Memorijalna soba Milunke Savić

Memorijalna soba Milunke Savić otvorena je 2020. godine u Jošaničkoj Banji. Spomen soba je deo memorijalnog kompleksa koji je podignut 1995. godine u okviru koga se nalazi spomenik Milunki Savić u prirodnoj veličini. Multimedijalna postavka sačinjena je iz nekoliko segmenata. Centralno mesto izložbe zauzima interaktivni mozaik koji čine brojne Milunkine fotografije koje iza sebe kriju autentične filmove iz Velikog rata. Filmove putem tablet računara pokreće specijalno kreirana aplikacija. Drugi segment su dva, improvizovana, vojna rova – srpski i austrougarski koji prikazuju uslove u kojima je Milunka ratovala. Posetioci ovde mogu da vide vojnike, vojne uniforme, zastave, oružje. Treći deo postavke predstavlјa izložba predmeta iz perioda Prvog svetskog rata, fotografija, dokumenata i naslovnica francuskog dnevnog lista Le Petit Journal. U okviru izložbe postoji video vodič na znakovnom jeziku za osobe sa oštećenim sluhom.

U okviru Memorijalnog kompleksa postavlјene su i dve spomen ploče sa imenima učesnika Balkanskih i Velikog rata iz rodnog kraja Milunke Savić (iz mesnih zajednica Jošanička Banja i Kovači) koji se sa bojnog polјa nisu vratili svojim kućama. Projekat uređenja spomen sobe realizovan je u saradnji Centra za kulturu Gradac iz Raške i autora postavke dr Dušana Jovovića, multimedijalnog umetnika iz Beograda, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i opštine Raška. Od otvaranja spomen sobe zabeležen je veliki broj poseta – turista Jošaničke Banje, Kopaonika, posetilaca iz raznih krajeva Srbije, kao i dece školskog uzrasta.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

U blizini Jošaničke Banje (7 km udaljena), u selu Koprivnica, nalazi se rodna kuća Milunke Savić koja je obnovljena tokom 2015. godine na autentičnoj poziciji i istim temelјima, uz korišćenje adekvatnog materijala od kog su kuće građene u to vreme. U kući se nalazi etnološka postavka sa predmetima koji datiraju iz vremena kada je Milunka živela u Koprivnici (prva polovina XX veka). Do kuće se može doći makadamskim putem, terenskim vozilom ili pešaka (3 km od glavnog puta Biljanovac – Jošanička Banja).

U Jošaničkoj Banji se od 2016. godine, u oktobru mesecu organizuje manifestacija ,,Dani Milunke Savić“. Deo programa održava se u Jošaničkoj Banji a deo u Koprivnici ispred Milunkine rodne kuće.