Kada putovati na Tajland (klima, sezona i vremenska zona)?

Klima na Tajlandu se generlano može podeliti na dva perioda, dve sezone:

Kišni period koji traje od maja do novembra i koji je ujedno i topliji period godine. To je monsunski period i kiša je skoro svakodnevna. Dešava se da kiša pada po čitav dan ali takvi dani su retki. Dani su obični ispresecani kišom i sunčanim i vrlo visokim temperaturama. Nije neobično da se temperatura kreće i do 40ºC pa je i vlažnost vazduha visoka. Meseci za izbegavanje, bar što se vlage tiče, su septembar i oktobar. No svi znamo da se danas vreme čudno ponaša pa se bilo koja vremenska prognoza mora uzeti sa rezervom.

Pronađite najpovoljniji smeštaj

Suvi period koji traje od kraja novembra pa do maja. Kiša mnogo manje pada ali je temperatura niža. Za naše pojmove to uopšte nije niska temperatura. Zavisi od dela Tajlanda temperatura je prilično različita. Na severu zemlje je hladnije sa većim oscilacijama dok su južnije manje oscilacije. Temperatura na top turističkim destinacijama u Bangkoku i na ostrvima se kreće oko 30ºC. Mart i april su meseci sa najmanje kiše i sa najvišim temperaturama (temperatura od 40ºC je uobičajena). Taj period se naziva top turističkom sezonom i cene smeštaja su tada naviše.

Dosta ljudi sa kojima sam pričao kažu da su imali prelepo vreme u novembru. Od 15tak dana imali su jedan ili dva dana kišu. Sobzirom da ovo nije top turistička sezona cene smeštaju su oko tri puta niže, manje je gužve… Stoga novembar bih uzeo kao mesec kada treba ići na Tajland.

Zanimljivo je da El Ninjo ima veliki uticaj na monsune u tom delu sveta. Pa ako vas zanima možda izvučete nešto više iz te pojave i možda vam pomogne tokom odluke: kada ići na Tajland?

Monsuni tj kiša na istočnoj obali je slabija i ređa nego na zapadu pa ako ste slobodni da menjate strane onda vam monusuni neće praviti problem.

Tajland – vremenska zona

Tajland spada u vremesnku zonu Indokina, to je GMT+7