Sicilija info – donesite pozitivne utiske i iskustva sa letovanja

Sicilija, sve popularnije letovalište naših turista je najveće italijansko, ali i mediteransko ostrvo, sa površinom preko 25,000 km². Okružuju je tri mora: Jonsko, Tirensko i Sredozemno, tako da je savršeno za letovanje, ali i obilaske u proleće. Doduše more zna da bude hladnije pa ko želi pravo letovanje onda je pravo vreme za posetuavgust. No Siclija je veliko ostrvo sa bogatom istorijom pa nije loše ni o ako sa putovanje donesemo pozitivna iskustva sa zanimljivih arheoloških nalazišta i muzeja. Ako se pak zaželite glavnog kopna, Siclija je od italijanske Kalabrije odvojena mesinskim moreuzom i tu je najlakše doći do glavnog kopna.

Siclija opšte informacije

Obala je duga skoro 1500 km. Reljefno, Sicilija je, može se reći raznolika, mada preovlađuje brdsko-planinsko područje. U istočnom delu se nalaze planine Peloritani, Nebrodi i Madonie, a od nizija je najveća Katanijska nizija. Na ostrvu su i tri nadaleko poznata vulkana: Etna, koja je najviši aktivni vulkan Evrope sa svojih 3320m visine, zatim Vulkano i Stromboli. Siciliju odlikuje mediteranska klima sa toplim prolećima i jesenima, vrelim letima i blagim kišovitim zimama. Najviša temperatura je izmerena 10. avgusta 1999. godine i iznosila je 48,5 °C. Do tada je rekord držala Atina sa 48,0 °C. Iako je veliki deo šuma iskrčen, kako zbog brodogradnje, tako i zbog kultivisanja zemljišta (a kultivisano je gde god je to bilo moguće), Sicilija je možda vegetacijom i najbogatije ostrvo Mediterana.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Sicilija je jedno od pravih bisera Južne Italije. Ovde je priroda napravila takav ambijent, da je prosto nemoguće odoleti čarima ostrva. Planine koje se izdižu iz kristalno čiste morske vode su prelepog kolorita. Jedna od najlepših italijanskih plaža se nalazi na Siciliji, to je plaža Scala dei Turchi (bronzani pesak sa belom liticom iza).

Ostrvo ima dugu tradiciju pravljena nakita, posebno od ćilibara, koji je izuzetnog kvaliteta. Bogatu tradiciju upotpunjavaju i rukotvorine od porcelana. Predivne figure izgledaju kao da će svakog trenutka progovoriti ili prohodati, tako da ih gotovo svaki turista nosi svojoj kući kao suvenir.

Demografija – stanovništvo

Na Siciliji danas živi preko 5 miliona ljudi. Većinsko je naravno italijansko stanovništvo – 98% i dve etničke manjine – Arbëreshë (Albanci koji su migrirali za vreme otomanske okupacije) i tzv. Galo-Italijani koji govore posebnim dijalektom (doselili se između 11. i 14. veka iz severne Italije). Današnje stanovništvo Sicilije  vodi poreklo pretežno od ljudi iz Zapadne  Evrope, Grčke, iz Srednjeg Istoka i Severne Afrike. Sicilija je administrativno podeljena u 9 provincija: Trapani, Palermo, Agriđento, Kaltaniseta, Ena, Mesina, Katanja, Sirakuza i Raguza.
Na ostrvu je 15 gradova koji imaju preko 50.000 stanovnika. Najveći je svakako Palermo, zatim Katanja, Mesina, Sirakuza, Marsala, Gela, Raguza i drugi.

Putovanje na Siciliju – kako?

Palermo aerodrom – telefoni:
0039 091 591275 – za internacionalne letove
0039 091 6019111 – za domaće letove
Catania aerodrom: 0039 095 536170
Železnica Italije call centar: 0039 892021  www.trenitalia.it

Drumski saobraćaj

Autoputevi su relativno skoro izgrađeni i koriste se. Najprometniji su putevi poznati kao autostrada u severnom delu ostrva. Najznačajniji pravci, posebno za turiste su: Palermo – Mesina, Palermo – Katanja, Mesina – Katanja i Katanja – Sirakuza.

Železnički saobraćaj

Prva železnica na Siciliji je otvorena davne 1863. godine. Danas su sve provincije povezane železnicom. Glavni pravci su Mesina – Palermo i Mesina – Katanja – Sirakuza. Čak i do vulkana Etna se može doći železnicom.

Lučki saobraćaj

Sicilija je ostrvo sa mnogo luka. Povezanost sa matičnim kopnom je preko Mesine, koja je povezana sa gradovima Vila San Đovani i Salerno, zatim Palerma, koji je povezan sa Đenovom, Ćivitavekijom i Napuljem i preko Katanje koja je povezana sa Napuljem.
Nedeljno saobraća feri iz Palerma i Trapanija do Tunisa, a svakog dana iz luke Pocalo feri plovi do Malte.
Turističke luke su Raguza, Riposto, Portorosa, Sirakuza i Ćefalu.

Aerodromi

Sa beogradskog aerodroma Nikola Tesla u letnjoj sezoni saobraćaju čarter letovi do Palerma i Katanje. Van letnje sezone, najbolja opcija za one koji žele isključivo avionom da stignu do Sicilije je da presednu u Rimu.
Međunarodni aerodrom Falcone-Borsellino nalazi se u Palermu, tačnije 32km zapadno od centra grada. Aerodrom ima jedan terminal. Do Palerma je moguće doći autobusom, vozom ili taksijem. Vožnja autobusom koji saobraćaju na svakih pola sata i vozom košta oko 6€ po pravcu, a taksijem oko 45€. Catania-Fontanarossa, takođe međunarodni aerodrome se nalazi 3km južno od centra Katanje, u istočnom delu Sicilije. Ima jedan terminal i sa preko 6 miliona opsluženih turista godišnje, znatno je frekventniji od aerodrome u Palermu. Do centra Katanje se može stići autobusom, koji saobraća na svakih 20min od 5h ujutru do ponoći i vozom.

Siclija mapa

Sicilija vodič


Creative Commons – image, by Dara / flickr.com