države su ne samo velike po površini, već i po broju stanovnika i važnim kulturnim i ekonomskim doprinosima.

{01} – Rusija

(Površina: 17,1 miliona km², Broj stanovnika (2020): 146,7 miliona)

Kopaonik apartman izdavanje

Najveća država u Evropi i na svetu po površini je Rusija. Sa neverovatnih 17,1 miliona kvadratnih kilometara, Rusija obuhvata gotovo četvrtinu svih kontinenata. Zanimljivo je da Rusija ima jednu od najdužih granica na svetu, protežući se na preko 60.000 kilometara. Rusija je dom velikog broja kulturno istorijskih spomenika, uključujući i Crveni trg u Moskvi, Ermitaž u Sankt Petersburgu i mnoge druge.

{02} – Ukrajina

(Površina: 603,5 hiljada km², Broj stanovnika (2020): 42,3 miliona)

Na drugom mestu po površini je Ukrajina. Ova država se prostire na preko 600 hiljada kvadratnih kilometara i ima bogatu istoriju i kulturu, sa brojnim spomenicima od istorijskog značaja. Među najpoznatijim turističkim destinacijama su Kijev i Krim, a zanimljivo je da se na Krimu nalazi najveća vinska vinarija u Evropi.

{03} – Francuska

(Površina: 551,7 hiljada km², Broj stanovnika (2021): 67 miliona)

Francuska se nalazi na trećem mestu po površini, a na prvom mestu po turizmu. Ova zemlja je poznata po svojim vinima, sirevima, kroasanima i ostalim specijalitetima, ali i po kulturnim znamenitostima poput Ajfelove kule, Luvra i Versaja.

{04} – Španija

(Površina: 498,5 hiljada km², Broj stanovnika (2021): 47 miliona)

Španija se nalazi na četvrtom mestu po površini, a predstavlja zemlju sa bogatom kulturom i istorijom. Ova zemlja je poznata po flamenku, koridi i fudbalu, ali i po predivnim plažama na obali Mediterana i Atlantika.

{05} – Švedska

(Površina: 450,3 hiljada km², Broj stanovnika (2020): 10,4 miliona)

Švedska je peti na listi po površini, sa preko 450 hiljada kvadratnih kilometara. Ova zemlja je poznata po svojim prirodnim lepotama, uključujući i prelepe fjordove i šume. Švedska je takođe poznata po tome što je domaćin najvećeg muzičkog festivala na otvorenom – “Tomorrowland”.

{06} – Nemačka

(Površina: 357,4 hiljada km², Broj stanovnika (2020): 83,1 miliona)

Nemačka je šesta po veličini, ali predstavlja jednu od najuticajnijih zemalja u Evropi i svetu. Ova zemlja je poznata po automobilskoj industriji, pivu, a takođe i po svojim kulturnim spomenicima kao što su Brandenburška kapija, katedrala u Kelnu i druge.

{07} – Finska

(Površina: 338,4 hiljada km², Broj stanovnika (2020): 5,5 miliona)

Finska se nalazi na sedmom mestu po veličini i poznata je po svojim predivnim pejzažima i prelepim jezerima. Ova zemlja je poznata po zimskim sportovima, kao što su skijanje i sankanje, ali i po tome što je domaćin Svetskog prvenstva u mobilnim telefonom – Nokia, koja je osnovana u Finskoj.

{08} – Norveška

(Površina: 323,8 hiljada km², Broj stanovnika (2021): 5,4 miliona)

Norveška se nalazi na osmom mestu po veličini, a predstavlja zemlju sa predivnom prirodom i fjordovima. Ova zemlja je takođe poznata po “Aurora Borealis”, fenomenalnom prirodnom spektaklu koji se može videti tokom zimskih meseci u severnim delovima zemlje.

{09} – Poljska

(Površina: 312,7 hiljada km², Broj stanovnika (2020): 38,4 miliona)

Poljska se nalazi na devetom mestu po veličini i poznata je po bogatoj istoriji i kulturi, ali i po svojim predivnim gradovima kao što su Varšava i Krakov. Zanimljivo je da je Poljska jedna od najvećih proizvođača jabuka u svetu, a takođe se smatra i kolijevkom vodke.

{10} – Italija

(Površina: 301,3 hiljada km², Broj stanovnika (2021): 60,2 miliona)

Italija je na desetom mestu po veličini, a poznata je po svojoj kulturi, istoriji, ali i po vrhunskoj hrani. Ova zemlja je dom nekih od najpoznatijih svetskih atrakcija, uključujući Koloseum, Sikstinsku kapelu i Kanalske gradove.

Ukratko, Evropa je kontinent koji obuhvata različite zemlje sa bogatom istorijom, kulturom i prirodnim lepotama. Od Rusije, preko Francuske, Španije, Nemačke, Švedske, Finske, Norveške, Poljske, pa do Italije, ove države predstavljaju veliku raznolikost u jednoj zajednici. Svakoj od ovih država može se naći mnogo zanimljivosti koje su vredne posete.