Ostrvo Lezbos gde letovati i šta videti

Grčko ostrvo Lezbos je poznatije po svom imenu nego po turističkim atrakcijama i sadržajima. Čak i u poznatoj BBC-ijevoj sitcom seriji Parovi (Coupling) na kraju treće sezone kada Jeff napušta seriju odlazi na Grčko ostrvo Lezbos, a jedini razlog odlaska na ostrvo je asocijacija koje nosi njegovo ime. No ako se već odlučite da putujete na Lezbos ne bi bilo loše da znate u kom mestu ćete letovati kao i šta ima da se vidi i poseti na ovom prelepom ostrvu.

Ovom prilikom vam u kratkim crtama predstavljamo gradove i druga naseljena mesta kao i neke od zanimljivosti u njihovoj blizini.

Pronađite najpovoljniji smeštaj

Mitelini

Moderni Mitelini je preuzeo i ime i mesto od drevnog Mitelinija. Srce ovog grada je Ermoi ulica koja se na jugu završava ribljom pijacom a na severu je Geni Tzami koji označava početak turske četvrti. Turci su vladali ovim ostrvom i gradom sve do 1912. godine tako da je jak turski uticaj još uvek prisutan, što se može videti na mnogobrojnim osmanskim kućama.

Kastro Mitelini

Ovo je dvorac koji je osnovao vizantijski car Justinijan (527-565). I danas se vide masivni impresivni zidovi koji su bili još veći za vreme đenovljanske uprave ovim ostrvom, no mnoge kule su porušene tokom otomanske opsade 1462. godine. Današnji arheološki ostaci uključuju delove Gatelluzi palate (Đenovljanin Francesco Gatelluzi koji je pomogao Jovanu Paleologu da povrati upravu nad ovim ostrvom), turske medrese, derviške ćelije kao i vizantijska cisterna koja stoji kod severne kapije.

Masivni zidovi tvrđave Mitelini | Creative Commons – image by Elisa Triolo / flickr.com

Arheološki muzej Lezbosa

Arheološki muzej Lezbosa se nalazi i Miteliniu. To je prilično bogat muzej a kao najbolji eksponati su rimski mozaici kao i neolitski ostaci koji su iskopani 1930.god. oko Termi.

Agia Paraskevi

Agia Paraskevi se nalazi u blizini Kalonia. To je zanimljiv gradić sa tradicionalnim kućama i značajnim javnim i privatnim zdanjima. Mnoge njegove zgrade izgrađene su u drugoj polovini 19. veka i shodno tome je poznat po kulturnim i verskim dešavanjima. Najznačajnija javna zgrada je Muzej maslinovog ulja kojim upravlja i koga finansira Klub kulture iz Pireusa.

Agiasos

Agiosos je planinsko selo koje se nalazi skriveno u šumama u podnožju planine Olimp, na 27Km od Mitelinia. Ovaj gard je naseljen još od 12. veka kada je napravljen i manastir Panagia Vrefokratousa. U 18. veku je ovaj gard bio oslobođen plaćanja poreza za hrišćansko stanovništvo i tada se stanovništvo umnogostručilo jer su Grci iz raznih drugih krajeva bežali u Agiasos.

Tradicionalni zanati kao što su tkanje na razboju, vezenje goblena, pravljenje predmeta od gline i duborez su i dalje živi u ovom gradu. U Agiasosu postoji veliki broj prodavnica gde se ovakva roba može kupiti.

Erasos i Antisa

Erasos i Antisa su glavni gradovi istoimenih opština koje zauzimaju najveći deo planinske regije na Lezbosu. Pejzažima dominira goli teren koji je rezultat praistorijske vulkanske aktivnosti. Nekadašnja vulkanska aktivnost je ostavila i pepeo koji se danas transformisao u plodne obradive površine i pašnjake. Pored agrikulturniih površina u ovoj oblasti se nalaze i neke najznačajnije turističke destinacije kao što su Skala Erosos i Sigiri.

Oblast Evirietoula

Ova oblast obuhvata više sela ali najzanimljivije deo ove oblasti je Evirietoula reka koja navodnjava seoske njive i pašnjake. Ušće ove reke je u Dipi močvaru koja je dom mnogih vodozemaca, gmizavaca i insekata a takođe moguće videti i vidre u ovoj oblasti. Za sve ljubitelje prirode ovo je oblast koju ne bi trebalo da propuste da posete dok su na Lezbosu.

Therme

Therme oblast se nalazi na severu Mitelinia i čitava oblast je dobila ime po termalnim izvorima koji se ovde nalaze vekovima. Tokom turske vladavine ova oblast se nazivala Sarlitza, što na turskom znači („litza“) lekovita termalna voda („sari“) žute boje. Ova voda ostavlja tamnu žutu boju na kanalima kroz koje teče. U davna vremena u ovoj oblasti se obožavala boginja Artemida.

Kaloni

Kaloni grad koji se nalazi, bar geografski, u centru Lezbosa. Oko njega se nalaze stotine kilometara ravnice koje loklanih 6 reka obilno snabdeva sa vodom. Manje privatne bašte i vinogradi se obično snabdevaju podzemnim izvorima vode.

Skala Kaloni – Luka sa ribarskim brodićima | Creative Commons – image by Ronald Saunders / flickr.com

Mantamados

Mantamados, veliki grad na severoistoku ostrva sa tradicionalnom arhitekturom, živopisnim i kaldrmisanim uskim ulicama. Obrisi prošlosti svuda se vide u gradu uključujući i način proizvodnje nekih proizvoda. Jogurt, sveži sirevi kao i pečenje su nešto što je obavezno da se proba u poseti Mantamadosu. Centralni trg je mesto na kome se dešavaju svi zanimljivi događaji, gde je i Kulturni centar Polikentro. Zgrada kulturnog centra je nekada bila fabrika za proizvodnju maslinovog ulja izgrađena sredinom 20. veka.

Molivos

Nekada Mithimna, današnji Milvos, je grad na severozapadnom rtu ostrva. Arheološki podaci pokazuju da je ova oblast bila naseljena tokom bronzanog doba  sam grad je imao značajnu ulogu u antičkoj Grčkoj. Njegov arhitektonski stil govori o burnoj prošlosti a gradom dominira srednjevekovna država koja se pruža sve do mora. Današnji grad se pruža oko tvrđave i sve kuće su izgrađene od kamena i drveta a čitav grad je interesantan primer urbanog planiranja u gradovima. Mnoge palate u Molivosu potiču iz kasnog 18. veka jedna od njih je zdanje Gianakos koje bogato ukrašeno muralima.

Marina Molivos – Noć u marini Molivos | Creative Commons – image by Leena Saarinen / flickr.com

Petra

Petra regija na severozapadu ostrva ispod grada Milvos. U njoj ima nekoliko tradicionalnih naselja sa prelepim kamenim kućama. Čitava oblast je bogata maslinjacima, tekućom vodom i bujnom vegetacijom. Ovo je planinska ali primorska oblast sa odličnim peščanim plažama.

Plomari

Jedna od najvažnijih oblasti na Lezbosu, grad Plomari nalazi se na jugu ostrva. Istorija ovog grada je vrlo bogata a sredinom 19. veka Plomari je posle Mitelinia bio drugi industrijski i trgovački centar na ostrvu. Plomari, pomalo geografski izolovan, jer je na severu i istoku planinski teren uspeo, baš zbog te svoje izolovanosti, da zadrži dosta od svoje istorije.

Polihnitos

Grad na zapadu ostrva, odmah ispod Kalonos zaliva. Od najranijih dana u ovoj oblasti su kombinovane lepote prirode sa dinamičnim prisustvom ljudi. Turistički i poljoprivredno ovo je jedan od značajnijih gradova na Lezbosu.


Public domain – image, by Renaki / pixabay.com