Praznik rada, Prvi maj – neradni dani (Srbija 2022)

Prvi maj 2022. godine nam dolazi u susret i donosi nam nešto neprocenjivo: neradne dane 🙂 Prvi maj ili Praznik rada je međunardni (državni) praznik sa dugom i velikom tradicijom i slavi se u skoro svim zemljama sveta. Doduše slavlje tokom Prvog maja je poprilično različito po zemljama ali je bitno zbog prava radnika (ili opšteg veselja) da se praznuje i obeležava.

Ta različitost u proslavi i obeležavanju Praznika rada ide do te mere da se u nekim zemljama Praznik rada ne slavi u maju? Evo i spiska zemalja koje Praznik rada ne proslavljaju prvog maja i njihovih neradnih dana:

Kopaonik apartman izdavanje
  • Australija – prvi ponedeljak u oktobru
  • Bangladeš – 24. aprila
  • Bahami – prvi petak u junu
  • Kanada – prvi ponedeljak u septembru
  • Jamajka – 23. maj
  • Novi Zeland – četvrtog penedeljak u oktobru
  • Trinidad i Tobago – 19. juna
  • Sjedinjene Američke Države – prvi ponedeljak u septembru

Neke zemlje kao što su Saudijska Arabija, Katar su otišle još dalje i ne proslavljaju (obeležavaju) Praznik rada!

Proslava Prvog maja i neradni dani u Srbiji

Mi u Srbiji nismo toliko ekcentrični da proslavljamo Praznik rada nekog drugog datuma osim prvog maja, čak smo mu dali i takvo ime “Prvi maj”. Dakle što se toga tiče smo prilično “konzervativni” 🙂 ali smo sa druge strane unapredili ovaj praznik pa ga praznujemo i drugog maja. Dakle imamo dva neradna dana za proslavu Prvog maja i prosto se pita čovek zašto i ime nismo promenili u “Prvi i drugi maj” 🙂 No da se vratimo na temu.

Godine 2022 u Srbiji neradni dani za Prvi maj su: 1. maj (nedelja),  2. maj (ponedeljak) i 3 maj (utorak) gde se 1 praznični dan (nedelja) prenosi za prvi radni dan a to je utorak.

Godine 2022 jedan dan Prvog maja pada u ponedeljak a u petak vikend pre ponedeljka nam počinje pravoslavni Uskrs pa sa samo 4 dana od odmora (utorak, sreda, četvrtak i petak) možete da dobijete 12 neradnih dana.. Što nije loše!

Pa uživajte i srećan vam praznik 😉


Public domain – image, by not known / en.wikipedia.org