Pet stvari bez kojih nijedan avanturista ne kreće na letovanje

Avanturistički duh je nešto što mnoge ljude širom planete pokreće i inspiriše da svoj život obogate fenomenalnim i nezaboravnim doživljajima na raznim putovanjima. Smisao svega je “osetiti se živim”, videti i iskusiti neke od najboljih mesta o kojima će dugo prepričavati svima.

Oni koji su zavisni od adrenalina i koji ne mogu da zamisle svoj život bez zanimljivih putovanja već dugi niz godina unapred prave planove, od kojih je neophodna oprema za put jedna od najbitnijih stavki na spisku.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Ukoliko ste se pitali šta je sve važno da jedan avanturista ponese na svoje letovanje, izdvojili smo pet najbitnijih stvari koje svaki avanturista mora da ima na umu pre polaska na put.

#1 Adekvatna garderoba za sve vremenske uslove

Jedna od najbitnijih stvari, kada je planiranje puta u pitanju, jeste adekvatna garderoba za sve vremenske uslove. Iako je leto najtoplije godišnje doba kada se kupuju i nose različiti modeli kupaćih kostima zbog visokih temperatura, veoma je važno da se isplanira i garderoba za malo drugačije uslove.

Naime, avanturisti prosto obožavaju da istražuju, bilo danju po najvećoj vrelini ili usred noći kada su temperature često znatno niže u nekim mestima. Ukoliko žele da planinare na vrh planine ili da iskuse sve lepote divljih šuma u okolini, od velikog je značaja u kakvoj će garderobi ići.

Veoma je važno da imaju odgovarajuće cipele za planinarenje,, kvalitetnu kabanicu ukoliko dođe do velikih oluja, presvlaku koja je vrlo važna jer se prilikom planinarenja i kampovanja brzo prlja i kvasi garderoba i ukoliko nemate dodatno čist veš, čarape, trenerku, rizikujete da se razbolite.

#2 Neophodne stvari za boravak u divljini

Osim adekvatne garderobe koja će vas štititi od eventualnog nevremena, vetra i slično, prilikom kampovanja ovo su sve neophodne stvari: baterijska lampa koja će im biti od velikog značaja ukoliko će da prenoće u prirodi,  nož koji će biti ključna stvar za bezbednost i pomoć za sečenje svakakvih neophodnih stvari.

Kompas je takođe preporučljiva stvar, jer će vam biti glavna navigacija ukoliko vam se isprazni baterija telefona. Kvalitetan šator za spavanje koji se lako pakuje i postavlja je idealna stvar ukoliko planirate da noćite u divljini. Dodatni pokrivači su veoma poželjni, jer noćne temperature u planinama i šumama mogu da budu znatno niže od dnevnih.

Dvogled ili durbin je veoma korisna sprava koja vam može veoma koristiti da bolje sagledate svoju okolinu, pogotovo ako tražite idealno mesto za postavljanje šatora. Osim toga, predivan doživljaj pogleda sa vrha planine će upotpuniti korišćenje dvogleda.

#3 Set za prvu pomoć je od suštinskog značaja

Avanturisti, u potrazi za predivnim predelima i onim fenomenalnim, nezaboravnim osećajem u stomaku koji opisuju kao adrenalin, veoma često se izlažu izuzetno opasnim situacijama. Čak i u banalnim situacijama, kada ne idete u divljinu, na napuštena mesta ili opasne puteve, nikada ne znate šta sve može da vas snađe.

Iz tog razloga je vrlo važno da se na letovanje uvek ponese set za prvu pomoć koji će da sadrži svu neophodnu opremu koja, u neželjenim, najgorim situacijama bukvalno može da vam spasi život.

Mnogi proizvođači u poslednje vreme prave setove za prvu pomoć koji su veoma praktični za put i koji sadrže sve neophodne stvari kao što su: makaze, zavoji, flasteri, maske za veštačko disanje, itd.

#4 Kvalitetan ranac za planinarenje je ključna stavka

Odličan, kvalitetan ranac za planinarenje je ključna stavka jer će te u njega spakovati sve neophodne stvari za avanturistički izlet. Poželjno je da ranac bude vodootporan, fleksibilan i izdržljiv kako bi na pravi način zaštitio sve stvari koje nosite sa sobom.

Ukoliko idete na neku planinu ili u šumu, gde je gotovo sigurno da nećete naići na bilo kakve ugostiteljske objekte, nikako nemojte da zaboravite da u vaš ranac spakujete hranu i vodu, jer put može da bude veoma iscrpljujuć, a očekivano vreme povratka često može da se prolongira iz raznih razloga.

Pored hrane i vode, obavezno ponesite i sredstvo za dezinfekciju i vlažne maramice koje će vas štiti od raznih bakterija i bolesti.

stoj na rukama na planini
stoj na rukama na planini

#5 Lične dokumente i novac je poželjno nositi sa sobom

Pored svih neophodnih stvari sa ovog spiska, možda i najvažnije od svega jesu lični dokumenti i novac koji će vam eventualno zatrebati ukoliko idete u neka druga naseljena mesta ili vam hitno treba nešto da nabavite usput.

 Dokumenta je uvek važno da imate kod sebe, kao što je važeći pasoš, pogotovo u  inostranstvu kada će vam upravo on biti ulaznica na mnoga neobična mesta ili eventualne odlaske u druge bliže države.

Avanturistička idila podrazumeva najbolje raspoloženje

Iako ćete se možda opremiti za vašu letnju avanturu na najbolji mogući način, ne zaboravite da vam sve to pada u vodu ukoliko ne budete sa sobom imali ono najosnovnije, a to je dobro raspoloženje.

 Pravi avanturisti su kao deca, večiti optimisti koji se raduju malim stvarima i onim doživljajima koji ostavljaju bez daha svojom prirodnom, autentičnom lepotom. Na vama je da uživate u svim čarima koje su pred vama i da doživite nešto nezaboravno i jedinstveno.

Srećan put!