Peloponez – najlepše plaže

Simos plaža

Po našem mišljenju najlepša plaža na Peloponezu je Simos plaža. Nalazi se na malom ostrvu Elafonisos koje je na krajnjem jugu Peloponeza i pripada prefekturi Lakonija. Udaljeno je svega 5 min trajektom. Plaža Simos nalazi se na jugu ovog malog ostrva. Izuzetno podseća na Elafonisi plažu na Kritu. Ovde more kao da je presečeno peščanim sprudom koji je napravio dva zaliva, odnosno dve plaže. Između ove dve plaže su prelepe dine. Prizor je neverovatan i to je mesto koje jednostavno morate posetiti ako se nađete u blizini. Jedina mana je put koji vodi do mesta od kog kreće trajekt ka Elafonisosu, ali definitivno vredi da ga pređete do ove plaže.

Plaža Voidokilija

Voidokilija je plaža koja je verovatno unapred poznata svima koji se upute na Peloponez radi letovanja. Nalazi se na zapadnoj strani Peloponeza, dakle u pitanju je Jonsko more. Plaža je u obliku grčkog slova Ω tako da je stenama zaštićena od talasa otvorenog mora. Plaža je peščana i iznad nje se nalazi Nestorova pećina. S obzirom na to da je ovo možda najslikanija plaža na Peloponezu, sigurno ćete očekivati puno. Međutim, malo ćete se razočarati kada dođete na nju jer najpre nigde ne piše da je to ta plaža pa nećete biti sigurni da ste je pronašli. Druga stvar je to da nije uređena. Ipak, ostanite na plaži jer bez obzira na prvi utisak, plaža je lepa kako za parove, tako i za malu decu. Voda je kristalno čista a pesak fin. Voda je topla u zavetrinskim stranama iza stena, a ako krenete ka otvorenom moru, budite oprezni jer su malo jače morske struje. Pročitajte više…

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg
Plaža Voidokilia - Plaža u obliku slova omega
Plaža Voidokilia – Plaža u obliku slova omega

Plaža Valtaki

Ova super plaža se nalazi kod gradića Gitio (Gytheio) na istočnoj strani poluostrva Mani. Ovo je jedna od lepših plaža na Peloponezu i njena glavna karakteristika je nasukana olupina broda “Dimitrios”. Plaža je peščana i nije uređena, ima puno mesta gde možete da postavite svoj suncobran ili šator. U blizini se nalazi i veliki parking tako da je lako pristupačna. More je plitko, plaža je peščana pa je zato pogodna za porodice sa decom (ako nema talasa). Valtaki plaža je jedna od plaža gde kornjače (Caretta Caretta) legu jaja.

Plaža Valtaki
Plaža Valtaki – Olupina broda Dimitrios | Creative Commons – image by stefg74 / flickr.com

Plaža Milokopi

Ova super plaža nalazi se na samom ulasku u Peloponez u Korintskom zalivu 30tak kilometara severno od Korinta. Plaža po svom obliku podseća na daleko čuveniju plažu Voidokilija, grčko slovo omega (Ω). Plaža je jednim sprudom podeljena na dve plaže Mali Milokopi (peščana plaža) i Veliki Milokopi (stenovita plaža). Poslednjih par kilometra prilaza je makadamski put i ljudi koji posebno vode računa o svojim kolima, a nisu u pitanju offroad vozila, parkiraju kola pre plaže. Plaža, bar peščani deo, je OK i za decu jer voda čista i plitka a ima i prirodne hladovine. Plaža je vrlo popularna kod ronioca.

Plaža Milokopi – Super plaža u obliku slova omega | Creative Commons – image by DeepBlueDiving.gr / flickr.com

 

Plaza Milokopi
Plaza Milokopi – © www.going-greece.com

Plaža Vati (poluostrvo Mani)

Ovaj zaliv i plažu mnogi opisuju kao magično, izolovano i nadasve lepo mesto. Plaža se nalazi na krajnjem jugu poluostrva Mani na Rtu Matapan. Ovaj rt je najpoznatiji po bitki iz II Svetskog rata između Engleza i Italijana. Plaža Vati je prelepa šljunkovita plaža totalno ne uređena sa vrlo teškim pristupom (potrebno je da pešačite nekih 500 metara iz obližnjeg sela). Trud se svakako isplati, no ne zaboravite da poneste vodu, suncobran i ostale potrebštine jer u okolini nema ničega

Plaža Kakovatos

Ovo je jedna od standardno lepih i uređenih plaža. Nalazi se na zapadu Peloponeza, na otvorenom moru, na sredini puta između Kiparisije i Pirgosa. Ovo je velika i uređena plaža sa dobrim pristupom, takođe oko nje ima dosta parkinga i više pristupa. U centralnom delu se nalaze taverne i bech barovi dok na bočnim delovima ima više prostora za one koje vole da postave svoj suncobran.

Plaža Kakovatos – Velika peščana plaža | Creative Commons – image by Jimzoun / el.wikipedia.org

Plaža Vlychada

Ovo još jedna od skrivenih plaža u uvalicima Peloponeza. Verovatno je jedna od najlepših plaža na Peloponezu. Ovo je prava plaža za ljude koje vole kampovanje, mir, tišinu i kristalno čisto more. Na plaži sada već postoji bar i neka infrastruktura ali ipak ponesite osnovne potrebštine. Plaža se nalazi severno od Monemvasije. Potražite selo Richea i nastavite krivudavim putem još 8km. Put nije ni malo lak ali vredi. Na tom putu od sela nalazi se i manja plaža Damos pa možete i nju da posetite.