Krakov putovanje i zanimljivosti

Krakov je grad na samom jugu Poljske kroz koji protiče reka Visla. Nalazi se u istorijskoj regiji Malopoljska i njeno je središte. Krakov je bio i glavni grad Poljske sve do 1596. Danas, kao i tokom svoje istorije, ovaj grad predstavlja i predstavljao je akademski, kulturni, istorijski, administrativni i turistički centar regije, mada je svakako kulturna prestonica Poljske. Ovde se ukrštaju važni međunarodni putevi a naravno da ima i svoj aerodrom. Grad dnevno posećuje između 3 i 4 miliona turista!

Današnji grad nastao je u 7. veku a osnovan je na temeljima praistorijskog naselja iz kamenog doba. Istorijsko jezgro grada uvršteno je u svetsku kulturnu baštinu, odnosno pod zaštitom je UNESCO-a. Ovde je osnovan univerzitet davne 1364. godine i predstavlja drugi najstariji univerzitet u Srednjoj Evropi posle univerziteta u Pragu. U 14. veku osnovana je unija Litvanije i Poljske i Krakov je posebno tada privlačio mnoge zanatlije i trgovce a počela je cvetati i nauka i umetnost.
Krakov je tokom svoje istorije više puta napadan i uništavan ali je najveće ljudske i materijalne gubitke pretrpeo za vreme nemačke okupacije.

Krakov tuističke atrakcije

Grad Krakov poznat je kao grad legendi. U tom smislu je zanimljivi brdo Vavel na kojem je inače i osnovano praistorijsko naselje. Naime, na brdu se nalazi istoimeni dvorac, dve katedrale – Svetog Vaclava i Svetog Stanislava Biskupa. Zigmuntova kula sa čak pet zvona nalazi se na vrhu brda i prema legendi, svaka devojka koja dodirne klatno zvona imaće sreće u ljubavi i udaće se. Tu je i zmajeva pećina i statua zmaja. One se nalaze na zapadnoj strani brda. Legenda kaže da je zmaj proždirao devojke, tako da je kralj obećao da će dati ruku svoje kćeri onome ko ubije zmaja. Zmaj je ubijen a lukavog plana se dosetio jedan seljak koji je jagnjeću kožu natopio sumporom i ostavio pred zmajevom jazbinom. Zmaj je naravno kožu pojeo a zatim je pio vodu iz Visle sve dok mu stomak nije pukao. Pomenuta statua zmaja je simbol grada.

Aušvic - Nacistički logor
Aušvic – Nacistički logor | Creative Commons – image by iamanilozturk / pixabay.com

Još jedna zanimljivost je Aušvic – najozloglašeniji logor gde je tokom Drugog svetkog rata pobijeno preko milion Jevreja, oko 80 hiljada Poljaka i oko 20 hiljada Roma. Logor se nalazi 50 km od Krakova i pod zaštitom je UNESCO-a. Ovaj logor svakako treba posetiti ako se već nađete u Krakovu jer se ne sme zaboraviti zločin. Ipak ukoliko ste previše osetljivi, možda da ga ipak zaobiđete.

Rudniki soli u Krakovu
Rudniki soli u Krakovu | Creative Commons – image by Alexander Johmann / flickr.com

Nasuprot Aušvicu koji izaziva veliku tugu, prepopučujemo posetu i rudniku soli Vjelička koji je na svega 40 min od Krakova. Ova turistička atrakcija će vas potpuno oduševiti! Ovde se so eksploatisala još u 1. veku nove ere a do 12. veka su se eksploatisale značajne količine soli. Ono zbog čega je rudnik prava turistička atrakcija jesu njegove dvorane. Naime kako su rudari živeli dalje od rudnika a puno vremena su provodili u njemu, sami su odlučili da katoličke mise održavaju u samom rudniku. Na taj način su upravo rudari započeli izgradnju kapela a onda su malo po malo počeli i da ih ukrašavaju. U stenama soli su klesali brojne skulpture i ornamentiku. Danas u rudniku postoji dvorana gde se održavaju koncerti, zatim kafići i restoran, a moguće je organizovati i venčanje. Na dubini od 200 m nalazi se najveća podzemna crkva na svetu a to je crkva Svete Kinge koja je zaštitnica rudara. Rudnik se posećuje isključivo u pratnji vodiča i moraju se pratiti uputstva kako bi svi bili bezbedni. Prvi nivo koji turisti posećuju nalazi se na 64 m dubine i moguće je ići dalje sve do 135 m unutar zemlje. Ovde se nalazi i muzej rudarstva koji je najstariji na svetu. Kako vazduh pun soli pogoduje osobama koji imaju problema sa respiratornim organima, na dubini od 210 m je napravljen sanatorijum za njih. Temperatura u rudniku je konstantna i iznosi 15ºC tokom cele godine, tako da ukoliko ga posećujete u toku leta, pripremite topliju garderobu.

Pored pomenutih atrakcija, u samom gradu možete posetiti i Jevrejsku četvrt u okviru koje je Plac Novi – trg poznat po noćnom životu. Takođe ne bi trebalo zaobići ni Czartoryski muzej koji ima najbogatiju kolekciju umetničkih dela u Poljskoj. Imajte na umu da ovaj i većina drugih muzeja ne radi ponedeljkom. Nezaobilazna je i crkva Svete Marije na Glavnom trgu. Oltar u crkvi je jedinstven jer je ikonostas najveći u gotskom stilu u celom svetu. Rezbaren je u drvetu a figure su pozlaćene i realistične. Prikazane su scene iz života Device Marije a na sredini dominira prikaz smrti Bogorodice okružene sa 12 apostola.

Mini na ulicama u Krakovu
Mini na ulicama u Krakovu | Creative Commons – image by Alexander waldomiguez / pixabay.com

Treba pomenuti i da je Papa Jovan Pavle II rođen na svega 50 km od Krakova tako da postoji turistička tura na kojoj se obilaze mesta koja su bila značajna u njegovom životu.
Krakov je svakako sve popularnija destinacija kod naših turista tako da brojne agencije organizuju posetu ovom prelepom gradu. Jedino što možda treba da razmotrite je vreme posete. Naime zime znaju da budu dosta hladne, kada se temperatura vazduha spušta i do -20ºC. Grad je izuzetno atraktivan, tako da mnogima čak ni tolika hladnoća ne smeta. U svakom slučaju turisti iz Srbije najčeće putuju u Krakov tokom proleća i rane jeseni.


Creative Commons – image, by FotoCavallo / en.wikipedia.org