Putujem u Španiju, kako?

Španija je jedna od top turističkih destinacija u Evropi. Turisti najčeće posećuju Španiju tokom uskršnjih, božićnih i novogodišnjih praznika i naravno tokom letnje sezone. Španija je odlično povezana sa ostalim delovima Evrope kopnenim i vazdušnim saobraćajem. Takođe trajekti redovno saobraćaju između Italije, Velike Britanije, Alžira, Maroka kao i sa Kanarskih ostrva.

Kako do Španije

Putovanje avionom

Glavna vazdušna luka u Španiji je svakako aerodrom u Madridu, barajas aerodrom www.aena.es. Većina drugih gradova ima svoje aerodrome:

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Barselona, aerodrom poznat pod imenom El Prat, nalazi se 10km jugozapadno od Barselone. Taksi od aerodroma do Barselone košta oko 25€, metro polazi na 30min i putovanje traje oko 20min a cena je oko 5€. Nekoliko autobuskih linija ide od aerodroma do Barselona, putovanje traje oko 15min a cena je oko 5€.

Alikante aerodrom, nalazi se 10km jugozapadno od Alikantea. Autobus sa aerodroma polazi za Alikante na svakoh 20 minuta, cena karte je oko 3€, cena taksija do Alikantea je oko 20€ u toku dana dok je noćna vožnja oko 70€.

Malaga aerodrom, nalazi se na 8 km jugozapadno od Malage. Autobisi i voz sa aerodroma do Malage idu na pola sata a cene se kreću oko 1€, autobuske linije postoje i do Sevillje i Granade.

Sevilja, aerodrom poznat pod imenom San Pablo, nalazi se 12km svero istočno od Sevilje (Sevilja je glavni grad Andaluzije). Taksi od aerodroma do Sevilje košta oko 25e i potrebno je nekih 15-tak minuta putovanja. Autobusi idu na 30 minuta, cena je oko 3€, ukrštaju se sa vozovima na stanici Santa Justia, takođe staju i na nekim drugim lokacijama u gradu.

Valjadolid aerodrom, nalazi se 12km severo zapadno od Valjdolida. Sa aerodroma postoje autobusi koji vode do Valjadolida ali je bolje oslanjati se na taksi, cena taksi prevoza je oko 20€.

Bilabao aerodrom, nalazi se na 12 severno od Bibaa. Autobuski prevoz postoji i ide na 20 minuta takođe autobusom je moguće doži i do San Sebastijana. Cena taksija do Bilba je oko 25€.

Na Kanarskim ostrvima postoji više aerodroma najveći su u Las Palmasu i Tenerifama. Na Ibici i Majorci takođe postoje aerodromi.

Putovanje kopnom

Putovanje kopnenim sredstvima, vozom, autobusom ili kolima je legitiman način putovanja do Španije ali treba imati na umu da iz Srbije do Španije je nekih 2500 do 3000km puta. Za više infomacija u vezi sa putovanjem vozom, posetite sajte španske nacionalne železničke asocijacije. Zanimljivo je da autobuski prevoz postoji iz Maroka, naravno sa prelaskom Gibraltara.

Putovanje brodom

Alžir, Maroko, Italija i Francuska kao i Kanarska ostrva imaju direktne trajektne linije sa nekim Španskim gradovima. Kompanija koja obavlja najviše trajetnog prevoza iz i u Španiju je Acciona Trasmediterránea.

Saobraćaj u Španiji

Avio saobraćaj

Postoji odlična veza i mreža aerodroma između većine španskih gradova. Najveći aerodromi su u Madridu i Barseloni, i oni nude velliki broj dnevnih linija ka ostalim gradovima u Španiji. Veza španskih ostrva sa glavnim kopnom je takođe dobra jer postoje aerodromi na Kanraskim (Gran Canaria, Tenerife Sur i Tenerife Norte) i Balearskim ostrvima (Palma De Majorka)

Kompanija koja ima najveću pokrivenost unutar Šapanije je Iberia (više informacija kao i raspored letenje i cene potražite na njihovom sajtu).

Autobuski saobraćaj

Autobuski saobraćaj je vrlo razvijen u Španiji i pokriva više od 170 destinacija unutar Španije, najduže putovanje traje oko 12h. Čitava Španija je pokrivena sa više od 16000 km autoputa tako da je putovanje autobusom u većini slučajeva vrlo prijatno.
Praktično sve španske provincije su povezane sa Madridom. U Madridu postoje dve glavne stanice Avenida de America i Estacion del Sur sa kojih postoje redovni polasci ka većini španskih gradova. Barselona takođe ima odličnu vezu sa ostatkom zemlje, glavne autobuske stanice u Barseloni su Sants i Paseo de Gracia. Autobuska karta mora da se kupi van autobusa.
U većini gradova postoji direktna veza autobuska veza ka obližnjim aerodromima.

Za više informacija o autobuskom saobraćaju u okviru Španije kao in rezervaciju i kupovinu karata posetite Movelia sajt.

Železnički saobraćaj

Železnički saobrćaj u Španiji nije razvijen kao u Francuskoj ili Nemačkoj ali se iz godine u godine radi na njegovom razvoju tako da postoji sve veći broj brzih vozova (AVE vozova). Madrid se i u ovom slučaju pojavljuje kao centralna tačka u Španiji jer je povezan sa svim ostalim provincijama. Više informacija, raspored putovanja, cene, kupovinu i rezervaciju koarata potražite na sajtu španske železnice.

Turistički vozovi

Zanimljivo za Španiju je da u sklopu njene železnice postoje turistiučki vozovi.

Krstarenje kroz severnu Španiju – Transcantábrico i La Robla express.
Luxuszni voz kroz Anadaluziju – Al-Ándalus Train

Jednodnevna putovanja

El Tren de la Fresa (Voz jabuka) – U organizaciji španske železnice između  Madrid i Aranjuez-a
The strawberry train – Obilazak Majorke

Renfe Spain Pass, je dozvola koja omogućava ljudima koji nisu stanovnici Španije da jeftin način proputuju Španijom. Više informacija potražite na sajtu španske železnice.

Brodski saobraćaj

Brodski saobrćaj je vrlo razvijen u Španiji. Veza sa španskim ostrvima i priobalnim mestima je razvijena a tokom turističke sezone je intenzivnija i svakako skuplja. Trajketne kompanije u Španiji

Acciona Trasmediterránea – Povezuje Kanrska, Balearska ostrva sa glavnim kopnom
Baleària – Povezuje Balearska ostrva sa glavim kopnom
Iscomar – Povezuje Balearska ostrva sa glavnim kopnom
Naviera Armas – Povezuje Kanarska ostrva sa glavnim kopnom

Pravila u saobaćaju

Isprave i osnovna pravila pri vožnji

Vozačka dozvola, saobraćajna dozvola kao i ovlašćenje ako se automobil ne vodi na Vas.
Obavezno je koršćenje pojasa kao i zaštitne kacige ako vozite motor ili bicikl.
Granica dozvoljenog alkohola u promilima 0,5 a za profesionalne vozače i osobe koje poseduju dozvolu kraće od dve godina 0,3 promila.
Telefoniranje tokom vožnje je dozvoljeno samo uz uporabu handsfree uređaja ili slušalica.

Maksimalna brzina

u naseljenim mestima: 50 km/h
van naseljenih mesta: 90 km/h
na magistralnim putevima sa više od jedne trake po smeru: 100 km/h
autoput: 120 km/h