Neradni dani u februaru- Srbija, Dan državnosti – Sretenje 2024

Novogodišnji praznici samo što su se završili a mi već razmišljamo novim praznicima, tj o neradnim danima, koji nas očekuju u februaru 2024. godine. Dan državnosti i Sretenje su prvi naredni dani i praznici u 2024. godini koji možemo da očekujemo. U 2024. godini 15. i 16. februar se praznaju i to su četvrtak i petak. Što je priznaćete super jer vrlo lako možemo da povežemo dane i da dobijemo mini odmor.

Mogući neradni dani polovinom februara

Ako se odlučite da odvojite od odmora neke dane možete da dobijete solidan mini odmor na samom kraju zime. Snega će sigurno imati još na planinama pa se skijanje nameće kao logičan sled za ove praznike.

Kopaonik apartman izdavanje

Smeštaj na Kopaoniku – apartman Žuta dunja.

  • Ako uzmete 3 dana od odmora i iskoristite ih u sredu, četvrtak i petak oko praznika dobi ćete 9 neradnih dana. Za 3 dana dobijete 9 neradnih dana, nije loše 🙂

Dan državnosti Republike Srbije

Dan državnosti Republike Srbije nosi istorijski značaj duboko ukorenjen u našoj političkoj i kulturnoj prošlosti. Taj 15. februar obiluje ne samo jednim, već dva prelomna događaja koja su zauvek obeležila put Srbije.

U dalekoj 1804. godini, tadašnji plamen revolucije započeo je kao Prvi srpski ustanak. Taj dan označava početak naše borbe za slobodu od vekovnog turskog jarma, simbolizujući nadu i hrabrost u stvaranju slobodne i nezavisne nacije.

Nakon nešto više od tri decenije, 15. februar 1835. godine, u Kragujevcu je rođen Sretenjski ustav – prvi ustav Srbije. Inspirisan vrednostima Francuske revolucije, ovaj dokument je bio simbol demokratije i liberalnih ideja. Bio je jedan od najnaprednijih pravnih akata u Evropi svog vremena, oslobađajući nas feudalnog sistema i uvodeći temeljna prava i slobode za naše građane.

Ta dva ključna događaja, udružena simbolika hrabrosti, slobode i napretka, čine 15. februar izuzetno značajnim datumom za Srbiju. On nas podseća na naše korene borbe za slobodu i na putu smo da očuvamo taj duh borbe za pravdu, napredak i nacionalnu suverenost.

Sretenje

Sretenje – ime koje nosi duboko versko značenje i isprepletano je s folklornim predanjima. Ovo je praznik koji crpi korene iz hrišćanske tradicije, ali i iz narodnog verovanja. U srcu naroda krije se verovanje da je Sretenje početak kraja zime, gde oblačan dan na ovaj praznik donosi obećanje lepšeg završetka zimske sezone. Suprotno tome, sunčan i vedar dan može nagovestiti oblačniji i kišovit kraj zime. Da li će se ova tradicija obistiniti, ostaje da vidimo…

Po hrišćanskom verovanju, Sretenje označava 40. dan od rođenja Isusa Hrista. Legenda kaže da je tog dana Bogorodica s malenim Isusom posetila hram, gde ih je dočekao starac Simeon. U Isusu je starac prepoznao Spasitelja, a ovaj sastanak je u hrišćanskoj tradiciji poznat kao “Sretenje Gospodnje”.

Ovaj praznik obuhvata bogatstvo simboličnih značenja i prenosi duh tradicije i vere kroz vekove. Sretenje nosi obećanje novog početka i simbolizuje prelazak iz jednog vremenskog ciklusa u drugi, bilo da je to zimska sezona ili duhovno preobraženje.

Pa da rezimiramo, neradni dani u februaru 2024. godine su:

  • subota
  • nedelja
  • ponedeljak (potencijalni dan od odmora)
  • utorak (potencijalni dan od odmora)
  • sreda (potencijalni dan od odmora)
  • četvrtak – 15. februar – Dan državnosti / Sretenje
  • peak – 16. februar – Dan državnosti / Sretenje
  • subota
  • nedelja

image, is created from: Creative Commons – freestock.ca

PD – Dragana Samardžić / en.wikipedia.org

PD – Shakko / en.wikipedia.org