Prag Nova godina – šta obići i videti [slike]

Nova godina i novogodišnji praznici se približavaju, ostalo je još samo par meseca do Nove godine. Sada je period kada se turističke agencije utrkuju sa popustima i sa što povoljnijim ponudama, bilo u ceni ili drugim uslovima. Stoga je ovo i idelan trenutak da se i vi uključite i probata da pronadjete vama najpovoljnije uslove za novogodišnje putovanje.

Prag je zbog svoje blizine i lepote idealna destinacija da dočekate Novu godinu. Nema te osobe koju Prag sa nečim nije oduševio i većina njih se vraća kući prepuna lepih utisaka i sećanja. Jedini problem sa kojim se turisti sreću jesu drugi turisti. Gužve znaju da budu poprilične do neizdržive stoga je dobro da na vreme razmislite o nekim bitnim stvarima. Kao na primer: Kako stići do Praga, avionom, autobusom ili sopstvenim prevozom? Smeštaj u Pragu, nije na odmet da na vreme potražite smeštaj jer i hoteli daju popuste u ovo vreme. Šta posetiti i videti u Pragu?

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Put od Beograda do Praga je dug oko 900 km i skoro čitav je na auto putu. Cena putnih taksi iznosi oko 30 evra. Vreme za koje se stiže naravno zavisi od gužve i od toga kako vozite ali bi trebalo da se stigne za oko 10 h. Ako se odlučite da putujete autobusom u Prag, polasci su obično oko 20:00 časova i u Prag se stiže u ranim jutarnjim satima (putovanje autobusom je svakako najeftinija varijanta). Ako se odlučite da putujete avionom u Prag, cena karte varira ali se vrti oko 120 evra.

Prag šta obići i videti

Karlov most je verovatno najpopularnija turistička atrakcija u Pragu. Ni jedan turista ne zaobilazi ovu atrakciju, pogled sa Karlovog mosta je savršen, a sem toga prelazak Vltave u poseti Pragu je neminovan, zašto to ne učiniti preko Karlovog mosta? Most je izgrađen 1357. ima 16 lukova, ukrašen je sa 30 baroknih statua i dugačak je nešto preko 500 metara.

Astronomski sat nalazi se u starom delu Praga. Na satu je prikazano 12 znakova zodijaka i ljudi se često okupljaju ispred njega da bi posmatrali “Povorku dvanaest apostola”.

Venecija Praga, u blizini Karlovog mosta nalazi se Kampa ostrva. Čim ga nazaivaju Venecijom Praga romantika je zagarantovana. Na njemu se nalazi i muzej i galerija moderne umetnosti.

Carska palata ili Praški dvorac je jedno od najstarijih turističkih atrakcija u Pragu. Prvobitno je bio izgrađen još u 9. veku da bi u 14. i 15. veku dobio svoj konačan izgled. U 14. veku je rekonstruisan od strane Karla Velikog a u 15-om, posle požara, je sagrađen čuveni Vladislavov dvor.

Kuća koja igra, je novija zgrada koja podseća na par koji igra. Ova zgrada izaziva puno polemika jer se ne uklapa u tradicionalni ambijent Praga ali je svakako vredi videti.

Katedrala svetog Vida je jedna od najzanimljivijih katedrala u evropi. Ako imate oko za umetničke stilove, primeti ćete da na njoj dominira gotski stil ali da je prožet za renesansnim, baroknim stilom.

Probajte različita češka piva ali ne propustite X-Beer 33 koje se proizvodi preko pola milenijuma. X-Beer 33 je tamno pivo sa 11,8% alkohola što ga čini najjačim pivom u Češkoj.

Muzej komunizma, za vreme komunizma u Češkoj je stradalo oko 200 000 Čeha i ovaj muzej je usvari memorial poginulima za vreme komunističke vladavine.

Starogradski trg, nalazi se na desnoj strani Vltave na oko 1km od Karlovog mosta. Idelano je mesto za popiti kafu, ili pivo :), posle šetnje praškim ulicama.

Kuća “U Minuty” je sada renesansna građevina ali je prvobitno bila izgrađena u gotskom stilu. Kuća je napravljena u 15. veku ali je današnji izgled dobila u 16.veku, naravno renovirana i restaurirana  je u međuvremenu. Zanimljivo je da je poznati pisac Franc Kafka živeo u ovoj kući od 1889 do 1896 godine.