Pravoslavni Božić, Srbija 2021 – neradni dani

Vreme intenzivnih i učestalih praznika se bliži i sve češće se pitamo kog dana pada pavoslavni Božić 2021. godine? Božić je jedan od najvećih i najznačajnih hrišćaniskih praznika i proslavlja se sa istim žarom kako kod pravoslavnih tako i kod vernika katoličke veroispovesti. Osnovna razlika kod pravoslavaca i katolika je datum. Ta razlika je nastala iz čisto svetovnih razloga jer katolici koriste gregorijanski kalendar dok pravoslavni vernici koriste julijanski kalendar. Datum ovog praznika je nepromenljiv ali nije zgoreg znati na koji dan pada Božić 2021. godine. Ovo je naročito zanimljivo za ljude iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i druge bivše republike bivše Jugoslavije jer smo mi nekako naučili da spajamo praznike i da tako sebi priređujemo mini odmore. Pa da vidimo kakav nam je raspored potencijalnih odmora za vreme Božića.

Pravoslavni Božić 2021. godine u Srbiji

Pravoslavni Božić 2021. godine se praznuje 7. januara u četvrtak. U nedelji pre Božića neradni su petak i subota (za one koje rade subotom) zbog Nove godine pa ne bi bilo loše da se povežu ovi praznici 🙂 Sa 4 dana odmora može da se dobije 10 povezanih neradnih dana!! 

Pronađite najpovoljniji smeštaj

Predlog za uzimanje odmora oko Božića 2021 godine

PonUtoSredaČetPetSubNed
28293031123
45678910

Narandžaste dane iz tabele bi trebalo da izdvojite od svog odmora.

Pravoslavni vs katolički Božić 2020/2021 godine

Iz perspektive nekoga ko slavi pravoslavni Božić malo mi je teško da se odlučim da li je katolički Božić 2020 ili 2021. godine 🙂 U svakom slučaju katolički Božić se slavi 25. decembra i pada u četvrtak.

Srećni praznici 😉


Creative Commons – image, by Joe Buckingham / flickr.com