Ostrvo Santorini – naseljena mesta i gradovi

Sela i gradovi na Santoriniju

Fira

Glavni grad Santorinija sa oko 2000 stanovnika nalazi se na 300 metara nadmorske visine, na ivici vulkana Kaldera. Već nekoliko godina u nazad Santorini se nalazi na top 10 ostrva na svetu. Fira je poznata po belim kućama s plavim vratima i prozorima, crkve na ostrvu ukrašene u sličnom stilu.
U Firi možete obići Arheološki muzej, a svi posetioci obavezno prošetaju ulicom iz koje se proža fantastičan pogled na Kalderu. Na toj su ulici smešteni mnogobrojni kafići i taverne i razne prodavnice. Firu je lepo posetiti u toku dana, ali isto tako i kasno popodne kad možete uživati u zalasku sunca. Noćni život grada vrlo je bogat, naročito u julu i avgustu.
U luku Fira pristaju i svi brodovi za krstarenje, a putnici iz luke do grada idu ili žičarom ili „lokalnim taksijem“, odnosno magarcima ili peške, imajete na umu da u jednom smeru ima 600 stepenica.

Oia

Nalazi se 11 kilometara severno od glavnog grada Fire, to je najlepše i najslikovitije ostrvo na Santoriniju. Pogled sa litice na vulkan (Polia i Nei Kameni) i malo ostrvo Thirasia je drugačiji nego bilo gde na ostrvu.
Najbliža plaža: Cape Columbus

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Imerovigli

Immerovigli je tradicionalno selo smešteno samo 2 kilometra od glavnog grada Fire. Imerovigli je, u suštini, produžetak Fire ali je selo smešteno na višoj litici.
Najbliža plaža: Paradise Beach

Firostefani

Takođe jedan od nastavaka glavnog grada Fire. To je jedno od tradicionalnih sela koja su smještena na litici.
Najbliža plaža: Paradise Beach

Perissa

Nalazi se 8 kilometra jugoistočno od glavnog grada Fire. Tradicionalno poljoprivredno selo sa opremom za proizvodnju i skladištenje vina. Kada se popnete na Mesa Gonia, možete posetiti crkvu Episkopi.
Najbliža plaža: Kamari

Megalochori

Nalazi se na zapadnoj strani ostrva blizu luke. Selo se nalazi na brežuljku okrenutom prema istoku. Centar sela karterišu vrlo uske ulice u prolazi.
Najbliža plaža: Vlichada

Akrotiri

Nalazi se na 8 kilometra južno od glavnog grada Fire. Akrotiri je selo smešteno pored poznate Red beach (Crvene plaže) i najvažnije arheološko nalazište na Santoriniju. Akrotiri je nekad bio deo Minojske civilizacije.
Najbliža plaža: Red Beach

Pyrgos

Nalazi se na 4,5 kilometra jugoistočno od glavnog grada Fire. Selo je izgrađeno na padini brežuljka. U podnožju brežuljka nalaze se taverne, trgovine koje prodaju strane novine i uobičajene trgovine koje prodaju proizvode interesantne turistima.
Najbliža plaža: Gialos

Messaria

Nalazi se na 4 kilometra jugoistočno od glavnog grada Fire. Nalazi se na glavnom polazištu za razgledavanje ostrva. Prilazeći selu sa nećete biti impresionirani jer je prvo što vidite nekoliko ružnih zgrada i novih kuća.
Najbliža plaža: Vlichada

Mesa i Exo Gonia

Nalazi se na 8 kilometra jugoistočno od glavnog grada Fire. Tradicionalno poljoprivredno selo sa opremom za proizvodnju i skladištenje vina. Kada se popnete na Mesa Gonia, možete posetiti crkvu Episkopi.
Najbliža plaža: Kamari

Finikia

To je šarmantno naselje smešteno pokraj poznatog sela Oia na Santoriniju. Selo je veoma malo i ima nekoliko hotela.
Najbliža plaža: Cape Columbus

Emporio

Prilazeći Emporiju sa zapadne strane možete vidjeti mnoštvo prekrasnih starih vetrenjača na proplanku. Staiciniran je na južnom delu ostrva.
Najbliža plaža: Perissa

Katarados

Nalatzi se na nekoliko kilometra južno od Fire. Glavna ulica je napunjena brojnim trgovinskim radnjama. Selo je opremljeno svime što je potrebno turistima a ima i mnogo hotela.
Najbliža plaža: Exo Gialos

Vothonas

Selo Vothonas je samo 6 kilometra udaljeno od Fire. Ono je jedno od najživopisnijih sela na Santoriniju a najbolja karakteristika sela Vothonas je ta što je slabo nastanjeno što znači da se ne treba bojati gužve. Možete biti sigurni da ćete uživati u miru i tišini.

Selo Vothonas je živi primer sela isklesanog u kamenu. Mnoge kuće su iskopane u kamenu a šetnja mestom će vam pružiti izvrstan uvid u umeće i kreativnost lokalnih majstora.
Ovo selo je arhitektonsko delo Santorinija. Brojne fasade su izrađene kao mala umetnička djela, sa stilskim ulaznim vratima i potpornim stupovima koji se savršeno uklapaju sa tradicionalnim kućama sa belim fasadama i krovovima.
Poseta ovom selu nije potpun ukoliko ne posetite crkvu Sv. Ane koja je najstarija crkva u selu a izgrađena je davne 1827. godine. Upadljive su drvene rezbarije u unutrašnjosti crkve na kojima su prikazane scene iz Starog zavjeta.
Ukoliko imate dovoljno energije, obavezno se popnite na vrh Panagia Trypa koji se nalazi na rubu visoke litice – nagrada je prekrasan pogled koji se odatle pruža.

Vourvoulos

Vourvoulos se nalazi u blizini grada Fire, na samo 2.5 kilometra udaljenosti. Selo je smešteno na idealnoj poziciji severne strane ostrva. Iako more nije u neposrednoj blizini turisti vole da dolaze u ovo selo zbog prekrasnih građevina tipičnih za celo ostrvo.
Selo je produžetak Thira Stefani ali je definitivno mnogo mirnije od svog bučnijeg suseda. Iz sela se pruža izvrstan pogled na ostrvo a plaža je idealna za sunčanje i opuštanje. Plaža je izolovana a crni pesak mekan. Možete posetiti i obližnju ribarsku luku u kojoj su privezani tradicionalni ribarski brodovi što daje dodatni šarm celom selu.
Na plaži se nalazi nekoliko taverni a hoteli pružaju skroman, nimalo luksuzan smještaj. Turisti često odsjedaju u ovom selu jer se u blizini nalaze arheološka nalazišta i selo Oia.


Creative Commons – image, by Guy Huntley / flickr.com