Sicilija Raguza (Ragusa) – znamenitosti, slike, mapa

Raguza je glavni grad istoimene provincije na jugu Sicilije. Podignut je na uzvišenju koje je između dve doline Cava San Leonardo i Cava Santa Domenica. Zajedno sa preostalih 7 baroknih gradova u dolini Val di Noto je pod zaštitom UNESCO-a. Raguza, koja je nekada bila značajna grčka kolonija, podeljena je na niži deo grada – Ragusa Ibla i gornji grad – Ragusa Superiore. Ova dva dela su razdvojena uvalom koja je ispresecana sa 4 mosta.

Raguza istorijske znamenitosti grada

Najvredniji pažnje je most iz 18. veka Ponte dei Cappuccini. Ragusa Ibla je deo koji je ispresecan malim ulicama sa kamenim kućama i baroknim trgovima tako da je jasno da je ovo istorijski deo grada. Kao i ostatak Sicilije, Ragusa Ibla je bila prilično porušena u zemljotresu 1693. godine. Tada je izgrađena Ragusa Superior na platou poviše starog dela. Međutim, stara aristokratija je bila nevoljna da napusti stari deo i Ragusa Ibla je ponovo izgrađena na istom mestu. Ova dva dela su se ujedinila tek nakon više od 200 godina. Arheološki muzej Ibleo je važan muzej koji ima postavku predmeta iz praistorije, ali i iz doba Magna Grecia, tj. kada je Raguza bila grčka kolonija, pa sve do kasnog rimskog perioda. Muzej se nalazi u gornjem gradu, radi dvokratno (09 – 13:30 i 16 – 19:30h), a cena ulaznice je 3€. Jedini nedostatak za one koji ne poznaju italijanski jezik je to što su svi natpisi upravo na italijanskom.
Gornjim gradom dominira katedrala San Giovanni Battista, koja je izgrađena u 18. veku. Fasada katedrale, njena unutrašnjost i zvonik su građeni u baoknom stilu koji je tipičan za južnu Siciliju.
Katedrala San Giorgio, koja je građena po planu arhitekte Rosaria Garliardia u 18. veku, zapravo je podignuta kao zamena na mestu gde je takođe bio hram pre zemljotresa. Fasada je karakteristična po 250 stepenika, masivnim ornamentima i statuama svetaca. Katedrala se nalazi u starom delu Raguze.
Još jedna interesantna je katedrala Santa Maria delle Scale, koja se nalazi u ulici koja povezuje stari i novi deo grada. Katedrala je bila teško oštećena u zemljotresu. Deo crkve koji je dograđen je u baroknom stilu, a deo koji je preživeo zemljotres je ostao u gotskom stilu. Takođe, kapela koja je poslednja izgrađena je u renesansnom stilu, tako da katedrala danas predstavlja pravi mozaik stilova.
U istočnom delu Raguze se nalazi i prelepa bašta Giardino Ibleo, gde se može otići na piknik. Sam ulaz u baštu podseća na pravu aveniju okruženu palmama. U bašti se nalazi i veliki broj prelepih kamenih vaza. Ovde su izgrađene i tri crkve, kao i spomenik posvećen palim borcima u  Drugom svetskom ratu. U blizini bašte je i arheološko nalazište iz antičkog perioda.

Raguza mapa

  • Mapa Raguze koja će vam pomoći ako planirate kratku posetu.
  • Mapa marine u Raguzi.
  • Mapa turističkih atrakcija u Raguzi.

Raguza slike