Sicilija Sirakuza – znamenitosti, plaže, slike, mapa

Sirakuza danas predstavlja pravi prozor u antičko doba Mediterana i Evrope. Brojna arheološka nalazišta, hramovi, amfiteatri i antički zamkovi su pravo bogatstvo. Ostrvo Ortygia, koje je pravi lavirint šarmantnih antičkih i srednjevekovnih uličica je pravi raj za turiste, kako za uživanje, tako i za shopping. Ovo je bio centar grčke, vizantijske i jevrejske civilizacije. Dokazi prisustva ove tri civilizacije se mogu i danas videti, tako da je ostrvo zanimljivo svima koje zanima istorija, mitologija, rano Hrišćanstvo i srednjevekovni Judaizam.
Sirakuza se nalazi na istočnoj obali Sicilije. Izlazi na Jonsko more i podignuta je na ostacima antičke grčke naseobine, koja je postojala još od 734.g.p.n.e.

Siclija znamenitosti

Ostrvo Ortigija

Ovo malo ostrvo je istorijski centar Sirakuze, poznat je i kao “Città Vecchia” što u prevodu znači Stari Grad. Od glavnog dela grada je odvojen uskim kanalom preko koga se pružaju dva mosta koja ga povezuju sa glavnim kopnom.

Kopaonik apartman izdavanje

Dionisovo uvo

Ovo je veštačka pećina koja je izgrađena u krečnjačkoj steni. Pećina je široka 23 metara, visoka od 5 do 11 metara i dugačka 65. Po svom obliku podseća na uvo, akustika u pećini je neverovatna, zvuk se pojačava 16 puta. Pećina je otvorena svaki dan a cena karte je 10 evra.

Grčki teatar

Ovo je jedan od najlepših i najočuvanijih antičkih teatara koji je opstao do današnjih dana. Zanimljivo je da je ovaj amfiteatar iskopan u kamenu/steni. Ali kao i većina antičkih spomenika je u srednjem veku je stašno oštećen i opljačkan.

San Giovanni katakombe

Postoji više vrsta katakombi u Sirkazu: “Lucia” katakombe (drugi vek nove ere), katakombe “Vigna Cassia” i “Child Jesus” (treći vek nove ere) i katakombe “St. John”. Ulaz u katakombe je moguć svakog dana osim ponedeljak. Cena karte je 6 evra.

Apolonov hram

Ovo je jedan od najstarijih grčkih spomenika na Sicliji. Hram je izgradjen 600 godina pre nove ere. Apolonov hram je sveto mesto od davnina i tkom vekova je menjao religiji koje su služile ovom građevinom. Tokom vizanijskog perioda bio je pretvoren u pravoslavnu crkvu, Arapi su ga pretvorili u džamiju a Noramni u katoličku katedralu.

Postoji veliki broj drugih atrakcija na Sicliji. Na vama je da ih otkrijete.

Sirakza najlepše plaže

Plaža Arenele

Ovo je najpoznatija plaža u Sirakuzu. U njenom sklopu se nalazi i veli broj hotela koji su vrlo popularni kod porodica sa decom. Čista voda i pesak su glavno obeležje ove lepe plaže.

Plaža Fontane Bianche

Takođe jedna od lepših plaža u okolini Sirkauze (na jugu Sirakuze van grada). Ovo je dugačka i peščana plaža sa čistim morem. Gužva zna da bude velika tokom letnjih meseci ali zanimljivo je da čak i tada ima dosta mesta kako za ljude tako i za kola.

Plaža Ognina

Za one koji više litice, stene i ronjenje ovo je prava plaža za njih. Pored toga ovo je vrlo popularno mesto kod ljudi sa brodićima i jahtama.

Plaža Vendicari

Ovo je plaža koju obavezno morate da posetite. Nalazi se malo dalje na jugu od Sirakuze u nacionalnom parku. Ovde nema ležaljki, suncobrana i kafića pa se dobro opremite pre nego krenete na ovu plažu. Ovo je plaža po mom ukusu i što se mene tiče ovo je jedna od najlepših plaža na Sicliji.

Sirakuza mapa

Evo i par linkova ka raynim mapama koje će vam pomoći da se bolje snađete prilikom posete Sirakuzi

  • Ortigija detaljna mapa sa turističkim atrakcijama i ulicama.
  • Mapa sa parking lokacijama u Sirakuzi. Naročito korisna mapa ako rentirate automobil.
  • Mapa turističkih atrakcija i kako da ih obiđete javnim prevozom. Ako nemate automobil ovo je prava mapa za vas.
  • Mapa top 12 turističkih atrakcija u Sirakuzi.
  • Još jedna mapa sa lokacijama koje su vredne posete u Sirakuzi.

 

Sirakuza slike

Evo i galerije slika koje najbolje govoro o lepoti ovog antičkog grada.