Zlatni hram – sveto mesto Sika

Zlatni hram u Amricaru u Indiji, država Pendžab je spiritualni dom Sikizma, najmlađe od velikih svetskih religija. Svako jutro Siki se okupljaju ovde da bi se molili i kupali u svetoj reci.

Uprkos ukrašenoj i kitnjastoj fasadi hram je napravljen tako da oslikava glavne principe Sikizma. Naime, uobičajeno je za hramove da se prave na nekoj visokoj osnovi kako bi posetioci imali utisak da se penju (približavaju) bogu koji je na nebu. Međutim glavni princip Sikizma je da i najniža od božijih bića mogu da se obrate Bogu. Baš zato hram se nalzi na nižoj osnovi nego grad koji ga okružuje.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

A kako su to postigli?

Četvrti guru Sikizma, Ram Das, 1577 godine iskopao je jezero koje je kasnije postalo poznato pod imenom Amricar. U bukvalnom prevodu Amricar znači “jezero nektara besmrtnosti”.

Sa porastom bogatstva i uticaja Sika razvijao se i hram. Polako je počeo da dobija obrise onoga što vidimo danas. Zlatna i mermerna fasada je postala dominantna na Zlatnom hramu. Hram se najviše razvio za vreme mahardže Ringer Singa kada su arhitektura i umetnost Sika doživele vrhunac.

Zlatni hram je najsvetije mesto Sika i u njemu se nalazi knjiga gurua Gan Sahiba. To je više nego neka obična knjiga i ona privlači hodačasnike iz čitavog sveta. Ova sveta knjiga je ustvari vodič kroz život i uči vas kako da se ponašate u trenicima uspeha i neuspeha, tuge i sreće, ljubavi i mržnje…

Amrica je sveto mesti Sikizma ali je otvorena za sve posetioce bez obzira na veroispovest, pol ili boju kože. Ali se od svakog posetioca očekuje lepo ponašanje kao i da prekrije glavu turbanom ili maramom u znak poštovanja ovog svetog mesta. Princip otvorenosti je nešto čega se pridržavaju svi hramovi i sveta mesta Sika svuda u svetu.

Zlatni hram i operacija Plava zvezda

Jeste da kod Sika postoji princip otvorenosti i prihvatanja različitosti ali i kod njih su se razvili radikalni pokreti. Za vreme vladavine Indire Gandi, pod vođstvom propovednika (danas ga poštuju kao svetca) Jarnail Sing Bindranvale, Siki su pokušali da ostvare dugogodišnji san, da osnuju svoju državau. To je dovelo sukoba sa indijskom vojskom koji se odigrao u blizini hrama u junu 1984. godine. Indijsku vojsku je vodio general Kuldip, koji je po rođenju Sik. Sukob je bio intenzivan uz oputrebu tenkova i sa puno žrtava na obe strane. Najgore je prošao hram Akal Takht koji skoro potpuno bio uništen… Kasnije ovaj hram je obnovljen od strane indijske vlade. Sukob je završen pobedom indijske vojske ali se na kraju završio kobno po premijerku Indije, Indiru Gandi. Samo 6 meseci posle sukoba telohranitelj Indire Gandi je ubio  kao osvetu za sve učinjeno u opercija Plava zvezda.

Zlatni hram slike

Da bi najbolje dočarali lepotu Zlatnog hrama prikazujemo vam galeriju najlepših slika koje prikazuju različite prizore, običaje i delove Zlatnog hrama.

Danas, Zlatni hram u Amricaru se izdiže iz jezera kao u snu i možda nije poznat i nema reputaciju jednog Tadž Mahala ali je svakako jedan od lepših hramova u svetu.


Creative Commons – image, by Paulrudd / en.wikipedia.org