Barselona – mediteranski biser

Barselona je drugi grad po brojnosti stanovništva u Španiji, odmah iza glavnog grada – Madrida. Reke turista nikada ne prestaju da se ulivaju u ovaj neverovatan grad. Bilo da tražite mesto gde ćete se opustiti u nekom od brojnih parkova u gradu ili na plaži, ili želite da odete u neki klub i da se provedete, ili da samo uživate u hrani i piću, jedan produženi vikend u Barseloni će vas  sasvim zadovoljiti. Ovakav način posete ovom mediteranskom biseru obavezno uključuje i doživljaj bogate kulture i istorije. Gotovo da nema čoveka da nije čuo za Gaudijevu Sagrada Familia, a tu su i Pikasov muzej, park Guelj, Las Ramblas, gotski kvart, Luka olimpijade,… U Barseloni su 1992. godine održane letnje olompijske igre, kada su na otvaranju Monserrat Caballe i Freddie Mercury otpevali čuvenu Barselonu. Stari deo Brselone se naziva La Ribera, a brojna Gaudijeva dela se nalaze u delu Eixaple.

Šta da vidite i posetite u Braseloni

Kopaonik apartman izdavanje

Prevoz u Barseloni

Metro i gradski autobusi

Metro u Barseloni je klimatizovan i čist, tako da je vožnja udobna. Naročito je pogodan za transport ukoliko se u Barseloni nađete u toku leta, jer može biti prilično vruće za šetnju po gradu. Kada su u pitanju cene karata, jedna karta košta 2,15€*.
Međutim, ukoliko planirate da se vozite više od 5 puta, mnogo je isplativije kupiti kartu T10. Karta T10 košta 9,95€* i važi za 10 vožnji. To znači da sa ovom kartom štedite 11,55€ i dodatni benefit je to da se ne opterećujete kupovinom karte pred svaku vožnju. Ona važi za prvu zonu, kako za metro, tako i za gradske autobuse. Jedino ne važi za autobuse koji voze do aerodroma. U prvoj zoni su upravo sve glavne atrakcije, tako da vam je za neki kraći boravak dovoljna upravo ova karta. Jedna vožnja traje 1h i 15min, tako da ako otkucate ovu kartu npr. u metrou pa izađete pre isteka ovog vremena, možete vožnju nastaviti u autobusu, sve dok ne istekne 1h i 15min. Nakon toga, morate ponovo otkucati kartu i samim tim započeti drugu vožnju.
*Navedene cene važe do kraja 2015. godine i koriguju se svake godine u januaru.
Druga vrsta karte je Barcelona Card, koja daje mnogo više mogućnosti. Sa ovom kartom se možete neograničeno voziti i sa njom ostvarujete popuste na brojne ulaznice za muzeje, galerije, zatim 10% popusta u brojnim restoranima, radnjama sa suvenirima, 20% popusta na određene koncerte i predstave i još mnogo drugih popusta. Kada kupite ovu kartu, dobijate i flajere sa objašnjenjem o korišćenju, gde i kako možete iskoristiti popuste, kao i mape za lakše snalaženje po gradu. Barcelona Card važi 2 do 5 dana, u zavisnosti koliko dugo ostajete u Barseloni, birate koliko vama odgovara. Samim tim se razlikuje i cena karte.
Karte možete kupiti na aerodromu, na ulasku u metro, ili u turističkim info centrima, kojih ima svuda po gradu.
Za više informacija o prevozu u Barseloni, posetite link www.tmb.cat.

Taxi

Vožnja taksijem je takođe opcija za obilazak Barselone. Taksiji su žuto – crne boje. Na krovu je lampica, koja ako svetli zelenom bojom, znači da je taksi slobodan za vožnju. Kada je cena u pitanju, 15min vožnje košta oko 10€. Ukoliko imate prtljag, to može biti dodatno naplaćeno.
Brojevi telefona taksija u Barseloni:
Tel: +34 93 225 0000
Tel: +34 93 433 1020
Tel: +34 93 357 7755
Tel: +34 93 300 2314
Tel: +34 93 300 1100
Tel: +34 93 303 3033
Tel: +34 93 284 8888
Tel: +34 93 330 0300
Tel: +34 93 339 9262

Šetnja

Šetnja može biti jako zanimljiv način da istražite Barselonu. Centar grada, gde su glavne atrakcije, nije toliko veliki koliko možda mislite da je. Metro jeste odličan način da dođete do mesta gde želite, i čekaćete ka do 5min, ali, ukoliko prošetate o tog mesta, sigurno ćete se oduševiti arhitekturom i spoznati duh Barselone. Možda i proćaskati sa meštanima i doživeti nova iskustva. Uzmite mapu grada i krenite u šetnju. Iznenadićete se koliko se brzo stiže od jedne atrakcije do druge.

Kupovina/Shopping u Barseloni

Najbolji delovi za šhoping u centru su Passeig de Gracia, uključujući i Bulevard Rosa, ulice Barri Gotic kao što su Carrer de la Portaferrissa, Carrer de la Boqueria, Carrer del Call, Carrer de la Libreteria i Carrer de Ferran, kao i oko Placa de Sant Josep Oriol. Velike rasprodaje kreću od druge nedelje januara do kraja februara i tokom jula i avgusta. Radnje su otvorene 9 – 19:30h, ali se radi dvokratno, sa pauzom 14 – 16:30h. Nedeljom ne rade.
Tržni centri koje možete posetiti su Barcelona Glories, koji se nalazi u Diagonal 208, Metro Glories, Bulevard Rosa, koji se nalazi u Paseo de Gracia 55, Metro Passeig de Gracia i La Maquinista, koji je najveći i najnoviji.

Mapa Barselone


Creative Commons – image, by Moyan Brenn / flickr.com