Drugi najduži zid na svetu – Veliki indijski zid [video]

Svi znaju koji je najduži zid na svetu! Naravno, to je Veliki kineski zid. Ali koji je drugi po dužini zid na svetu? Verovatno niste čuli za njega, to je Kumbalgar ili Veliki indijski zid. Nekako i nije neko iznenađenje što se nalazi u Indiji, jer je Indija po mnogo čemu druga na svetu, odmah posle Kine.

Veliki indijski zid – zanimljivosti

Kumbalgar je ustvari sastavni deo istimene tvrđave koja se nalazi u indijskoj državi Radžastanu. Iz Nju Delhija je udaljen oko 10 sati vože i nalazi se u nepristupačnim delovima planina. Zid je sagrađen u 15. veku (izgradnja zida je trajala oko 100 godina ali je takođe i proširen kasnije u 19, veku) a tokom teških vremena lokalni kraljevi su koristili ovu tvrđavu kao poslednje utočište. Zid i tvrđava nikada tokom istorije nisu vojno osvojeni ali su poklekli pod najezdom Mongola i njihovim lukavim i pametnim potezima. Mongoli su presekli vodosnabdevanje i vladari su jednostavno morali da predaju tvrđavu i otvore kapije zida. Zbog svoje udaljenosti i nepristupačnosti zid je relativno nepoznat čak i za lokalce. Veliki indijski zid je dugačak 36 kilometara i okružuje tvrđavu i područje u kome se nalazi preko 300 hramova.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Godine 2013. je upisan na UNESCO listu svetske baštine.

Ovaj zid je impozantna građevina, istrijska pozadina je neverovatna, lepota (za jednu ovako veliku građevinu) je neopisiva, pa ipak zid nije uspeo da doživi svetsku slavu. Druga violina ma kako dobro da svira ostaje druga violina. Doduše još jedna stvar ne ide baš na ruku ovom zidu što se tiče svetske slave. Zid je tokom istorije bio prepun zamki i kažu da su sve zamke sklonjene ali ipak postoji upozorenje da možda i dalje postoji neka skrivena koja i dalje radi.

Veliki indijski zid – video

Pogledajte zanimljiv video o svetskom čudu iz Indije.