Peloponez – naseljena i značjna mesta

Tolo – pravi turistički grad

Tolo je dosta popularno letovalište sa dugom peščanom plažom i čistim plavim morem. Turisti ga mnogo vole naročito jer je blizu  Nafplia a dosta je pristupačniji smeštaj, Takođe, ovde ima dosta turističkih objekata koji su sagrađeni tako da odgovaraju onim turistima koji dolaze na more. Nafplio je ipak grad. U njemu ima dosta hotela i stanova koji se iznajmljuju turistima, ali nema toliko apartmana i privatnih vila kao u Tolu. Plaža u Tolu jeste dugačka, ali je u mnogim delovima nešto uža. Ipak ima dovoljno prostora za uživanje.
Samo mesto nije preterano veliko, ima dosta radnjica sa suvenirima i svim stvarima koje su vam neophodne na letovanju. Takođe ima dosta taverni, kafea i restorana koje poseti hiljade turista tokom sezone.

Monemvasija

Sama reč Monemvasija bi se mogla prevesti kao jedan ulaz i do ovog mesta doslovno i postoji samo jedan kopneni prilaz koji je danas proširen mostom. Zapravo ovo stenovito ostrvo od kopna je odvojeno u zemljotresu 375. god. n. e. U praistorijsko kritsko doba, Monemvasija ili iMonemvasia bila je lučka stanica Kralja Minoja. Često je služila i kao izbeglište za stanovnike sa kopna u vreme mnogih invazija kao i kada su bežali od pirata. Kasnije ovde je osnovan vizantijski grad, kada su napravljene zidine oko donjeg grada, koje i danas stoje. Tada je izgrađen i zamak na vrhu, iznad donjeg grada. Zatim je pala u ruke Venecije, kasnije Turske, da bi konačno postala ponovo u vlasti Grčke 1821. kada se i ostatak države oslobodio turske vladavine. Monemvasija je zaista čarobna. Naselje je bukvalno smešteno ispod stene. Postoje mnoge crkve iz vizantijskog perioda u kojima su sačuvane freske i stari ikonostasi. Takođe, postoji muzej koji se nalazi u okviru džamije. Mesto je tokom letnje sezone preplavljeno turistima, kako domaćim, tako i stranim. Nalazi se na jugo-istočnoj strani Peloponeza i pripada prefekturi Lakonija.

Kopaonik apartman izdavanje

Kalamata

Prostor na kome se nalazi Kalamata bio je naseljen još u srednjem veku. Istorija današnje Kalamate počinje od ranog 13. veka kada je izgrađen zamak koji je odbranio grad od mnogih kasnijih napada. Ipak, nije bilo moguće odbraniti grad od svih napada, tako da su se okupatori smenjivali. Kalamata je delila sudbinu ostatka Peloponeza, tako da su njome vladali Franci, Vizantijci, Turci, zatim kratko Venecijanci i ponovo Turci. Od Turske se oslobađa 1821. godine. Događaji iz te godine se i danas slave 23. mata svake godine, a u maju je festival cveća sa brojnim predstavama u samom zamku.
Danas grad Kalamata ima bogat kulturni život uključujući Internacionalni festival igre koji se održava svake godine od 17. jula do 8. avgusta. U Kalamati se takođe nalazi velika biblioteka, narodni muzej, arheološki muzej, kulturni centar, mala vizantijska crkva i nekoliko crkava iz kasnijeg perioda.

Kalo Nero

Kalo Nero je malo turističko mesto na zapadnoj obali Peloponeza, sa nekoliko hotela i privatnih apartmana. Ima peščanu plažu koja je uređena.

Kiparisija

Kiparisija ili Kyparissia je mesto koje se nalazi na zapadnoj obali Peloponeza, idući na jug, odmah posle Kalo Nera. Antička Kiparisija je postojala i nju je Homer pominjao. U ranim godinama svog postojanja je bila spartanska kolonija koju je anektirala Mesina u 4. veku. Kasnije je delila istorijsku sudbinu ostatka Peloponeza. U Kiparisiju su strani turisti počeli da dolaze tek pre 2 do 3 godine – barem tako lokalci kažu. Ovo nije mesto gde ćete moći da kupite suvenire na primer, osim nekoliko magneta, ali je mesto sa lepom peščanom plažom. Na plaži ćete sigurno uživati u prelepom zalasku sunca.

Metoni

Metoni ili Methoni najverovatnije je najpoznatiji po impresivnom zamku iz doba Venecije. Odmah da napomenemo da je zamak za posete otvoren do 15 h tako da ukoliko želite da ga vidite, imajte to u vidu. Ovaj grad u antičko doba Homer pominje kao Pedasos a pesnici tvrde da je ovo bio jedan od 7 gradova koje je Agamemnon dao Ahilu. Zamak koji su izgradili Venecijanci je u izuzetno dobrom stanju i jedan je od najočuvanijih srednjevekovnih građevina Evrope. Samo mesto Metoni je malo ali ima lepu peščanu plažu.