Slava Djurdjevdan – običaji, slobodni dani

Slava Đurđevdan je jedna od rasprostranjenijih krsnih slava koja se slavi u Srbiji. Kao i svake godine slavi se 6. maja po novom, odnosno 23. aprila po starom kalendaru. Godine 2018 Đurđevdan pada u nedelju, što ljudima koji slave ne ide baš na ruku zbog slobodnog dana koji mogu da uzmu za krsnu slavu (kada verski praznik padne u nedelju).

Đurđevdan narodni običaji

Đurđevdan u našem narodu oduvek je bio vezan za početak lepog i kraj sumornog zimskog vremena. Stoga ne čudi da je glavni narodni običaj pletenje venaca od bilja rasprostranjen u skoro svim krajevima naše zemlje. Varijacija ovog običaja je da se prozori i vrata na kućama kao i kapije okite zelenim izdancima. Izdanci su personifikacija zdravlja i plodnosti i želja da se ove osobine prenesu na ukućane. Svi ovi i razni drugi običaji koji se praktikuju za Đurđevdan su ostaci pre hišćanskog perioda koji su se i dan danas zadržali. I to ne bi bilo čudno ali je malo u suprotnosti sa Svetim Đorđem i ubistvom aždaje (aždaja bi trebala da predstavlja pre-hrišćansku religiju).

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Sveti Đorđe ubija aždaju

Kada kažemo Đurđevdan svi pomisle na ikonu na kojoj je Sveti Đorđe kako ubija aždaju i svi koji slave ovu slavu imaju je negde u svom domu. Ali ko je bio Sveti Đorđe?

Đorđe je najverovatnije bio istorijska ličnost, živeo je za vreme cara Dioklicijana i bio u njegovoj službi. Rođen je u Kapadokiji ali je odrastao u Palestini. To doba je bilo pogubno za hrišćane a car Dioklicijan naredio je progon hrićana. Mladi Đorđe (hrišćanin) koji je bio u carevoj službi hrabro istupa pred cara u odbranu hrišćana kada počinje njegovo stradanje za hrišćansku veru. Tamnica, okovi i sve ono što znamo o stradanju hrišćana pratilo je mladića u narednim danima, ali je on ostao čvrst u svojoj veri. Snaga njegove vere bila je tolika da se čak careva žena Aleksandra preobratila u hrišćansku veru… Đorđe je posečen 303. godine nove ere i slava Đurđevdan se slavi u čast tog događaja.


Public domain – image, by Andrew W. Mellon Collection / sh.wikipedia.org